Trebat će vam:
1500 g hobotnice
350 g batata
2 luka
100 g dimljene ljutkaste kobasice (polusuhe)
250 ml passate od rajčice
1 crvena paprika
1 zelena paprika
3 režnja češnjaka
1 čili
1 lovorov list
komad đumbira veličine palca
100 ml ekstra djevičanskog maslinova ulja
150 ml bijelog suhog vina
50 ml vinske kvasine
4 - 5 zrna kardamona
1 čajna žličica paprike
1 grančica ružmarina
1 grančica timijana
1 grančica mente
1 čajna žlica piri-piri umaka
3 grančice svježeg korijandera
sol i papar
Priprema:
Hobotnicu stavite kuhati u veći lonac i kuhajte dok ne omekša - neka bude al dente.
Luk izrežite na polumjesece, češnjak na listiće, a paprike na trakice (julienne). Kobasice izrežite na deblje komade. Đumbir ogulite i naribajte. Zrna kardamona zdrobite tupom stranom noža. Hobotnicu izrežite na veće komade.
U cataplanu stavite ulje i kada se zagrije, dodajte kardamon, luk, đumbir, nasjeckani korijander, češnjak, kobasice i paprike. Propirjajte nekoliko minuta, dodajte batat te zatvorite cataplanu. Nakon nekoliko minuta dodajte hobotnicu i pirjajte u otvorenoj cataplani 5 minuta. Potom dodajte vino, passatu od rajčice, kvasinu i piri-piri umak. Poklopite i kuhajte petnaestak minuta uz preokretanje. Otvorite cataplanu i uskladite okuse. Ponovno poklopite i kuhajte još dvadesetak minuta uz povremeno preokretanje na srednje jakoj vatri. Prije posluživanja dodajte još korijandera i listiće mente.
Poslužite uz čašu dobrog crnog portugalskog vina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....