Stilistica i blogerica Janja Benić svojevremeno je s nama podijelila recept za brz i jednostavan džem od jagoda s rumom i limunovim sokom. Osim što je odličan par kvalitetnom maslacu na dobrom sourdough kruhu, za koji je Janja također prava majstorica, otkrila nam je i recept za svoje sourdough krafne u kojima ga kombinira s jednostavnom slastičarskom kremom od vanilije. Recept za džem potražite u nastavku, dok vas onaj za slasne, prave proljetne krafne čeka na poveznici.
SOURDOUGH KRAFNE S JAGODAMA PO RECEPTU JANJE BENIĆ
Trebat će vam:
700 g očišćenih jagoda
200 g šećera
24 g pektina
2 žlice limunovog soka (30 g)
4 žličice ruma (20 g)
Priprema:
Prvo napravite pire od jagoda tako da očišćene jagode ubacite u blender dok se jagode skroz ne izblendaju. Ako želite džem bez koštica ovakve jagode sada možete procijediti kroz cjedilo. U manjoj zdjelici pomiješajte šećer i pektin. U manji lonac ulijte izblendane jagode, stavite na laganu vatru te pustite da pire lagano proključa. Umiješajte sok limuna i rum. Mješavinu šećera i pektina lagano ubacite u jagode neprestano miješajući ih (nemojte ubaciti cijeli šećer istovremeno kako se ne bi stvorile grudice). Kuhajte nekih 4 do 5 minuta, povremeno miješajte sve dok se pire ne reducira u teksturu džema. Testirajte je li gotovo tako da na tanjur stavite malu količinu džema, pustite minutu da se ohladi pa prođite prstima sredinom. Ako džem ostane na mjestu i ne vrati se prema sredini, znači da je gotov. Maknite lonac s vatre i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Prebacite džem u zdjelicu koju ćete staviti u hladnjak i pokriti prozirnom folijom do korištenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....