Čokoladna tortica bez glutena

Zagreb, 280115. Cokoladni zimski kolaci koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic. Na fotografiji: tortica. Foto: Berislava Picek / CROPIX
 / CROPIX

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 125 g oraha
  • 85 g lješnjaka
  • 85 g badema
  • Karamel:
  • 300 g šećera
  • 4 žlice vode
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 3 prstohvata soli
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • Za čokoladni ganache:
  • 200 g čokolade (s najmanje 60% udjela kakaa)
  • 100 ml vrhnja za kuhanje

Priprema

1. korak

Za ganache otopite čokoladu na pari i uz miješanje joj dodajte vrhnje. Pustite da se ohladi (na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku).

2. korak

Za karamel u posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šećer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatnosmei karamel. Dodajte maslac lagano miješajući (smjesa je vrela i u kontaktu s maslacem može prskati!). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući, pustite da se ohladi u hladnjaku.

3. korak

Orašaste plodove narežite na komadiće (uzdužno) te ih istostirajte na tavici; kad su se ganache i karamel stisnuli, obložite pleh plastičnom prijanjajućom folijom. Na dno stavite orašaste plodove, zatim premažite karamelom (nemojte štedjeti, trebalo bi biti barem 2 cm debljine), a povrh svega čokoladni ganache.

4. korak

Zamrznite na najmanje 10 sati. Nakon toga biste trebali prebaciti na tanjur, nježnim i polaganim pokretima – time ganache dolazi na dno, a orašasti plodovi na vrh vaše torte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. studeni 2024 19:22