U Gastrolabu posvećenom običnom žutom luku i svim mogućim oblicima njegove obrade, tim iz Gastronomada pažnju je posvetio i toplom dimljenju. Tom je prilikom narezani pečeni luk Pantelija Pekić prvo karamelizirao, a zatim toplo podimio.
Tako spremljen luk ima jako lijepu aromu dima, na koju možete utjecati koristeći različite materijale drva za dimljenje. Jednom spremljen, taj je luk bio izvrsna nadopuna pečenom krumpiru kojem je dodano i kiselo vrhnje. Ako želite pravo utješno jelo, spremite recept u nastavku i bacite se na dimljenje!
Pečeni krumpir s dimljenim karameliziranim lukom
(za 4 osobe)
4 srednja krumpira (stari bijeli)
50 g masti (ili 50 ml maslinova ulja)
4 žlice punomasnog kiselog vrhnja
10 g svježeg vlasca
sol i papar
Krumpir dobro operite pod mlazom hladne vode i očetkajte od zemlje i nečistoća. U lonac ulijte hladnu vodu, dodajte krumpir, sve posolite i kuhajte dok ne bude napola gotov, odnosno dok štapić za ražnjić još ne može potpuno proći kroz krumpir. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa prebacite krumpire iz lonca, dobro posolite koru te krumpir namastite sa svih strana.
Pecite u pećnici uz povremeno okretanje krumpira dok se kora ne zapeče, oko 45 minuta. Kod serviranja krumpira, prije nego što nožem zarežete koru, prebacite preko krumpira ubrus da se ne opečete i prstima pažljivo zdrobite unutrašnjost krumpira, pazeći da ne pukne kora. Zatim nožem napravite rez i otvorite džep u krumpiru. Vlasac operite i izrežite na sitno pa pomiješajte s kiselim vrhnjem, soli i paprom. Žlicu smjese stavite u svaki krumpir, rasporedite po njima toplo dimljeni karamelizirani luk i pospite sjeckanim vlascem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....