Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 6 – 8
Sastojci
- Sastojci za financiere od višanja:
- 125 g badema u brašnu
- 100 g šećera u prahu
- 15 g kukuruznog škroba
- 2 g praška za pecivo
- 185 g bjelanjka
- 40 g maslaca
- 50 g tamne čokolade , 70% kakao
- 25 g brašna 180 W
- 50 g višnja u sirupu
- Sastojci za čokoladnu kremu:
- 325 g kreme od vanilije (bavarska krema)
- 200 g tamne čokolade, 55% kakao
- 500 g vrhnja, 35% mm
- Sastojci za slastičarsku kremu:
- 240 g svježeg punomasnog mlijeka
- 60 g vrhnja, 35% mm
- 90 g žumanjka
- 90 g šećer u prahu
- 10 g kukuruz škroba
- 10 g rižinog škroba
- 1 grah bourbon vanilije
- Za doradu:
- 300 g vrhnja 25% mm
- 30 g šećera u prahu
- 5 g Kirsch
- 200 g mliječne čokolade
- 15 g šećera / visibaba / snowdrops /
- 50 g višanja u sirupu
- neutralna želatina na hladno
Priprema
1. korak
Pripremite slastičarsku kremu, tako da istučete žutanjke s 10 g šećera, dodajte kukuruzni i rižin škrob. U lončić stavite mlijeko dok zakipi, zajedno s vrhnjem i vanilijom. Prelijte mlijeko i vrhnje po smjesi sa žutanjcima. Dobro promiješajte da ne ostane grudica, stavite na vatru. Kuhajte na laganoj vatri, sve dok se krema ne zgusne.
2. korak
Za financijere: pomiješajte u posudu sve sastojke u prahu, i onda dodajte bjelanjke.
Rastopite čokoladu u drugoj posudi, dodajte joj maslac i sve zajedno dodajte prvoj smjesi. Napunite silikonske kalupe za financijere do pola sa smjesom i dodajte višnje u sirup, prethodno ocijeđene i osušene. Pecite na 180 ºC cca 10 min.
3. korak
Za čokoladnu kremu: zagrijte na vatri bijelu kremu na 35 ºC i dodajte otopljenu čokoladu te miješajte polako. Dodajte tučeno slatko vrhnje. Napunite od vrha kalupa za financijere (hladne) i stavite u zamrzivač da se sve zajedno zgusne.
4. korak
Za kraj: istucite šlag s 10 g šećera, i dodajte Kirscha za aromu. Uz pomoć vrećice s otvorom Saint Honore napravite jezičak od kreme za financijeru. Zamutite u mikseru mliječnu čokoladu tako da postane plastična i stavite je u sfogliatrice / lisnato tijesto
5. korak
Stavite na svaki mignon male komadiće tih korica od čokolade i završite s jednom višnjom s neutralnom želatinom. Pospite sa šećerom (bucaneve)
Slastice Tee Mamut i Petre Jelenić na manifestaciji CHOCO & WINE BAR-Crno bijeli svijet u susret nadolazećem 2. Hrvatskom festivalu hrane i vina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....