STIŽE VIKEND

Dvije pite i štrudla: imamo 3 provjerena recepata za jednostavne, a baš dobre slastice sa šljivama (a nisu knedle)

Zaboravite na trenutak na knedle i okušajte se u pripremi jedne od dvije potpuno različite pite ili brzinske štrudle

Stigla je sezona šljiva i one male, slatke i sočne već se mogu pronaći na tržnicama ili, ako ste sretnije ruke, ubrati s drveća u dvorištima i voćnjacima. Mi smo ovih dana previše lijeni da bismo radili knedle, a budući da obožavamo slatko sa šljivama, bacili smo se na malo pretraživanje naše virtualne kuharice i danas donosimo tri recepta za jednostavne slastice koje su uvijek hit za stolom.

Na našoj listi našle su se dvije pite, točnije jedan galette s pistacijama po receptu Ane Ugarković, a druga jednostavna klasična pita s malim pomakom, a tu je i 30-minutna štrudla po receptu Ene Nagy, za one koji su uvijek u žurbi, a ovih se dana baš žele počastiti dobrim voćnim slatkišem. Recepte potražite u nastavku.

ŠLJIVE I PISTACIJA

Iako se postupak pripreme ove pite od šljive i pistacija čini nešto složenijim, vjerujte nam, zbilja nije. Sve što trebate je zamijesiti tijesto, a dok ono odmara, napravite kremu od pistacija, maslaca, šećera, brašna i jaja. Na kraju kremu razmažite po tijestu, dodajte šljive, ubacite u pećnicu i za taj čas uživajte u predobrom desertu po receptu jedne od naših najboljih chefica, Ane Ugarković.

RECEPT ZA ANIN GALETTE

image
Berislava Picek/Cropix

ŠTRUDLA SA ŠLJIVAMA I SLADOLEDOM

Kada smo prošle godine na Instagram profilu Ene Nagy, poznatije kao Slavonka, ugledali ovu štrudlu sa šljivama, odmah smo je zatražili recept. Sočna, slatka, s finim šljivama koje se pečenjem gotovo pretvaraju u džem, a gotova u 30-ak minuta. Nismo ni mi vjerovali dok nismo isprobali.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Ena Nagy/Slavonka/

JEDNOSTAVNA PITA S MALIM POMAKOM

Tražite li recept za dobru klasičnu pitu (s malim pomakom) koja će se svidjeti svima, ovaj bi vam mogao biti od velike pomoći. Napravite prhko tijesto, preskočite sjeckanje i šljive samo začinite po želji (ili nemojte), a pred samo pečenje pospite ih s malo mljevenih keksa. Što kvalitetniji i aromatičniji, to bolji, pa će tako odličan odabir biti kakvi fini amaretti. Naravno, koristiti možete i kekse s maslacem, a uz to, pitu možete posipati i omiljenim, tostiranim orašastim plodovima.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Lidija Lončarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. rujan 2024 17:58