ISPECI MAMI TORTU

Danas je majčin dan, razveselite ih kremastim čudima poput pavlove s jagodama i crnom tortom

Pekla i stilizirala Ana-Marija Bujić Snimila Kristina Lenard

 Ana-marija Bujić/
Torta koja je počela kao pavlova, Crna torta kojoj sve samo ne nedostaje čokolade, banana cheesecake ili torta od maka i naranči?

Simbolično se majčin dan obilježava druge nedjelje u svibnju, ali majke treba slaviti svakog dana. Ako želite pokloniti mali znak pažnje u nastavku se možete inspirirati kremastim tortama koje će vas osvojiti.

Čokoladna crna torta u kojoj ne nedostaje čokolade

image

Pekla i stilizirala Ana-Marija Bujić Snimila Kristina Lenard

Ana-marija Bujić/

  • 6 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 200 g maslaca
  • 100 g čokolade
  • 100 g mljevenih badema
  • 3 žlice kakaa

Mikserom tucite žumanjke i šećer u prahu, pomalo dodajući maslac. Tucite sve dok ne dobijete posve glatku kremu. Na pari rastopite čokoladu i pustite je da se malo ohladi pa je dodajte u kremu. Rukom umiješajte mljevene bademe i kakao. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg pa ih lagano miješajući dodajte u smjesu. Pecite u namaštenom kalupu 50 min na 180 °C.

Za kremu ponovite postupak, ali umjesto šest bjelanjaka, upotrijebite samo tri. Ostatak možete zalediti. Kad se tijesto posve ohladi, premažite ga kremom. Po želji možete tortu ukrasiti i šlagom.

Torta koja je počela kao pavlova s jagodama

image

Pekla i stilizirala Ana-Marija Bujić Snimila Kristina Lenard

Ana-marija Bujić/

  • 3 bjelanjka
  • 150 g šećera u prahu
  • 1,5 žlica kakaa u prahu
  • 50 g nasjeckane čokolade
  • 1 žličica octa
  • 250 g mascarponea
  • 250 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 mjerica malina
  • 1/2 mjerice jagoda
  • 50 g preprženih, oguljenih i nasjeckanih lješnjaka

Istucite bjelanjke u čvrst snijeg pa im i dalje miješajući dodajte žlicu po žlicu šećera u prahu. Dodajte im i prosijani kakao u prahu i još kratko miksajte. Rukom umiješajte ocat i nasjeckanu čokoladu.

Rasporedite na papir za pečenje u krugu promjera otprilike 25 cm. Pećnicu zagrijte na 180 °C, a kad stavite smjesu u pećnicu, odmah smanjite temperaturu na 150 °C. Pecite 1 sat. Izvana će biti hrskava, a unutra još blago ljepljiva.

Za kremu čvrsto istucite slatko vrhnje pa ga pomiješajte s mascarponeom i šećerom. Kad se smjesa od bjelanjaka ohladi, premažite je kremom, a zatim pospite jagodama i lješnjacima. Poslužite odmah.

Banana cheesecake

image

Pekla i stilizirala Ana-Marija Bujić Snimila Kristina Lenard

Ana-marija Bujić/

Za podlogu:

  • 200 g digestive keksa
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • malo cimeta
  • 1 žlica šećera

Za kremu:

  • 6 listića želatine
  • 200 g banana
  • 70 ml soka od naranče
  • 300 g krem sira
  • 110 g šećera u prahu
  • 3 žumanjka
  • 250 ml slatkog vrhnja

Kekse sameljite i pomiješajte ih s ostalim sastojcima za podlogu pa mješavinu utisnite u kalup promjera 24 cm kojemu ste dno obložili papirom za pečenje. Stavite kalup u hladnjak.

Želatinu namočite u mlakoj vodi da omekša. Banane sameljite u pire, pomiješajte ih s narančinim sokom i stavite na laganu vatru da se ugriju. U međuvremenu mikserom tucite krem sir, šećer u prahu i žumanjke dok ne dobijete vrlo glatku smjesu, a u odvojenoj zdjeli slatko vrhnje istucite u šlag.

Ocijedite želatinu, dodajte je u topli pire od banana i pustite da se želatina otopi. Zatim dodavajte žlicu po žlicu kreme od sira u želatinu neprestano miješajući. Na kraju umiješajte i šlag. Prelijte kremu preko podloge od keksa u kalupu i stavite u hladnjak na najmanje 2 sata, a najbolje preko noći.

Red Velvet torta

image

Pekla i stilizirala Ana-Marija Bujić Snimila Kristina Lenard

Ana-marija Bujić/

Za biskvit:

  • 270 g brašna
  • 200 g šećera
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 360 ml ulja
  • 240 ml mlijeka
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 žlica octa
  • 1 burbon vanilin šećer
  • 50 ml crvene boje za kolače

Za kremu:

  • 250 g krem sira
  • 200 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 300 g šećera u prahu

Ugrijte pećnicu na 180 °C i namastite pleh promjera 24 cm. Pjenjačom umutite jaja pa im dodajte sve tekuće sastojke. U drugoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. Dodajte suhe sastojke u tekuće i miješajte dok ne dobijete posve jednoličnu smjesu. Polovicu smjese izlijte u kalup obložen papirom za pečenje pa pecite 30-ak min.

Kad je prva polovica smjese pečena, izvadite je iz kalupa i ponovite postupak s ostatkom smjese.

Pripremite kremu:

Tucite krem sir i maslac mikserom dok ne dobijete homogenu kremu. Dodajte vanilin šećer i malo po malo šećer u prahu. Stavite kremu u hladnjak da se malo stisne, a zatim njome nadjenite tortu.

Torta od maka i naranči

image

Pekla i stilizirala Ana-Marija Bujić Snimila Kristina Lenard

Ana-marija Bujić/

Za tijesto:

  • 400 g kiselog vrhnja
  • 300 g mlijeka
  • 4 žlice limunova soka
  • 500 g glatkog brašna
  • 2 vrećice praška za pecivo
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 6 žlica mljevenog maka
  • 2 naribana korica limuna

U zdjeli pomiješajte kiselo vrhnje, mlijeko i limunov sok. U drugoj zdjeli pomiješajte sve preostale sastojke pa ih pomiješajte s mješavinom vrhnja i mlijeka. Miješajte samo kratko, dok se sastojci ne povežu.

Za kremu:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • sok 1 velike naranče
  • 250 g maslaca sobne temperature

Na pari 7-8 min tucite žumanjke, dodajući polako sok naranče. Kad je smjesa narasla i zgusnula se, maknite je s vatre i dok je još topla dodajte joj maslac. Zasebno napravite snijeg od bjelanjaka pa ih umiješajte u kremu.

Peći u manjem kalupu (promjera 20 cm) otprilike 30 min na 180 °C. Kad je torta pečena, prerežite je horizontalno na dva dijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. listopad 2024 21:30