KUHAJ KAO CHEF

Bogata, zasitna jesenska salata s bučom i keljom po receptu Ivana Zidara

 Biljana Blivajs/Cropix
Kelj smo ubrali kod OPG Fileš, a fantastična jela pripremao je chef Ivan Zidar

Trebat će vam:

1 manja tikva Hokaido

2 žlice maslinova ulja

vezica kovrčavog kelja

pola nara

slanutak iz konzerve

šaka pinjola

ocat (od šipka ako imate)

1-2 žlice pesta od kelja

Priprema:

Listove kovrčavog kelja operite i obarite u vrućoj vodi 30 sekundi. Ocijedite kelj i stavite ga u zdjelu u kojoj ćete posluživati salatu. Tikvu Hokaido očistite od sjemenki. Njezina je kora jestiva pa je ne morate guliti. Narežite je na polumjesece i pecite na tavi na malo maslinova ulja dok se komadi ne karameliziraju s obje strane. Možete je koristiti i toplu i hladnu u salati. Očistite nar i rasporedite po kelju. Slanutak iz konzerve također ubacite u zdjelu. Pinjole kratko tostirajte, dok ne puste miris, pa ih stavite u salatu. Za kraj dodajte pečenu bundevu, sve začiniti s malo octa te u tanjuru dovršite salatu žlicom pesta od kelja.

Pesto od kelja

Trebat će vam:

100 g crvenog ruskog kelja

50 g dimljenog tofua

1 režanj češnjaka

50 g oraha

50 ml maslinova ulja

prstohvat sol

Priprema:

Oprani kelj, tofu, češnjak, orah i maslinovo ulje stavite u sjeckalicu i usitnjavajte dok ne dobijete pesto grublje teksture. Napunite čistu staklenku dobivenim pestom i prekrijte uljem da traje dulje pa dobro zatvorite. Držite pesto u hladnjaku, gdje može stajati do mjesec dana.

Savjet: Crveni ruski kelj najaromatičnija je od svih vrsta, pa je najbolji za pesto. Osim za tjesteninu, pesto koristite za bruskete, salate ili kao umak za povrće.

image
Biljana Blivajs/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:29