Želite li iskoristiti lijepo vrijeme i pozvati društvo da s vama uživa u hrani i piću u vašem dvorištu ili na osunčanoj terasi, a dosadio vam je tipični roštilj, imamo rješenje! Zašto ne biste pripremili gyros i pita kruh, uz veliki izbor svježe salate od koje svi mogu složiti slastan ručak za sebe? Ovaj grčki specijalitet svojim će izgledom sigurno izmamiti uzdahe kada ga poslužite na stolu, a kada svi napune svoje pita kruščiće umakom, komadićima sočne i fino začinjene piletine i raznim povrćem, neće se od sretnog mljackanja čuti ni glas za stolom.
Pripremu započnite mariniranjem mesa večer prije, a začine možete prilagoditi ukusu svojih gostiju. Gyros tipično poslužuju uz kremasti tzatziki umak, luk i rajčicu, no vi možete ubaciti i ribani kupus, masline, tanke šnite krastavca, kukuruz, ljute umake i slične dodatke. Od opreme će vam trebati štapić za ražnjiće i obični lim za pečenje, a kako bi štapić stajao uspravno može vam pomoći polovica velikog luka ili krumpira u koji ćete zapiknuti sam štapić. Krumpir je bolji izbor jer je čvršći, ali ako ga baš nemate na raspolaganju, poslužit će i luk. Ako tijekom rezanja pečenog mesa uočite kako se približavate sredini da je ostala nedovoljno pečena, dok vaši gosti uživaju u već odrezanim komadićima, vratite lim s mesom u pećnicu na dodatnih pola sata kako biste dovršili pečenje. Dobar tek!
PITA KRUH
Sastojci:
- 400 g brašna
- 180 ml mlijeka
- 100 ml jogurta
- 20 ml ulja
- 30 g šećera
- 7 g soli
- 5 g instant kvasca
Priprema:
U brašno redom dodajte kvasac, sol i šećer pa promiješajte. Napravite rupu u sredini brašna pa dodajte ulje, mlijeko i jogurt. Sve izmiješajte i zamijesite u tijesto. Pustite da odstoji oko dva sata dok se tijesto ne udvostruči. Podijelite tijesto u osam do deset kuglica pa svaku tanko izvaljajte tako da budu do 15 cm promjera. Pazite da ne probušite tijesto. Pustite da stoje 15 minuta pa pecite na vrućoj tavi bez ulja. Pecite dvije minute s jedne strane pa kada se napuhnu, okrenite pite i pecite još minutu. Poslužite uz gyros.
GYROS OD PILETINE
Sastojci:
- 1 kg piletine (pileća prsa, otkošteni batak i zabatak)
- 100 ml maslinovog ulja
- 2 žlice limunova soka
- 2 režnja češnjaka
- 2 žličice origana
- 1 žličica soli
- pola žličice papra
- 1 žličica crvene paprike
- 1 žličica kumina
- 2 žličice senfa
- pola većeg krumpira
Priprema:
Večer prije stanjena pileća prsa, otkoštene batke i zabatke marinirajte u mješavini maslinova ulja, limunova soka, zdrobljenih češnjaka i začina. Kada ste spremni za pripremu gyrosa, u lim za pečenje stavite polovicu krumpira koju ćete iskoristiti kao stalak te u njega zabodite štapić za ražnjić. Na njega slažite komade mariniranog mesa, od većeg prema manjem kako idete prema vrhu štapića.
Pećnicu zagrijte na 200°C te lim za pečenje s mesom stavite na najnižu razinu. Pecite sat do sat i pol meso s upaljenom opcijom ventilacije. Na pola pečenja okrenite lim s mesom. Kada je pečeno, izvadite meso van i pustite kratko da miruje. Režite nožem tanke slojeve mesa te njima punite pita kruh. Poslužite gyros uz tzatziki umak i razno svježe povrće.