Bacite se na pripremu ovih pet ukusnih recepata i učinite cvjetaču vašim novim najdražim jelom!
Juha od cvjetače
Sastojci:
1 veća cvjetača, razlomljena na manje komade 2 krumpira sol i papar kruh panceta |
Priprema:
Cvjetaču rastrgajte na manje komade, krumpir izrežite na kocke te sve skuhajte u vrućoj posoljenoj vodi dok ne postane mekano. Kada je povrće kuhano, sačuvajte oko tri decilitra vode od kuhanja te povrće procijedite. Ispasirajte sa štapnim mikserom (maknite s vatre!) dok ne postane glatko. Zatim ulijte tekućinu i vratite na laganu vatru. Dodajte sol i papar i pustite da zavrije. U međuvremenu, tanke šnitice pancete i na kockice narezan kruh ispecite u pećnici dok ne postanu hrskavi. Juhu poslužite u tanjuru te na nju dodajte komadiće prepečenog kruha i pancete.
Pohana cvjetača
Sastojci:
1 cvjetača 2 jaja 100 g brašna 100 g krušnih mrvica sol i papar |
Priprema:
Cvjetaču istrgajte na manje komade te ju blanširajte u vrućoj prethodno posoljenoj vodi. Dodatno ju posolite i popaprite. Uvaljajte ju prvo u brašno, zatim u razmućena jaja te u krušne mrvice. Pržite u dubokom ulju.
Zapečena cvjetača sa sirom
Sastojci:
2 režnja češnjaka 50 g maslaca 50 g brašna 500 ml mlijeka 500 g brokule 75 g cheddar sira 1 kg cvjetače 2 kriške ciabatte 2 grančice svježeg timijana 25 g badema maslinovo ulje |
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180°C. Ogulite i sitno narežite češnjak i stavite ga u tavicu s maslacem na srednje jaku vatru. Kada se maslac otopi, stavite brašno i pustite da se formira tijesto, a zatim postupno dodajite mlijeko i mješajte sve dok smjesa ne bude glatka. Dodajte brokulu i pirjajte oko 20 minuta te ju usitnite štapnim mikserom. Umješajte pola naribanog sira i začinite po želji. Cvjetaču rasporedite po posudi za pečenje, prelijte umakom od brokule i naribajte ostatak sira po vrhu. Izmiksajte ciabattu u blenderu da dobijete mrvice, dodajte timijan i bademe i ponovno pulsirajte. Na malo maslinovog ulja lagano popržite mrvice i pospite po siru i cvjetači. Pecite oko 1 sat i uživajte!
Salata od cvjetače
1 glavica cvjetače 3 češnja češnjaka maslinovo ulje svježi peršin sok jednog limuna sol i papar |
Priprema:
Cvjetaču istrgajte na manje komade te ju prokuhajte u slanoj vodi oko 20-ak minuta. Na malo maslinova ulja prepržite češnjak i dodajte cvjetaču. Lagano prodinstajte i pustite da se ohladi. Začinite s još maslinova ulja, limunom, solju, paprom i svježe sjeckanim peršinom.
Nabujak od cvjetače
1 glavica cvjetače 1 poriluk 1 mrkva 5 jaja sol i papar svježi peršin 150 g parmezana |
Priprema:
Cvjetaču rastrgajte na manje komade, a mrkvu narežite na kolutiče. Sve kuhajte u posoljenoj vodi oko 15 minuta. Poriluk izrežite na kolutiće i sjedinite s mrkvom i cvjetačom kada su polu kuhani. Jaja razmutite i umiješajte u povrće. Sve posolite i popaprite, dodajte parmezan i svježi sjeckani peršin. Protvan premažite rastopljenim maslacem i u njega ulijte smjesu. Pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva.