Otkrijte jedini recept za kuglof koji će vas usrećiti ovih blagdana

 Perfa/promo

Neizostavni dio svake božićne gozbe su kreativne i maštovite slastice, a jedna se u posljednje vrijeme sve više veže uz Božić i dolazi u raznim varijantama. Jeste li znali da je kuglof jedan od najpoznatijih klasika austrijske kuhinje?

Povijest kuglofa seže daleko u prošlost. Nećete vjerovati, prototip današnjeg kalupa pronađen je u iskopinama rimskog carstva prije više od dvije tisuće godina, ali svoju renesansu doživio je u 15. stoljeću zahvaljujući poznatom habsburškom caru. Iako je originalno bio kolač siromaha, zbog cara Franje Josipa koji ga je obožavao, nije trebalo dugo da kuglof osvoji titulu jednog od najpopularnijih kolača. Svatko ga radi na poseban način, jednostavan je, ukusan i magičan, a kad ga stavite na stol izgleda kao malo, slatko, umjetničko djelo.

Sretna jaja, sretan kuglof

Jedan od naših najpopularnijih food blogera pripremio je jedinstven recept za ovogodišnji božićni kuglof od naranče i badema koji će sigurno osvojiti i najzahtjevnije slatkoljupce. „Kuglofe mnogi povezuju uz Božić, jednostavno mirišu na blagdane i dom. Dodatni razlozi zašto ih toliko volimo možda leže u tome što su jednostavni za napraviti, vizualno su jako atraktivni, a savršeno su mirisni i sočni. Za potpuni Božićni ugođaj ovaj kuglof je inspiriran svime što simbolizira blagdansku trpezu: orašasti plodovi, cimet i naranče te naravno, jaja“, poručio je Hungry Mile.

Recept za kuglof koji spaja omiljene kombinacije okusa jedini je koji ćete isprobati ovog Božića i bez grižnje savjesti pojesti još jednu krišku! Donosimo vam recept u kojem trebate samo nekoliko sastojaka i ono najvažnije: četiri sretna jaja!

Sastojci:

225 g maslaca (na sobnoj temperaturi) + malo za premazati kalup

180 g šećera

1 bourbon vanilin šećer

4 Perfa sretna jaja M veličine

korica naranče

300 g glatkog brašna + malo za posuti kalup

1,5 žličica cimeta

1 prašak za pecivo

prstohvat soli

120 g mljevenih badema ili badem brašna

180 ml jogurta

125 ml soka od naranče

Priprema:

*pećnicu upalite na 180 °C i ostavite da grije

Kalup za kuglof dobro premažite maslacem i pobrašnite, višak brašna otresite.

Miksajte maslac i šećer dok ne postanu kremasti, dodajte im bourbon vanilin šećer i promiješajte. Dodajte jaje, jedno po jedno, između miksajte dok se ne sjedini, po potrebi smjesu špatulom skinite sa stranica. Dodajte koricu naranče i promiješajte.

Prosijte brašno, cimet, prašak za pecivo i sol, umiješajte im mljevene bademe. Pomiješajte jogurt i sok od naranče. Dodajte prosijanu mješavinu brašna i mješavinu soka od naranče i jogurta naizmjenično u smjesu s jajima, tako da započnete i završite s brašnom, između miksajte na laganoj brzini.

Prebacite smjesu u kalup i pecite 50 minuta do 1 sat, provjerite čačkalicom ili štapićem za ražnjiće. Kad je kuglof pečen izvadite ga iz pećnice, i ostavite u kalupu da se hladi. Hladite minimalno pola sata ili dok ne osjetite da stijenke kalupa više nisu vruće. Vrh kalupa poklopite tanjurom na kojem ćete servirati i oprezno okrenite. Ostavite da se do kraja ohladi.

Royal icing glazura:

1 bjelanjak

par kapi soka limuna

200 g šećera u prahu (količinu prilagodite ovisno o teksturi glazure)

Priprema royal icinga: pjenjačom lagano zapjenite bjelanjak s par kapi limunova soka. Uz konstantno miješanje dodajte šećer u prahu, potrebno je stalno miješati i dodavati šećer dok ne postignete gustu teksturu glazure. Glazuru žlicom rasporedite po ohlađenom kuglofu i dekorirajte po želji.

Dekoriranje:

Dekorirajte po izboru; neki od prijedloga su grubo sjeckani bademi, kriške naranče – svježe ili dehidrirane.

Sretna jaja našeg kraja

Da bi svi kolači ispali ukusni i savršeni, važno je odabrati kvalitetne i zdrave namirnice. Rijetko koji kolač može proći bez jaja pa tako i ona moraju biti pomno odabrana. Jaja su neizostavan sastojak i u drugim popularnim božićnim jelima i zato uvijek treba obratiti pažnju da su ona svježa, sigurna i kvalitetna.

image
Perfa/promo

Tijekom ovog razdoblja, jaja treba konzumirati dobro termički obrađena i u umjerenim količinama. Nastojte ih iskoristiti u 28 dana i najbolje ih je potrošiti u navedenom roku. Više od 60 godina, Perfa jaja nesu sretne koke u Hrvatskom zagorju. Svježa smeđa i snježno bijela jaja proizvode se iz podnog ili štalskog uzgoja u kojima se koke nesilice u peradarnicima

kreću slobodno. Uz to, Perfa koristi najmoderniju opremu kako bi život nesilica bio što kvalitetniji. Zato nije slučajno da za Perfa jaja vrijedi izjava ‘‘Sretna jaja našeg kraja‘‘ – od sretne koke i sretnih jaja do savršenog kuglofa, rijetko tko će moći odoljeti vrhunskim receptima koji će nam i ovih blagdana izmamiti osmijeh na lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:36