OVO MORATE PROBATI

Bogato, gusto i zasitno varivo od kupusa i domaćih ribljih kobasica za još bolji kraj radnog tjedna

Uz malo truda relativno brzo možete imati kobasice od ribe kao što je to kalifornijska pastrva

Na jednom splitskom gastro festivalu proljetos smo kušali svježu riblju kobasicu koju danima nismo mogli zaboraviti. Na kućici restorana Artičok, chef Stipe Šušnjara poslužio nam je meku i dobro začinjenu kombinaciju mesa mola i hame, ubačenu u ovojnicu od svinjskih crijeva i pečenu na grilu.

“Moraš nam pokazati kako ovo radiš!” inzistirali smo tada oduševljeno, da bismo nekoliko mjeseci kasnije sa Stipom dogovorili snimanje izrade ribljih kobasica za naš novi magazin i to na ribnjacima Trotta obitelji Ritterman, koja u Solinu uzgaja kalifornijsku pastrvu.

Tom nam je prilikom Stipe pokazao kako napraviti kobasice korak po korak, a osim što ih je bacio na žar i ubacio u pecivo sa salatom, u teškom gusanom loncu spremio je i varivo s kupusom u kojem je skuhao deblje riblje kobasice od kalifornijske pastrve. Spremite li jelo iz recepta u nastavku, jamčimo da nećete htjeti ostaviti ni kap tog ukusnog variva u tanjuru.

image

Stipe Šušnjara iz splitskog restorana Artičok

Bozidar Vukicevic/Cropix

KAKO NAPRAVITI RIBLJE KOBASICE

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Riblje kobasice s kupusom

1 veliki luk
1 mrkva
3 režnja češnjaka
3 grančice peršina
1 srednja glava slatkog kupusa
2 krumpira
50 ml maslinovog ulja
1 čili
kajenski papar (po želji)
sol i papar
papar
1 l ribljeg temeljca
4 riblje pikantne kobasice

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Na maslinovom ulju kratko prodinstajte na krupne kocke narezani luk i mrkvu. Dodajte sjeckani češnjak i čili, zalijte temeljcem te dodajte krumpir rezan na kockice. Začinite solju i paprom, a po želji dodajte i malo kajenskog papra. Kuhajte na jakoj vatri dok krumpir ne bude na pola kuhan te dodajte krupno rezani slatki kupus. Kad je kupus skoro gotov, dodajte riblje kobasice, smanjite temperaturu na srednje jaku i poklopite. Kad su kobasice gotove, ugasite vatru, dodajte maslinovo ulje i peršin te začinite ako je potrebno.


image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek/Cropix, Art direkcija: Vesna Veselić

Cijelu priču o solinskim ribnjacima Ritterman i više savjeta za pripremu ribljih kobasica čitajte u novom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima od 12. prosinca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 05:06