PAŠTA NA 8 NAČINA

Gotova u 20-ak minuta, lagana i jeftina: 8 provjereno dobrih recepata za brza ljetna jela

 Berislava Picek/Cropix
Kada skoče temperature i postane zamorno stajati dugo pred štednjakom, zakuhajte lonac posoljene vode i bacite se na kombiniranje

Kad vanjske temperature idu prema svojem maksimumu, priželjkujemo osvježavajuću, rashlađenu i aromatičnu hranu. Mnogima je ljeti prvi izbor tjestenina. Nameće se, naime, velik izbor finih sezonskih namirnica koje se lako mogu iskoristiti sa svim vrstama tjestenine u finu, hladnu ljetnu salatu. Kod ovakvih jela vrlo je praktično to što se neke komponente mogu prije pripremiti, pohraniti u hladnjak i poslije ih u pravom trenutku možemo sve povezati u ukusan obrok. A to je u ljetnim mjesecima, kad ne želimo previše vremena provoditi uz štednjak, prava blagodat. Baš kao i kad se, primjerice, najave iznenadni gosti. Jer vrećicu tjestenine, rajčicu u bilo kojem obliku, začinskih trava i malo sira uglavnom svi imamo doma.

image
Berislava Picek/Cropix

Ako se iz nekog razloga preračunate pa skuhate previše tjestenine, ne očajavajte - postoji nekoliko trikova kako sačuvati višak i iskoristiti u predstojećim danima. Sve što vam je potrebno jest posuda s dobrim poklopcem ili vrećica s patentnim zatvaračem i malo ulja ili maslaca. Ostatke tjestenine stavite u posudu ili vrećicu pokapajte s malo maslinovog ulja ili pomiješajte s manjom količinom maslaca. Dobro promiješajte kako bi sva tjestenina dobila lagani film masnoće. Vrsta ulja ovisi o vama. Koristite maslinovo ulje ako znate da će upotpuniti neko buduće jelo koje ćete pripremati. Ako niste sigurni, onda je dobar izbor neutralno ulje, na primjer od uljane repice. Prvenstveno je cilj da se tijesto ne lijepi međusobno.

Ne stavljajte još toplu tjesteninu u hladnjak, neka se prvo ohladi. Isto tako, ključno je da posuda ili vrećica budu jako dobro zatvorene jer kada su izložene zraku, vlaga u kuhanoj tjestenini stvara savršene uvjete za stvaranje bakterija i plijesni. Stoga što bolje istisnite višak zraka prije zatvaranja. Ovako pohranjena tjestenina u hladnjaku može stajati tri do pet dana, poslije više nije preporučljiva za konzumaciju. Kada poželite koristiti tjesteninu i želite da ona bude topla, stavite je u kipuću posoljenu vodu na 30 do 60 sekundi, izvadite rupičastom žlicom iz vode i dalje postupajte po želji. Na tržnicama je mnogo ukusnog sezonskog voća i povrća, stoga se ne libite napraviti svoju savršenu salatu s omiljenom tjesteninom.

TJESTENINA S BABY ŠPINATOM I MARELICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

RAVIOLI PUNJENI KOZJIM SIROM I CRNIM MASLINAMA S PEČENOM PAPRIKOM

image
Berislava Picek/Cropix

SALATA S REZANCIMA SA SIPINIM CRNILOM

image
Berislava Picek/Cropix

ŠPAGETI S MATOVILCEM I GORGONZOLOM

image
Berislava Picek/Cropix

NOODLES (REZANCI) S POVRĆEM

image
Berislava Picek/Cropix

ČIPKASTA TJESTENINA S HOBOTNICOM I GRAŠKOM

image
Berislava Picek/Cropix

SVJEŽE TROFIE S BOBOM I LUČICAMA

image
Berislava Picek/Cropix

ŠURLE S JAJIMA, FETA SIROM I SLANUTKOM

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:20