Odlična uz sve

Bagel peciva s rupom ponovno su hit i kod nas, evo kako uštedjeti i napraviti ih kod kuće

 Unsplash
Na scenu su se vratila peciva s rupom, za koje mnogi ne znaju kako izvorno dolaze s područja današnje Poljske, a ne iz Amerike

Meka, okrugla peciva s rupom na koja često nailazite na privlačnim fotografijama na društvenim mrežama nose naziv bagels i imaju prilično zanimljivu povijest. Bagele su, naime, počeli proizvoditi židovi Aškenazi na području današnje Poljske. Oni su tijekom imigracije krajem 19. stoljeća recepturu odnijeli u Ameriku gdje je bagel stekao svjetsku popularnost. Također, zanimljiva je činjenica da rupa u sredini bagela zapravo služi da bi se brže ispekao. Osim toga, rupa je koristila i prodavačima peciva koji bi bagele posložili na drvenu šipku i prodavali ih na ulici.

image
Pexels

Bagels su kratko vrijeme bili popularni i u Zagrebu, kada je prije pet godina otvoren Bagels and Lobster Bar, koji je nudio sočne sendviče s nekoliko vrsta punjenja upakiranih upravo u ovo blago žilavo pecivo. Danas ga na scenu vraća Bagels i to, novi brend Torti i to, o čemu smo vam pisali ovdje.

image
Pexels

BAGEL

Trebat će vam:

450 g brašna (po izboru)
300 ml tople vode
20 g šećera
7 g suhog kvasca
10 g soli
posip - sjemenke sezama, kima, maka, lana...
jaje
Priprema:

U 150 ml tople vode otopite kvasac, dodajte šećer i pustite da se diže 5 do 10 minuta.

U veću zdjelu stavite brašno, po rubu rasporedite sol i u sredini napravite rupu pa dodajte uzdignuti kvasac i ostatak vode, te umijesite tijesto dok ne postane meko i elastično. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna.

Posudu premažite uljem i u nju stavite tijesto i pustite da se diže sat vremena. Tijesto potom podijelite na kuglice. Pustite da kratko odmori pa svaku oblikujte u valjak i spojite krajeve. Još kratko zarolajte kako bi se krajevi spojili. Bagels možete oblikovati i tako da najprije napravite lopticu od tijesta, a zatim prstom u sredini utisnete rupu. Izaberite način koji vam je lakši. Ostavite peciva da se dižu pokrivena još 10-20 minuta.

Za to vrijeme u velikom loncu zagrijte vodu. Ako želite da bagels imaju tamniju koricu i budu žilaviji, dodati možete i žličicu sode bikarbone. Dignuta peciva kuhajte minutu sa svake strane.

Prebacite ih u posudu za pečenje koju ste obložili papirom za pečenje, pospite posipom ili premažite umućenim jajem i pospite soli.

Pecite 20-25 minuta na 200 do 220 stupnjeva, dok ne postanu zlatni.

Bagel možete jesti kako god želite - s omiljenim pekmezom, svježim sirom i voćem, s kremastim sirom i dimljenim lososom, avokadom, kajganom, topivim sirom i cherry rajčicama...

image
Fotografija Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Čitajte i: Mnogima omiljena slastičarnica predstavila novi koncept, rade sendviče za kojima su Amerikanci ludiOvaj je recept dio velike teme Kruhom po svijetu iz aktualnog broja magazina Dobra hrana, koji je u prodaji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:27