Nedjelja je onaj jedan dan u tjednu koji ne možemo zamisliti bez slastice nakon ručka i uz popodnevnu kavu, a kada ljeti temperature porastu, kao što je to slučaj danas, ne pada nam napamet paliti pećnicu. Upravo u takvim trenucima dobro nam dođu recepti za slastice koje se ne peku, a jednako su ukusne kao one zbog kojih inače sate provodimo u kuhinji.
Među naše ljetne favorite svakako ubrajamo jednostavne tortice s kremom od jogurta po receptu Žakline Troskot iz slastičarnice Amelie, zatim odličan, osvježavajući tiramisu s limunom i domaće monte kocke po receptu Slavice Šagolj. Sve recepte potražite u nastavku.
SVI VOLE DOBRU ‘JOGURTICU‘
Prije nekoliko godina posjetili smo vlasnicu Amelie slastičarnica Žakline Troskot u njezinoj kuhinji, gdje nam je otkrila nekoliko dobrih recepata za slastice, među kojima su se našle i ove tortice koje se ne peku. Osim podloge od keksa s maslacem, potrebno je još samo zamutiti kremu od jogurta, zbog čega nas ove tortice podsjećaju na svima omiljenu ‘jogurticu‘. Dobro je dodati i kako, uz ove mjere, osim više manjih, uvijek možete napraviti i jednu klasičnu tortu pa je rezati na kriške.
MINI TORTICE S KREMOM OD JOGURTA
Za podlogu će vam trebati:
200 g keksa po izboru (petit, digestive i sl.)
100 g maslaca
Za kremu:
450 g čvrstog jogurta
80 gr šećera
250 gr slatkog vrhnja
8 listića želatine
sok i korica 1 limuna
voće po izboru i sezoni
Priprema:
Kekse sitno sameljite, otopite maslac, sve pomiješajte i ravnomjerno utisnite u kalupiće te stavite na hlađenje. Za kremu namočite želatinu u hladnoj vodi i ostavite desetak minuta da nabubri. Pomiješajte jogurt sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte sok i koricu jednog limuna. Izmiksajte slatko vrhnje u šlag. Rukama uzmite želatinu iz vode i dobro ocijedite. Otopite na laganoj vatri. Kad se potpuno otopi, maknite s vatre, pa prvo u posudu sa želatinom dodajte 5-6 žlica smjese od jogurta, pa tek onda ulijte cijelu želatinu u posudu s jogurtom. Ovo obavezno napravite kako biste želatinu temperirali na temperaturu smjese od jogurta, u protivnom ćete dobiti grumene od želatine ako je toplu odmah ulijete u hladnu smjesu. Na kraju tučeno slatko vrhnje pažljivo umiješajte u smjesu od jogurta. Najbolje je da šlag dodate u 2-3 navrata kako biste bez puno miješanja mogli sjediniti šlag i smjesu od jogurta. Kremu ravnomjerno rasporedite u kalupiće za tortice pa stavite na hlađenje. Nakon nekoliko sati ili idući dan po torticama posložite voće po želji i uživajte u ljetnom i laganom receptu.
LIMUNASTI TIRAMISU S PISTACIJOM
Ljeti posebno volimo i slastice s limunom, a ovaj tiramisu s pistacijom pravo nam je otkriće. I ne brinite ako pri ruci nemate baš marmeladu od limuna, a sve trgovine su zatvorene, jer ova poslastica odlično će funkcionirati i s dodatkom džema od, primjerice, malina, jagoda, šumskog voća ili marelice. Dodajte mu još malo limunova soka za dozu osvježenja, pa se bacite na slaganje ove brze, kremaste i baš ukusne poslastice. Više informacija i cijeli recept možete pronaći i ovdje.
LAŽNI TIRAMISU S LIMUNOM I PISTACIJOM
Trebat će vam:
150 ml limunova soka
100 g šećera
korica jednog limuna
200 g mascarponea
100 ml slatkog vrhnja
3 žlice kreme od pistacije
100 g nasjeckane pistacije
2-3 žlice marmelade od limuna
oko 300 g piškota
Priprema:
U manju posudu stavite limunov sok, koricu i šećer pa kuhajte 15-ak minuta dok ne dobijete sirup. Pustite da se kratko ohladi.
Za to vrijeme izmiksajte slatko vrhnje u gušću kremu, dodajte mascarpone, žličicu vanilije, kremu od pistacije i 2 žlice šećera u prahu. Sve dobro pomiješajte. Ako vam tragovi kreme od pistacije ostanu vidljivi na mjestima, ne brinite i pustite da tako i ostane. Ubacite i pola nasjeckanih pistacija.
Piškote umačite u sirup od limuna, slažite na dno posude pa premažite sve kremom i po kremi rasporedite marmeladu od limuna.
Dodajte još jedan sloj piškota, zatim kremu, pospite ostatkom nasjeckanih pistacija i ostavite nekoliko sati da se ohladi.
MONTE KOCKE ZA ODRASLE
U slučaju da ste ipak više od čokoladnih poslastica, možda bi vam se mogao svidjeti naš recept za monte kocke. Lagane su, a zasitne i čokoladne, a zbog dodatka kave, posebno bi se mogle svidjeti odraslima za stolom. Rade se od dvije kreme, bijele s mlijekom i tamne s čokoladom, a kada je sve gotovo, kolač je potrebno samo spremiti u hladnjak i pričekati da se stisne dovoljno da se može lijepo rezati.
MONTE KOCKE
Za podlogu će vam trebati:
150 g keksa s maslacem
200 ml crne kave
Bijela krema:
1 l mlijeka
2 žlice gustina
8 žlica šećera
200 g maslaca
Tamna krema:
500 ml vrhnja za šlag
300 g čokolade za kuhanje
Priprema:
Kekse kratko umočite u kavu i slažite na dno posude. Sastojke za bijelu kremu sve sjedinite i skuhajte kremu. Kad krema postane sobne temperature, umiješajte maslac koji također mora biti sobne temperature. Dobro izmiješajte i stavite na kekse. Na kremu složite voće po želji. Na pari zagrijte vrhnje za šlag i dodajte čokoladu za kuhanje. Lagano miješajte i pazite da sastojci ne zakuhaju. Ako je vrhnje toplo, uz neprestano miješanje čokolada će se otopiti i ako posuda nije na pari. Čokoladnu smjesu pustite da se malo ohladi i izlijte je na bijelu kremu. Odmah stavite u hladnjak pa neka stoji preko noći. Čokoladu na kraju možete posipati kokosom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....