Bistra juha s domaćom tjesteninom i jetrenim knedlama

Za juhu:

2 kg juneće koljenice
60 dkg junećeg repa
pureće iznutrice (srce, želudac)
pureći vrat
1 kg mrkve
30 dkg celera
10 dkg peršina
30 dkg luka
5 dkg poriluka
5 dkg paprike
10 dkg rajčice
sol
crni papar

Za jetrene knedle:

1 jetra purana
1 jaje
2 češnja češnjaka
prstohvat svježeg peršina
šaka krušnih mrvica

Za tjesteninu:

1 jaje
100 g brašna

Priprema:

Meso namočimo u hladnu vodu 30 minuta da isperemo krv. U lonac nalijemo hladnu vodu, dodamo očišćeno povrće, meso, sol i papar, te pustimo da zavrije. Nakon što zavrije oberemo pjenu s površni juhe, te nastavimo kuhati na laganoj vatri cca 4 sata. Prije serviranja u juhu procijedimo i u nju dodamo domaću kuhanu tjesteninu, jetrene knedle, kuhanu mrkvu i nasjeckano lišće peršina. Za knedle, nožem lagano očistite jetrica od žilica stružući. Usitnite ih još malo nožem. U posudi razmutite jaje i posolite ga. Dodajte jetrica, protisnuti češnjak, peršin i krušne mrvice. Stavite u hladnjak na par sati da se smjesa stisne. Za tjesteninu, jaja i brašno dobro umijesite. Ostavite tijesto da malo odmori u hladnjaku. Izrežite ga na manje komade i tanko razvaljajte. Izrežite na male ''krpice'' i stavite kuhati u juhu par minuta prije nego je gotova. Meso iz juhe poslužite s hren umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 23:32