Iako će se pojedinci začuditi, napraviti kremasti pire krumpir mnogima ne polazi za rukom. Baš naprotiv, dok je jednima presuh, a drugima vodenast, trećima je premastan. I uzalud savjeti i pitanja: dodaj malo više ovog...; izbaci ovo...; ne stavljaš to?, kad, čini se, tako jednostavan prilog ipak nekima može i još uvijek zadaje muke.
Svjesni te istine, mnogi su profesionalni kuhari do sad podijelili njihov recept za izradu savršeno kremastog pire krumpira no, kako znamo, ponavljanje je majka znanja, pa zašto ne istaknuti jedan od novijih.
Robbie Bell, vrhunski australski kuhar, rodom iz Velike Britanije, na TikToku je podijelio svoj recept za ovaj prilog u kojemu koristi dva neočekivana sastojka. Međutim, kako tvrdi, upravo je u njima tajna savršenog pire krumpira. Riječ je o muškatnom oraščiću - mirisnom začinu koji se svježe riba u jelo, i o limunovom soku - kojih dodaje tek nekoliko kapi kako bi postigao blagu kiselost ovog kremastog jela.
"Ako postoji jedan recept na svijetu koji morate naučiti, onda to mora biti pire krumpir", kaže u uvodu videa koji je Bell objavio na TikToku, društvenoj mreži na kojoj ga prati više od pola mijuna ljudi, a koji možete pogledati na kraju teksta.
Pored ova dva sastojka i krumpira, ovaj kuhar u pripremi pire krumpira koristi i maslac, sol, papar, maslinovo ulje i mlijeko.
MOŽE I DRUGAČIJE: Testirali smo recept poznatog chefa i napravili najbolji pire krumpir na svijetu
Kako ga radi Bell? Krumpir prvo oguli, a potom ga nareže na veće kocke tako da su komadi svi približno jednake veličine.
Očišćen i narezan krumpir stavi kuhati u kipuću vodu u koju nakon krumpira dodaje i sol. Zatim smanji vatru. Kad je krumpir kuhan, ocijedi ga, prebaci u veću tavu i doda mu maslac.
Krumpir potom stavlja u pasirku (no možete ga obraditi i gnječilicom za krumpir) i protisne ga nazad u tavu.
Potom, dodaje lijepu količinu maslinovog ulja i mlijeka te svježe ribanog muškatnog oraščića, i na zagrijanoj tavi sve lijepo promiješa da se okusi sjedine. Po potrebi dodaje još sol i papar.
A za kraj, u gotov pire krumpir ocijedi sok polovice jednog limuna.
Ovako pripremljeni pire krumpir Bell, otkrio je, najradije jede uz pečene kobasice.
Pogledajte video.
Naravno, pire krumpir se kod nas koristi kao prilog i uz druga jela, primjerice punjenu papriku i ćufte, gulaš, šnicle u saftu, pa evo i nekoliko recepata koji vam mogu poslužiti kao inspiracija.
SLASNI JUNEĆI ŠNICELI U TOĆU PO RECEPTU STARE GOSTIONE
SPORO KUHANA JUNETINA S PIRE-KRUMPIROM
A ŠTO S OSTACIMA PIRE KRUMPIRA? Napravite mekane kruščiće pa ih poslužite uz omiljeni umak
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....