Kada smjesa ili tijesto koje stavljate u kalup sadrži prašak za pecivo ili kvasac, pripazite da kalup ne napunite do vrha kako biste kolaču dali prostora da naraste. Također, vrlo brzo nakon pečenja možete izvaditi slasticu iz kalupa i pustiti da se hladi na metalnoj ili drvenoj rešetki.
Za tijesto:
130 ml mlakog mlijeka
21 g svježeg kvasca
15 g šećera
500 g glatkog brašna
pola žličice soli
1 žlica praška za pecivo
170 g čvrstog jogurta
1 jaje
Za punjenje:
100 g maslaca
100 g smeđeg šećera
1 žlica cimeta
100 g grožđica
50 g brusnica
Za preljev:
50 g krem sira
50 g šećera u prahu
20 g omekšalog maslaca
Priprema:
Pripremu počnite miješanjem tijesta. U mlako mlijeko stavite svježi kvasac i šećer da se zapjeni. U posudu za miješanje stavite ostale sastojke, dodajte zapjenjeni kvas i sve sjedinite u glatko tijesto. Tijesto ostavite na toplom mjestu da se udvostruči. Dok se tijesto diže, pripremite namaz. U tavu stavite maslac i šećer te ih na laganoj vatri otopite. Maknite s vatre i dodajte cimet. Pustite da se malo ohladi. Dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u oblik četverokuta, i to što tanje možete. Premažite tijesto namazom te posipajte grožđicama i brusnicama. Tijesto preklopite do pola, a drugom polovicom preklopite prvu. Malo pritisnite valjkom da se sastojci sjedine. Kalup koji ima oblik mini tortice malo premažite maslacem te slažite tijesto u njega. Kako je kalup specifična oblika, tijesto nožem režite u trakice, oblikujte čvoriće i punite kalup, ali ne sve do vrha jer će tijesto narasti. Pecite 20 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih. Tijesto nakon pečenja izvadite i ukrasite preljevom. Krem sir, šećer u prahu i maslac izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite u slastičarsku vrećicu i dekorirajte prema želji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....