ZA RUČAK ILI IZLET

Bolji sendvič od ovog s pohanom svinjetinom po receptu Anthonyja Bourdaina dugo nismo probali

 Timolina/
Na snimanju kuharice Anthonyja Bourdaina ovaj sendvič s pohanom svinjetinom nestao je prvi, donosimo recept

Obožavamo serijale koje je snimio talentirani Anthony Bourdain, a osim njegovih doživljaja iz različitih zemalja, posebno su nam dragi i zapisi koje je iza sebe ostavio u formi knjiga i kuharica. Zbirku recepata "Appetites" tako čuvamo na posebnom mjestu na polici, a jedan od nama najdražih recepata iz Bourdainove kuharice svakako je sendvič s pohanom svinjetinom. I to ne bilo kakvom, već pripremljenom na Bourdainovski način - najslasnijom koju smo ikada isprobali.

I zato smo, nakon što smo nedavno ponovno pogledali "Roadrunner", dokumentarac o životu Anthonyja Bourdaina, istog časa uklizili u kuhinju, pripremili sve potrebne namirnice i još jednom napravili baš taj čuveni sendvič. Recept koji u cijelosti prenosimo s portala CNN travel ostavljamo u nastavku, a vama savjetujemo da ovaj sendvič napravite za vikend druženje s ekipom, možda i kakav izlet ili pak malo drugačiji nedjeljni ručak. Dobra je opcija i umjesto svinjetine koristiti piletinu, a osim čili paste, koju u receptu kao dodatak navodi Anthony Bourdain, dodati možete i svježi kupus, zelenu salatu ili drugo povrće po želji. Svakako pripazite kako ne biste pretjerali, zvijezda jela mora ostati sočan komad mesa.

KAKO JE NASTAO OVAJ SENDVIČ?

Recept za sendvič od pohane svinjetine inspiriran je Bourdainovim putovanjem i snimanjem serijala u Macau, smještenom sat vremena od Hong Konga.

U svojoj je kuharici napisao kako se fotograf Bobby Fisher pošteno namučio s fotografiranjem ovog jela za kuharicu zato što su svi prisutni neprestano uzimali i jeli primjerke za fotografiju.


image

Ovaj sendvič možete napraviti i od piletine, a osim čili paste, dodati možete i salatu po želji

Deposit Photos/

Trebat će vam:

4 kotleta

60 ml soja sosa

60 ml rižinog vina

60 ml crnog octa (u nedostatku možete koristiti i aceto balsamico)

1 žlica sezamovog ulja

4 režnja češnjaka

1 žlica five spice začina

1 žlica smeđeg šećera

1 jaje

70 g brašna

Oko 210 g panko krušnih mrvica

Sol i papar

Ulje za prženje (od kikirikija ili ono koje imate pri ruci)

8 komada bijelog kruha za sendvič

Čili pasta

Priprema:

Komade svinjetine najprije istucite kako bi bili što danji. U posebnoj posudi pomiješajte soja sos, rižino vino, ocat, sezamovo ulje, sitno sjeckani češnjak, five spice začin i šećer. Meso stavite u vrećicu sa zip zatvaračem i prelijte marinadom. Ostavite da tako stoji barem sat vremena ili do 12 sati. Meso potom izvadite iz marinade i odstranite komadiće češnjaka. Jaje istucite u posebnoj zdjeli, u drugu zdjelu stavite brašno, u treću krušne mrvice. U jaje možete dodati i malo vode, a brašno začinite soli i paprom. Uvaljajte komade mesa u brašno, zatim u jaja, a zatim u krušne mrvice. U većoj tavi zagrijte ulje. Testirajte je li se dovoljno zagrijalo tako da ubacite prstohvat krušnih mrvica. Ako se pojave mjehurići, odmah u ulje stavite svinjetinu. Pecite dok ne poprime zlatnu boju, oko 5 minuta sa svake strane. Stavite na papirnati ručnik, pustite da upije masnoću pa lagano začinite meso s malo soli. Kruh tostirajte dok ne poprimi zlatnu boju. Sendviče poslužite uz čili pastu.

Savjet!

Dok se meso krčka u tavi, iskoristite minutu i 33 sekunde vremena i pogledajte isječak iz epizode serijala "No Reservations" u kojem Anthony Bourdain uživa u sendviču u Macau.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:55