Teško mi je zapravo uopće bilo početi priču o kvarnerskom škampu. Ovdje je riječ o iskonskoj gastro vertikali koja zaista zavređuje potpuno divljenje. Njegova uzoritost nije nimalo nova stvar i u još puno davnijim vremenima otkrili su njegovu savršenost. Starorimski gurman i pisac Marko Gavije Apicije sabrao je oko četiristo jela u svom djelu "O kuharskom umijeću", a više od svega volio je škampe.
Talijanski pjesnik Gabrielle D'Annunzio također je govorio o kvarnerskom škampu samo u superlativima, dok je jedan od najpoznatijih suvremenih gastro pisaca Alan Davidson u svom djelu "The Oxford Companinon" naveo kako su najbolji škampi upravo oni iz Jadranskog mora.
Blagoslovljeni da živimo u blizini tog kraja, nismo se odveć odgovorno odnosili prema njemu i zato je nekadašnji ulov od dvjestotinjak kilograma na noć danas sveden na samo pet. Naime, škamp je rak koji živi na muljevitom morskom dnu gdje stvara jazbine, a za njegovo se hvatanje koriste vrše i mrežama za kočarenje. Procesom kočarenja ne hvataju se samo škampi, nego se ruje morsko dno te se zapravo prekomjernim izlovom ozbiljno šteti morskoj flori i fauni koja se ne stigne obnoviti.
Zanimljivo je reći i kako prilikom kočarenja muški škampi izlaze iz jazbina kako bi branili svoje porodice pa tako dolazi i do izlova muških jedinki. Ženke se, pak, hvataju u vršu s kojom također valja biti oprezan jer što je ženka starija, to ima više jajašaca. Nekad impozantan veličinom, a danas mnogo skromnijeg obujma, kvarnerski škamp još je uvijek najbolji na svijetu, što vam bilo tko može potvrditi, i to zbog svoje teksture, slatkoće i ravnoteže okusa.
Prije tridesetak godina analiziran je u Norveškoj gdje je potvrđeno da se radi o istoj vrsti s tamošnjim škampom, ali je "naš" ukusniji (slađi), tanjeg oklopa i blijedocrvene boje. Ono za čime će se brojni neznalci polakomiti jako crvena je boja škampa iz uvoza, na što treba posebno biti oprezan jer tada nije riječ o toliko cijenjenom kvarnerskom škampu.
Ovaj put smo zamolili renomirane hrvatske chefove da pripreme odlična jela s kvarnerskim škampom i dobili smo prave specijalitete!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....