NEDJELJNI KOLAČ

Danas radimo sočne tortice s cimetom, kruškama i kremom od čokolade i ruma

 Mario Kučera
Na aromatične muffine najprije dodajte bogati pire od kruške, a zatim ih ukrasite nježnom kremom od čokolade i ruma

Za muffine će vam trebati:

250 g glatkog brašna
120 g šećera
100 ml suncokretova ulja
150 ml mlijeka
3 jaja
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
prstohvat sol
žličica cimeta
prstohvat kardamoma
2 kruške

Za pire od krušaka:

800 g krušaka
100 g šećera
2 vanilin šećera

Za kremu:

250 ml vrhnja za šlag
150 g čokolade za kuhanje
100 g čokolade u prahu
žličica ruma

Za dekoraciju:

kruške
75 g šećera
50 ml vode

Priprema:

Najprije pripremite tijesto za biskvit. U posudu za miksanje stavite jaja te miješate. Dodajte obje vrste šećera i dobro zapjenite s jajima. Zatim dodajte ulje, mlijeko i koricu limuna. Brašno, prašak i začine dodajte na kraju. Smjesu izlijte u veće kalupe za muffine do polovice. Kruške ogulite i naribajte na ribež. Rasporedite po vrhu tijesta za biskvit. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C oko 18-20 minuta. Dok se tijesto peče, pripremite pire od krušaka. Kruške dobro operite, ogulite i narežite na jednake kockice. Stavite u posudu, dodajte obje vrste šećera i nekoliko žlica vode. Stavite na vatru i lagano kuhajte dok kruške sasvim ne omekšaju. Maknite s vatre i usitnite štapnim mikserom u pire. Pustite da se ohladi.

Kako biste pripremili kremu, otopite čokoladu na pari, a kada postane mlaka, dodajte čokoladu u prahu te miješajte da se sastojci sjedine. Pustite sa strane da se smjesa ohladi. Vrhnje za šlag izmiksajte u čvrsti snijeg. Malu količinu šlaga dodajte čokoladi te kružnim pokretima špatulom lagano miješajte. Činite to sve dok ne sjedinite sve sastojke. Na ohlađeni biskvit stavite sloj pirea od krušaka, zatim slastičarskom vrećicom s omiljenim nastavkom nanesite kremu. Ukrašene kolače stavite na hladno da se krema malo stisne.

Krušku narežite na tanke šnite. U 50 ml vode stavite 75 g šećera i otopite na laganoj vatri. Smjesu malo ohladite. Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje. Svaku šnitu kruške umočite u smjesu vode i šećera i stavite na papir. Stavite u pećnicu zagrijanu na 100°C i sušite jedan sat na jednoj te drugi sat na drugoj strani. Pustite da se ohlade, a zatim njima ukrasite muffine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 21:16