Odlični recepti

Danas ribu mažemo na ova tri načina, nije ni skupo, a ni komplicirano

Kao svojevrsni pozdrav ljetu danas smo se odlučili ribu ne peći, već od nje napraviti tartar i paštete. Imamo tri provjerena i baš dobra recepta

Ako i vas još drži sjeta za sunčanim ljetnim danima, probajte ih dozvati preko tanjura. Izdvojili smo za vas dvije paštete i tartar, jela koja možete napraviti danas, a u njima uživati još koji dan kasnije, ako ih dobro čuvate u hladnjaku. Sve što vam za njih treba je malo vremena, dobar blender i nož, kruh i, naravno - riba. Ovi recepti ne iziskuju skupe ni komplicirane namirnice, a i laki su za pripremu. Uživajte!

image
Marko Miščević/Cropix

TARTAR OD SKUŠE S BRZOM KREMOM OD ČEŠNJAKA

Trebat će vam:
1/2 kg skuše ili druge plave ribe
1 manja glavica luka (ili bijeli dio poriluka)
10 kapara
1 žlica soja sosa
sol i papar
maslinovo ulje

Priprema:

Ribu očistite otkostite i posušite. Filete usitnite nožem do željene teksture. Sitno nasjeckajte luk i ostavite da odstoji u hladnoj vodi barem sat vremena (svježi luk je preintenzivan). Kapare također usitnite nožem te ih s ostalim začinima dodajte ribi. Dobro izmiješajte, kušajte i provjerite začinjenost. Smjesu stavite u kalup, pokrijte folijom i ostavite u hladnjaku najmanje jedan sat. Poslužite na prepečenom kruhu s maslacem.

SAVJET VIŠE! Uz tartar poslužiti možete i kremu od češnjaka za koju će vam trebati 4-5 češnjeva češnjaka prokuhanih s malo mlijeka oko 15 minuta. Dodajte soli i maslinova ulja pa u blenderu smiksajte i napravite glatku kremu.

image
Berislava Picek/Cropix

PAŠTETA OD DIMLJENE SKUŠE

Treba vam:

100 g dimljene skuše
50 g sirnog namaza
50 g maslaca
5 slanih inćuna
4 češnja češnjaka
3 žlice malinova ulja
sol
papar
prstohvat mješavine čilija i soli

Priprema:

Skušu usitnite, dodajte sirni namaz i maslac te lagano promiješajte. Potom usitnite inćune i češnjak i dodajte ih smjesi. Na kraju umiješajte maslinovo ulje, sol, papar i mješavinu čilija i soli. Želite li da pašteta ima kremastiju strukturu, stavite je u blender i još usitnite.

image
Cropix

RILLETTES OD LOSOSA S DŽINOM I TONIKOM

Trebat će vam:

500 g fileta od lososa
1 nešpricani limun
50 g vlasca
50 g peršina
1 mladi luk
2 žlice nasjeckanih kapara
80 ml kiselog vrhnja ili milerama
30 ml džina
30 ml tonika
20 ml vode
pola listića želatine
sol
svježe ribani papar

Priprema:

Filete od lososa pokapajte s malo limunova soka i ostavite sa strane petnaestak minuta, a masnoću koja izađe obrišite ubrusom. Zagrijte vodu do točke ključanja, stavite losos i ugasite vatru - ostavite desetak minuta u vodi odnosno poširajte. Vlasac i peršin sitno nasjeckajte, mladi luk narežite na srednje velike komade pa sve zamiješajte s kaparima i vrhnjem, soli i paprom. Losos grubo umiješajte u smjesu, dodajte sok od limuna te naribajte pola njegove korice. Želatinu potopite u toplu vodu i kada omekša iscijedite te dodajte u zagrijanu mješavinu vode, džina i tonika dok se ne otopi. U posudi formirajte smjesu od lososa pa prelijte pripremljenom želatinom. Ostavite rillettes da se stisne u hladnjaku nekoliko sati te poslužite s krekerima s kimom ili tamnim kruhom.

Više ideja za domaće paštete potražite ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 15:15