PRAVAC IZ PRIRODE

BRALI SMO I SKUHALI SAMONIKLO BILJE: Neodoljivi recepti s maslačkom, vlascem, medvjeđim lukom i koprivom!

Sve se zazelenilo i propupalo i definitivno je vrijeme da se skinemo s teške i masne zimske hrane. Dakle, pravac u prirodu, u šumu ili na livadu, ma bilo gdje na čišćenje i pročišćavanje tijela i duha!

I to sa ovim samoniklim biljem!

Maslačak

Ima ga po svim livadama i šumarcima. Najčešće se radi na slatu i tu kombinacijama nema kraja. Mladi listovi nisu gorki iako ga odlikuje blagi gorkasti okus. Može se jesti svjež ili kuhan, kao na primjer blitva s krumpirom i kao takav je odličan prilog i mesu i ribi. Iskoristiv je i njegov korijen od kojega se radi čaj i rakija, a mladi cvjetovi se mogu ukiseliti.

Salata od maslačka s inćunima

Berislava Picek / Hanza Media

Kopriva

Gotovo da nema mjesta gdje kopriva ne raste i definitivno je zelenje od kojega se može napraviti kompletan ručak. Mora je se brati i čistiti u rukavicama, a koriste se samo listovi. koje treba kratko blanširati u kipućoj vodi. Od nje se mogu napraviti juhe, pite, slane štrudle, može je se dodati kajgani, napraviti kao špinat na mlijeku, a od nje se mogu raditi sok i rakija.

Quiche s koprivom

Berislava Picek / Hanza Media

Vlasac

Vlasac ima okus luka, no nije tako intenzivan kao primjerice mladi luk pa ga se može dodati u razna jela, tijekom kuhanja ili na samom kraju. Paše u umacima, namazima, sa sirom i vrhnjem, u svim salatama osobito u krumpir slati ili salati od krastavaca, na brusketama kao začin ili poslužen u krem juhama.

Kajgana s gljivama i vlascem

Berislava Picek / Hanza Media

Medvjeđi luk

Zovu ga još divlji luk, šumski luk, berlauh ili sremuš, a okusa je luka i češnjaka. Prilično je intenzivan pa se osjeti ako se jede u većim količinama. Može se dodati u salate, u razne namaze, osobito one na bazi sira, u pesta i kao takav paše i uz tjesteninu i u rižotima, a od njega se može skuhati i juha.

Trlje s pestom od medvjeđeg luka

Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:24