Simbolično se majčin dan obilježava druge nedjelje u svibnju, ali majke treba slaviti svakog dana. Ako želite pokloniti mali znak pažnje u nastavku se možete inspirirati kremastim tortama koje će vas osvojiti.
Čokoladna crna torta u kojoj ne nedostaje čokolade
- 6 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 200 g maslaca
- 100 g čokolade
- 100 g mljevenih badema
- 3 žlice kakaa
Mikserom tucite žumanjke i šećer u prahu, pomalo dodajući maslac. Tucite sve dok ne dobijete posve glatku kremu. Na pari rastopite čokoladu i pustite je da se malo ohladi pa je dodajte u kremu. Rukom umiješajte mljevene bademe i kakao. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg pa ih lagano miješajući dodajte u smjesu. Pecite u namaštenom kalupu 50 min na 180 °C.
Za kremu ponovite postupak, ali umjesto šest bjelanjaka, upotrijebite samo tri. Ostatak možete zalediti. Kad se tijesto posve ohladi, premažite ga kremom. Po želji možete tortu ukrasiti i šlagom.
Torta koja je počela kao pavlova s jagodama
- 3 bjelanjka
- 150 g šećera u prahu
- 1,5 žlica kakaa u prahu
- 50 g nasjeckane čokolade
- 1 žličica octa
- 250 g mascarponea
- 250 g slatkog vrhnja
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 mjerica malina
- 1/2 mjerice jagoda
- 50 g preprženih, oguljenih i nasjeckanih lješnjaka
Istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa im i dalje miješajući dodajte žlicu po žlicu šećera u prahu. Dodajte im i prosijani kakao u prahu i još kratko miksajte. Rukom umiješajte ocat i nasjeckanu čokoladu.
Rasporedite na papir za pečenje u krugu promjera otprilike 25 cm. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kad stavite smjesu u pećnicu, odmah smanjite temperaturu na 150 °C. Pecite 1 sat. Izvana će biti hrskava, a unutra još blago ljepljiva.
Za kremu čvrsto istucite slatko vrhnje pa ga pomiješajte s mascarponeom i šećerom. Kad se smjesa od bjelanjaka ohladi, premažite je kremom, a zatim pospite jagodama i lješnjacima. Poslužite odmah.
Banana cheesecake
Za podlogu:
- 200 g digestive keksa
- 100 g rastopljenog maslaca
- malo cimeta
- 1 žlica šećera
Za kremu:
- 6 listića želatine
- 200 g banana
- 70 ml soka od naranče
- 300 g krem sira
- 110 g šećera u prahu
- 3 žumanjka
- 250 ml slatkog vrhnja
Kekse sameljite i pomiješajte ih s ostalim sastojcima za podlogu pa mješavinu utisnite u kalup promjera 24 cm kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u hladnjak.
Želatinu namočite u mlakoj vodi da omekša. Banane sameljite u pire, pomiješajte ih s narančinim sokom i stavite na laganu vatru da se ugriju. U međuvremenu mikserom tucite krem sir, šećer u prahu i žumanjke dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, a u odvojenoj zdjeli slatko vrhnje istucite u šlag.
Ocijedite želatinu, dodajte je u topli pire od banana i pustite da se želatina otopi. Zatim dodavajte žlicu po žlicu kreme od sira u želatinu neprestano miješajući. Na kraju umiješajte i šlag. Prelijte kremu preko podloge od keksa u kalupu i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.
Red Velvet torta
Za biskvit:
- 270 g brašna
- 200 g šećera
- 1 žlica kakaa u prahu
- 1 žličica soli
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 jaja
- 360 ml ulja
- 240 ml mlijeka
- 2 žlice limunova soka
- 1 žlica octa
- 1 burbon vanilin šećer
- 50 ml crvene boje za kolače
Za kremu:
- 250 g krem sira
- 200 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- 300 g šećera u prahu
Ugrijte pećnicu na 180 °C i namastite pleh promjera 24 cm. Pjenjačom umutite jaja pa im dodajte sve tekuće sastojke. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte suhe sastojke u tekuće i miješajte dok ne dobijete posve jednoličnu smjesu. Polovicu smjese izlijte u kalup obložen papirom za pečenje pa pecite 30-ak min.
Kad je prva polovica smjese pečena, izvadite je iz kalupa i ponovite postupak s ostatkom smjese.
Pripremite kremu:
Tucite krem sir i maslac mikserom dok ne dobijete homogenu kremu. Dodajte vanilin šećer i malo po malo šećer u prahu. Stavite kremu u hladnjak da se malo stisne, a zatim njome nadjenite tortu.
Torta od maka i naranči
Za tijesto:
- 400 g kiselog vrhnja
- 300 g mlijeka
- 4 žlice limunova soka
- 500 g glatkog brašna
- 2 vrećice praška za pecivo
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 6 žlica mljevenog maka
- 2 naribana korica limuna
U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko i limunov sok. U drugoj zdjeli pomiješajte sve preostale sastojke pa ih pomiješajte s mješavinom vrhnja i mlijeka. Miješajte samo kratko, dok se sastojci ne povežu.
Za kremu:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- sok 1 velike naranče
- 250 g maslaca sobne temperature
Na pari 7-8 min tucite žumanjke, dodajući polako sok naranče. Kad je smjesa narasla i zgusnula se, maknite je s vatre i dok je još topla dodajte joj maslac. Zasebno napravite snijeg od bjelanjaka pa ih umiješajte u kremu.
Peći u manjem kalupu (promjera 20 cm) otprilike 30 min na 180 °C. Kad je torta pečena, prerežite je horizontalno na dva dijela.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....