RUČAK ZA PONOVITI

Cikla nije samo za salatu, spojite je s rižom i napravite kremasti ručak kojeg će se tražiti porcija više

 Sofia Popovych/Getty Images/istockphoto
Dobrom rižotu teško je reći ne, a ovog se u našoj kuhinji uvijek traže repete

Trebat će vam:

4-5 šaka riže arborio ili carnaroli

500 ml temeljca prema želji

3 glavice cikle

1 luk

100 ml bijelog vina

70 g maslaca

50 g parmezana ili drugog sitno ribanog, aromatičnog sira

1 žličica sušenog timijana

malo ribane korice limuna

sol i papar

ulje

Priprema:

Dvije i pol glavice cikle operite i očistite, dodajte malo soli i maslinova ulja, umotajte u foliju i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva, na oko 40 minuta ili dok ne omekša. Za to vrijeme sitno nasjeckajte luk i pirjajte ga na ulju dok ne poprimi boju. Dodajte rižu i pirjajte dok ne postane staklasta. Pola glavice cikle nasjeckajte na sitno i dodajte je riži. Dodajte i timijan. Podlijte najprije vinom i pustite da alkohol ispari. Zatim povremeno podlijte temeljcem, promiješajte i kuhajte 10-ak minuta. Kada je cikla gotova, izvadite je iz pećnice i ubacite u blender. Pretvorite je u kašu pa dodajte riži. Dodajte i ribanu koricu limuna. Kuhajte dok riža ne postane al dente. Na kraju žustrim pokretima umiješajte maslac. Dodajte sir pa još jednom sve promiješajte i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2024 17:37