Trebat će vam:
80 ml mlijeka 140 g šećera pola vrećice instant kvasca 450 g glatkog brašna 4 jaja 170 g maslaca 1 žličica praška za pecivo 1 žličica soli 3 žumanjka 1 vanilin šećer naribana korica jednog limuna 100 g grožđica 80 g kandirane naranče |
Priprema:
U mlako mlijeko dodajte žličicu šećera i otopite kvasac. Dodajte 100 g brašna i zamijesite tijesto. Stavite ga u zdjelu i ostavite na toplom da se diže dok ne udvostruči volumen. Potom u tijesto dodajte još oko 180 g brašna i 2 cijela jaja pa opet mijesite dodavajući 60 g maslaca sobne temperature. Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i pustite na toplom da se diže najmanje dva sata. Kada se tijesto diglo, opet ga premijesite i dodajte preostalo brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli, dodajte još 2 jaja i žumanjke te preostali maslac. Zamijesite tijesto, dodajte još preostali šećer, vanilin šećer i koricu limuna te grožđice i kandiranu naranču. Opet tijesto pokrijte prozirnom folijom i pustite da se diže najmanje dva sata. Na dno kalupa promjera 20 cm stavite papir za pečenje, a uz rubove stavite papir koji će biti viši od ruba kalupa, tako da spriječi prelijevanje tijesta tijekom pečenja. Dignuto tijesto premijesite (uz pomoć lopatice jer je mekano). Oblikujte kuglu i stavite je u kalup. Opet ostavite da se diže četrdesetak minuta. Ugrijte pećnicu na 200 ºC i stavite kalup pa neka se peče desetak minuta. Potom smanjite temperaturu na 180 ºC i pecite još 15 minuta. Potom na brzinu s gornje strane prekrijte papirom za pečenje da ne izgori, smanjite temperaturu na 170 ºC i pecite još 20-25 minuta. Gotov panetone možete premazati šećernom glazurom i ukrasiti sjeckanim lješnjacima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....