"Gulaš od liganja prilagođavam gotovo svakom godišnjem dobu, budući da se lignje zaista može kupiti većinu godine, a s dodatkom slanutka podmirili ste sve dječje potrebe za taj dan. Ljeti u njega čak dodajem i tikvicu. Može se skuhati i ugusto, pa servirati s kuhanom palentom ili rižom, ili ovaj gulaš pripremite na moj način, malo rjeđe, i uživajte u morskoj zdjelici sreće. Ovo jelo je okusom kombinacija između pašticade i dobrog brudeta", opisala je Nastasja Chiara Petrić svoj morski gulaš u tekstu o jesenskim jelima na žlicu.
Trebat će vam:
oko 500 g lignji
1 veliki crveni luk
1 paprika
2 mrkve
5 češnja češnjaka
1 žličica suhog ružmarina
2 lovorova lista
1 konzerva nasjeckane rajčice
1 žlica reduciranog aceta balsamica
3 žlice kvasine
400 g skuhanog slanutka
4 suhe šljive bez koštica
2 žličice kapara
sol i papar
svježi peršinov list
maslinovo ulje
Priprema:
Na maslinovu ulju na laganoj vatri prodinstajte nasjeckani luk, papriku i mrkvu. Zatim protisnite češnjak, dodajte ružmarin i lovorov list, kratko zapecite pa stavite lignje narezane na tanke kolutiće, a krakove ostavite cijele. Kuhajte oko 10 minuta na laganoj vatri pa dodajte preostale namirnice: nasjeckanu rajčicu, aceto, kvasinu, kapare, isprani slanutak i šljive narezane na sitne kockice. Posolite i popaprite, ulijte oko dvije šalice vode i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. Na kraju dodajte još malo vode ako je pregusto, još kvasine po želji, začinite sitno nasjeckanim peršinom i servirajte toplo s maslinovim uljem.