Zakoračili smo u jesen, nadamo se da ste, kao i mi, dobro iskoristili ljeto. Zagreb je bio prepun događanja, a na naše veselje, bilo je i puno prilika za uživanje u dobroj hrani, kapljicama, a na nedavno završenom Film Food Festivalu i u dobrim food filmovima, odnosno filmovima gastronomske tematike. Kombinacija hrane i filma oduševila je više od 150.000 posjetitelja, održale su se izvrsne kulinarske radionice s više od 40 chefova i festival je svojim programom i ponudom osvojio srca mnogih. Filmove koji su se prikazivali pod zvijezdama, a u kojima hrana igra glavnu ulogu, poput “Paklene kuhinje”, “Pogrešne dostave”, “Stranputice” i “A Good Year”, gledalo je oko 8000 posjetitelja.
Svinjska pisanica u dalmatinskoj panceti sa svježim timijanom
Robert Horvat, Chef hotela Petka i hostela Sol Dubrovnik
1 kg svinjske pisanice (lungić, svićica) 400 g dalmatinske pancete (suha slanina) narezane na listiće 1 svežanj svježeg timijana 200 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja |
Svinjsku pisanicu izrezati na okomito od položaja mi- šića (po širini) na odreske debljine dva prsta, omotati listom suhe pancete i složiti u posudu za pečenje. Staviti u pećnicu 10-ak minuta na temperaturu 180 Celzijevih stupnjeva. Nakon pečenja složiti na tanjur, posuti listićima svježeg timjana i poprskati maslinovim uljem. Možete poslužiti uz grisine omotane pancetom.
Tortice od piletine na kremi od crvene paprike
Dario Lid i Branko Ognjenović
500 g pilećeg filea 100 g luka 100 g rog paprike 10 g češnjaka 500 ml mlijeka 4 jaja 100 g oštrog brašna 100 g glatkog brašna 10 g praška za pecivo sol, papar, mljevena crvena paprika, chili 1 vezica vlasca 50 ml maslinova ulja |
Pileći file narezati na kockice te začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. U tavi kratko prepeći piletinu. Kada je piletina pečena, izvaditi je da se ohladi, a na tavi prepržiti sitno sjeckani luk, češnjak i rog papriku, podliti temeljcem ili vodom i kuhati na laganoj vatri 20 minuta. Dodati začine - sol, papar, chili i crvenu papriku - te još kratko prokuhati. Kada je paprika gotova, pomoću štapnog miksera napraviti kremu od paprike. U posudi promiješati brašno i prašak za pecivo te odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodati mlijeko, sol i sitno sjeckani vlasac te napraviti gušće lijevano tijesto. Kada ste dobili jednoličnu smjesu, dodati kockice piletine i čvrst snijeg od bjelanjaka. Kada je smjesa za tortice gotova, potrebno ju je rasporediti u prethodno namašćene kalupe za muffine te staviti u zagrijanu peć- nicu na 200°C i peći 10 minuta. Gotove tortice servirati na podlozi od paprike te na torticu staviti žlicu milerama. Po želji dekorirati sa sitno sjeckanom crvenom paprikom i vlascem te poslužiti.
Junetina iz woka
Matija Nikolić, Wok by Matija
250 g noodla od jaja 125 g mrkve izrezane na trakice 125 g luka izrezanog na trakice 125 g komorača izrezanog na trakice 125 g sojinih klica 4 žlice ulja od kikirikija 350 g junetine narezane na trakice 3 žlice sojina umaka 1 žlica limetinog soka prstohvat soli malo sitno nasjeckanog đumbira sitno nasjeckan češanj češnjaka |
Skuhajte noodle, a posebno ugrijte wok do dimljenja s uljem od kikirikija. Dodajte junetinu i pržite miješajući dok meso ne posmeđi, izmiješajte sojin umak i limunov sok te u wok dodajte preostale sastojke i noodle pa prelijte mješavinom sojina umaka i limunovog soka. Pustite da se poveže i servirajte.
Marinirana piletina Orly s grčkim jogurtom
Sandra Gašparić, autorica bloga Recipeci
3 komada pilećeg filea |
Za marinadu:
1 grčki jogurt 200 ml mlijeka sol, papar 2 češnja češnjaka, sitno sjeckana |
Za pivsko tijesto:
4 jaja 140 g brašna 12 g piva (da, da, izvažite ga!) sok polovice limuna |
Meso narezati na male uske trakice, složiti ih u plastičnu posudu, preliti marinadom i pustiti da odstoji bar 2 sata prije pripreme jela. Bitno je da marinada prekriva sve meso! Ako je nemate dovoljno, slobodno dodajte mlijeka ili jogurta. Za pivsko tijesto miksajte žumanjke, papar i brašno uz povremeno dodavanje piva i soka od limuna. Na kraju polako umiješajte kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanjaka. Tako će masa postati pjenasta i lagana. Meso izvadite iz marinade i malo ga ocijedite pa umačite komadić po komadić najprije u brašno, a potom u pivsko tijesto, te pržite u dubokoj masnoći s obje strane dok blago ne porumeni i postane zlaćano. Pečene komade ocijedite na papirnatom ubrusu. Poslužite uz grčki jogurt.
Zepter Style Curry
Personal chef Petra Gerić
2 kg svinjskog vrata (može i piletina ili teletina) 100 g buče 4 mrkve 2 paprike 200 g gljiva (po izboru) vezica mladog luka 1 poriluk 1 ljubičasti luk malo đumbira svježi peršin i korijandar 1 litra jogurta mješavina začina - cimet, koromač, korijandar, kurkuma, papar, peperonchino, kumin, kim 1 kg basmati riže |
Meso sa začinima i đumbirom staviti u hladnu posudu bez dodavanja ikakve masnoće. Sve preliti jogurtom. Pet minuta kuhati poklopljeno srednje jakoj vatri pa još 1 sat na najmanjoj laganoj vatri. Na kraju dodati sve nasjeckano povrće i poklopljeno kuhati još nekoliko minuta na niskoj temperaturi (najviše 10 minuta). Poslužiti uz basmati rižu.