Čokoladni likeri s aromama cimeta, kave ili naranče savršen su izbor za hladne zimske dane. Njihova bogata, kremasta tekstura i intenzivan okus čokolade savršeno se stapaju s aromatičnim začinima i daju dašak blagdanskog ugođaja. Likeri u zimsko doba zapravo su deserti u čaši, idealni za uživanje uz kamin, ali i piće s kojim ćemo se rado počastiti uz omiljene slastice.
ČOKOLADNI LIKER S CIMETOM
Priprema: 20 minuta
Vrijeme hlađenja: 24 sata
Količina: oko 750 ml
Trebat će vam:
200 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
400 ml mlijeka
200 ml vrhnja za šlag
150 g šećera
2 štapića cimeta (ili 1 žličica mljevenog cimeta)
200 ml ruma
Priprema:
U loncu na srednje jakoj vatri zagrijte mlijeko, vrhnje, šećer i štapiće cimeta. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Dodajte nasjeckanu čokoladu i nastavite miješati dok se čokolada ne rastopi i smjesa ne postane glatka. Maknite lonac s vatre, izvadite štapiće cimeta i ostavite smjesu da se malo ohladi (oko 20 minuta). Zatim dodajte rum, miješajući dok se sve ne sjedini. Smjesu procijedite kroz sitno sito ili gazu kako biste uklonili eventualne grudice i ulijte u sterilizirane staklene boce.
Ostavite liker u hladnjaku da odstoji najmanje 24 sata kako bi se svi okusi proželi i liker postao kremast. Prije posluživanja dobro protresite bocu, a osim kao piće možete ga poslužiti i kao dodatak desertima poput sladoleda i kolača. Liker možete čuvati u hladnjaku do mjesec dana.
ČOKOLADNI LIKER S NARANČOM
Priprema: 25 minuta
Vrijeme hlađenja: 7 dana
Količina: oko 1 l
Trebat će vam:
200 g tamne čokolade (min. 60% kakaa)
500 ml mlijeka
250 ml kondenziranog mlijeka (zaslađenog)
200 ml votke
1 velika naranča (korica i sok)
100 g šećera
1 štapić vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Naribajte koricu naranče i iscijedite sok. U staklenku ili posudu s poklopcem stavite votku, narančinu koricu i štapić vanilije (ili dodajte ekstrakt). Ostavite na sobnoj temperaturi 5-7 dana kako bi votka poprimila aromu naranče i vanilije. Povremeno protresite. Na pari rastopite nasjeckanu čokoladu s mlijekom, miješajući dok smjesa ne postane glatka. Dodajte kondenzirano mlijeko i šećer te kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Procijedite votku kako biste uklonili koricu i vaniliju. Dodajte procijeđenu votku u ohlađenu čokoladnu smjesu. Dodajte i svježe iscijeđeni sok naranče, dobro promiješajte. Liker prelijte u sterilizirane staklene boce i ostavite u hladnjaku da odstoji barem 2-3 dana prije posluživanja, kako bi se okusi sjedinili. Poslužite ohlađeno, uz kocku leda ili kao preljev za sladoled i čokoladne deserte. Liker čuvajte u hladnjaku do dva mjeseca. Ako želite intenzivniji okus naranče, dodajte nekoliko kapi prirodnog ekstrakta naranče.
ČOKOLADNI LIKER S KAVOM
Priprema: 30 minuta
Vrijeme hlađenja: 7 dana
Količina: oko 1 l
Trebat će vam:
200 g tamne čokolade (min. 70% kakaa)
300 ml jake crne kave (svježe pripremljene, najbolje espresso)
200 ml mlijeka
200 ml zaslađenog kondenziranog mlijeka
150 g šećera
200 ml ruma
1 štapić vanilije ili 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Skuhajte jaku crnu kavu (oko 300 ml), najbolje espresso, kako bi kava bila bogata i aromatična. Ostavite da se malo ohladi. U loncu na laganoj vatri zagrijte mlijeko, kondenzirano mlijeko i šećer. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi, a smjesa postane glatka. Dodajte nasjeckanu tamnu čokoladu i nastavite miješati dok se čokolada potpuno ne rastopi i smjesa postane kremasta. U smjesu od čokolade dodajte ohlađenu kavu i vaniliju (ako koristite štapić, izvadite ga). Dobro promiješajte da se sve sjedini. Maknite lonac s vatre i ostavite smjesu da se potpuno ohladi. Kada se ohladi, dodajte rum i dobro promiješajte. Smjesu prelijte u sterilizirane staklene boce i ostavite u hladnjaku da odstoji barem sedam dana kako bi se okusi dobro proželi. Poslužite ohlađeno, uz kockicu leda, u koktelima, kao dodatak desertima ili jednostavno za uživanje. Ovaj liker možete prilagoditi svom okusu tako da koristite različite vrste kave, ovisno o tome koju aromu volite. Liker možete čuvati u hladnjaku do dva mjeseca.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....