Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 125 g oraha
- 85 g lješnjaka
- 85 g badema
- Karamel:
- 300 g šećera
- 4 žlice vode
- 225 g maslaca sobne temperature
- 3 prstohvata soli
- 200 ml slatkog vrhnja
- Za čokoladni ganache:
- 200 g čokolade (s najmanje 60% udjela kakaa)
- 100 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
1. korak
Za ganache otopite čokoladu na pari i uz miješanje joj dodajte vrhnje. Pustite da se ohladi (na sobnoj temperaturi, a zatim u hladnjaku).
2. korak
Za karamel u posudu stavite šećer i vodu i na srednje jakoj vatri pustite da se šećer rastopi. Miješajte što manje, najbolje je da samo rotirate posudu. Kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete zlatnosmei karamel. Dodajte maslac lagano miješajući (smjesa je vrela i u kontaktu s maslacem može prskati!). U međuvremenu ugrijte vrhnje za šlag (toliko da bude mlako). Posolite karamel i kuhajte na laganoj vatri još 2 min. Maknite s vatre i dodajte ugrijano vrhnje neprestano miješajući, pustite da se ohladi u hladnjaku.
3. korak
Orašaste plodove narežite na komadiće (uzdužno) te ih istostirajte na tavici; kad su se ganache i karamel stisnuli, obložite pleh plastičnom prijanjajućom folijom. Na dno stavite orašaste plodove, zatim premažite karamelom (nemojte štedjeti, trebalo bi biti barem 2 cm debljine), a povrh svega čokoladni ganache.
4. korak
Zamrznite na najmanje 10 sati. Nakon toga biste trebali prebaciti na tanjur, nježnim i polaganim pokretima – time ganache dolazi na dno, a orašasti plodovi na vrh vaše torte.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....