Dalmatincima ime Nikolina Bedrica nije nepoznato. Iz Šibenika je, a njezin profil Slatka iskušenja na Instagramu mnogi rado prate zahvaljujući njezinim jednostavnim receptima i prikazima slatkih divota koje redovito isprobava.
Majka triju djevojčica kaže kako je kuhanje njezina ljubav, a ne samo hobi. Stoga uvijek rado istakne da kuha otkako zna za sebe, što mogu potvrditi i svi koji je poznaju. Ljubav prema kuhanju, a kaže da je upravo ljubav nezaobilazan sastojak svih njenih recepata, naslijedila je od majke. Premda obožava lisnato tijesto, ističe da je posebno ponosna na svoje krafne. A kako smo mi već lani sa zanimanjem "škicali" njezin recept, pa ga i isprobali, ove vam ga godine predstavljamo. Dobit ćete meke, aromatizirane i slasne krafne koje, po Nininoj preporuci možete puniti kako god želite - s marmeladom od pekmeza, čokoladnom kremom, kremom od vanilije ili ih jednostavno, po starinski, uvaljati u kristalni šećer.
U tijesto za njezine krafne ide korica naranče, no lako je možete zamijeniti i limunom. Po ovom receptu, dobit ćete oko 16 srednje velikih krafni ili, rekli bismo, taman dovoljno za jedan dan:)
Trebat će vam:
500 g brašna
1 suhi kvasac
40 g šećera
prstohvat soli
130 g otopljenog maslaca
200 ml mlakog mlijeka
2 žumanjka
1 žlica ruma
korica 1 naranče
ulje za prženje
punjenje po želji
Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu i miksajte (s nastavcima za tijesto) dok se tijesto ne sjedini i ne počne odvajati od posude. Izvadite na radnu plohu i još ga malo premijesite. Nemojte dodavati brašno. Zatim tijesto ide na dizanje, fino prekrijte posudu plastičnom folijom da nema zraka i ušuškajte tijesto da mu bude toplo. Nina ih uvijek radi predvečer tako da njezine idu na "spavanje" preko noći.
Kad se tijesto udvostručilo, premijesite ga i vratite u posudu (prekriti folijom) i ostavite u hladnjaku.
Ujutro izvadite tijesto od kojeg odmah odvajate komade po cca 60 g i radite kuglice (vrtite ih da se pretvore u glatku kuglicu).
Pripremljene kuglice stavite na plitki lim za pečenje i prekrijte dubljim limom da se dignu, ili ih dobro ušuškajte. Trebaju se udvostručiti. Proces dizanja možete i ubrzati tako da ih stavite u pećnicu na 50°C, kaže Nina, ali stavite krpu preko vrata da pećnica ostane malo otvorena.
Kad su se loptice udvostručile, spremne su za prženje.
Savjet više! Stavite ih na komad papira za pečenje, a kad se dignu, s tim ih papirom prebacite u ulje, jer su, kaže Nina, tako pahuljaste i lagane da biste ih rukama mogli spljoštiti.
Ugrijte ulje za prženje, stavite krafne tako da gornja strana ide prva u ulje, poklopite posudu poklopcem (super ako je proziran da vidite krafnice) i nakon oko dvije minute (pazite na vatru, ne smije biti prejaka) okrenite krafne i pržite minutu, dvije bez poklopca.
Ponovite postupak dok ne ispržite sve krafne. Pečene krafne stavite na papirnati ubrus, uvaljajte u šećer ili punite po želji.
Na njezinom Instagram profilu pronaći ćete i recepte za sirnicu, pogačice, buhtle, savijače s raznim punjenjima, maritozze, cimet rolice, starogradske kiflice... ali najbolje da sami istražite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....