Inspirirani food filmovima!

Donosimo recepte za koje su inspiracija bili najbolji food filmovi!

 Josip Belamarić
Odajemo recepte poznatih chefova za brze i fine delicije!

Zakoračili smo u jesen, nadamo se da ste, kao i mi, dobro iskoristili ljeto. Zagreb je bio prepun događanja, a na naše veselje, bilo je i puno prilika za uživanje u dobroj hrani, kapljicama, a na nedavno završenom Film Food Festivalu i u dobrim food filmovima, odnosno filmovima gastronomske tematike. Kombinacija hrane i filma oduševila je više od 150.000 posjetitelja, održale su se izvrsne kulinarske radionice s više od 40 chefova i festival je svojim programom i ponudom osvojio srca mnogih. Filmove koji su se prikazivali pod zvijezdama, a u kojima hrana igra glavnu ulogu, poput “Paklene kuhinje”, “Pogrešne dostave”, “Stranputice” i “A Good Year”, gledalo je oko 8000 posjetitelja.

Svinjska pisanica u dalmatinskoj panceti sa svježim timijanom

Robert Horvat, Chef hotela Petka i hostela Sol Dubrovnik

1 kg svinjske pisanice (lungić, svićica)
400 g dalmatinske pancete (suha slanina) narezane na listiće
1 svežanj svježeg timijana
200 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Josip Belamarić

Svinjsku pisanicu izrezati na okomito od položaja mi- šića (po širini) na odreske debljine dva prsta, omotati listom suhe pancete i složiti u posudu za pečenje. Staviti u pećnicu 10-ak minuta na temperaturu 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon pečenja složiti na tanjur, posuti listićima svježeg timjana i poprskati maslinovim uljem. Možete poslužiti uz grisine omotane pancetom.

Tortice od piletine na kremi od crvene paprike

Dario Lid i Branko Ognjenović

500 g pilećeg filea
100 g luka
100 g rog paprike
10 g češnjaka
500 ml mlijeka
4 jaja
100 g oštrog brašna
100 g glatkog brašna
10 g praška za pecivo
sol, papar, mljevena crvena paprika, chili
1 vezica vlasca
50 ml maslinova ulja

Josip Belamarić

Pileći file narezati na kockice te začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. U tavi kratko prepeći piletinu. Kada je piletina pečena, izvaditi je da se ohladi, a na tavi prepržiti sitno sjeckani luk, češnjak i rog papriku, podliti temeljcem ili vodom i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Dodati začine - sol, papar, chili i crvenu papriku - te još kratko prokuhati. Kada je paprika gotova, pomoću štapnog miksera napraviti kremu od paprike. U posudi promiješati brašno i prašak za pecivo te odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodati mlijeko, sol i sitno sjeckani vlasac te napraviti gušće lijevano tijesto. Kada ste dobili jednoličnu smjesu, dodati kockice piletine i čvrst snijeg od bjelanjaka. Kada je smjesa za tortice gotova, potrebno ju je rasporediti u prethodno namašćene kalupe za muffine te staviti u zagrijanu peć- nicu na 200°C i peći 10 minuta. Gotove tortice servirati na podlozi od paprike te na torticu staviti žlicu milerama. Po želji dekorirati sa sitno sjeckanom crvenom paprikom i vlascem te poslužiti.

Junetina iz woka

Matija Nikolić, Wok by Matija

250 g noodla od jaja
125 g mrkve izrezane na trakice
125 g luka izrezanog na trakice
125 g komorača izrezanog na trakice
125 g sojinih klica
4 žlice ulja od kikirikija
350 g junetine narezane na trakice
3 žlice sojina umaka
1 žlica limetinog soka
prstohvat soli
malo sitno nasjeckanog đumbira
sitno nasjeckan češanj češnjaka

Josip Belamarić

Skuhajte noodle, a posebno ugrijte wok do dimljenja s uljem od kikirikija. Dodajte junetinu i pržite miješajući dok meso ne posmeđi, izmiješajte sojin umak i limunov sok te u wok dodajte preostale sastojke i noodle pa prelijte mješavinom sojina umaka i limunovog soka. Pustite da se poveže i servirajte.

Marinirana piletina Orly s grčkim jogurtom

Sandra Gašparić, autorica bloga Recipeci

3 komada pilećeg filea

Za marinadu:

1 grčki jogurt
200 ml mlijeka
sol, papar
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana

Za pivsko tijesto:

4 jaja
140 g brašna
12 g piva (da, da, izvažite ga!)
sok polovice limuna

Josip Belamarić

Meso narezati na male uske trakice, složiti ih u plastičnu posudu, preliti marinadom i pustiti da odstoji bar 2 sata prije pripreme jela. Bitno je da marinada prekriva sve meso! Ako je nemate dovoljno, slobodno dodajte mlijeka ili jogurta. Za pivsko tijesto miksajte žumanjke, papar i brašno uz povremeno dodavanje piva i soka od limuna. Na kraju polako umiješajte kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka. Tako će masa postati pjenasta i lagana. Meso izvadite iz marinade i malo ga ocijedite pa umačite komadić po komadić najprije u brašno, a potom u pivsko tijesto, te pržite u dubokoj masnoći s obje strane dok blago ne porumeni i postane zlaćano. Pečene komade ocijedite na papirnatom ubrusu. Poslužite uz grčki jogurt.

Zepter Style Curry

Personal chef Petra Gerić

2 kg svinjskog vrata (može i piletina ili teletina)
100 g buče
4 mrkve
2 paprike
200 g gljiva (po izboru)
vezica mladog luka
1 poriluk
1 ljubičasti luk
malo đumbira
svježi peršin i korijandar
1 litra jogurta
mješavina začina - cimet, koromač, korijandar, kurkuma, papar, peperonchino, kumin, kim
1 kg basmati riže

Josip Belamarić

Meso sa začinima i đumbirom staviti u hladnu posudu bez dodavanja ikakve masnoće. Sve preliti jogurtom. Pet minuta kuhati poklopljeno srednje jakoj vatri pa još 1 sat na najmanjoj laganoj vatri. Na kraju dodati sve nasjeckano povrće i poklopljeno kuhati još nekoliko minuta na niskoj temperaturi (najviše 10 minuta). Poslužiti uz basmati rižu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 12:39