Popularnost papra seže daleko u povijest, a njegova tajna nije samo u tome što daje izvrstan okus jelima, već sadrži i brojna ljekovita svojstva. S obzirom na to da je pun nutritivnih vrijednosti koje poboljšavaju zdravlje organizma, njegova svojstva prepoznata su još u antičkim vremenima. Već tada se koristio u prehrani kao zaštita od bakterija i virusa, a znanstveno je dokazano da poboljšava probavu te čisti tijelo od toksina.
Crni papar nastaje kao plod zimzelene biljke penjačice, a u sebi krije pravo bogatstvo značajnih nutritivnih tvari. Fantastičan je izvor bjelančevina i ugljikohidrata, ali i vitamina A, C i K te brojnih minerala poput kalcija, magnezija, kalija, mangana, željeza i natrija. Ova kombinacija sažeta u jednom začinu omogućava nam bolju probavu, jačanje imuniteta te pomaže organizmu u čišćenju od štetnih tvari. A najbolji način da si to omogućite je kroz ukusne recepte koji su nezamislivi bez crnog papra. Također, poznato je kako ljubav ide kroz želudac i stoga vam donosimo nekoliko ideja uz koje možete iznenaditi svoju bolju polovicu. Jedan super video recept daruje vam i Petar Grašo, pogledajte i isprobajte jer nema koga neće zagrijati njegovo zimsko varivo s kobasicama!
Isprobajte i naše ostale recepte te unesite u svakodnevicu malo paprene ljubavi, a uz Vegeta Maestro Crni papar mljeveni možete osvojiti i vrijedne nagrade! Zato se bacite na kuhanje i u osvajanje nagrada, a detalje pogledajte ovdje.
Lungić u jednostavnom umaku od brusnica
Ukusne medaljone od lungića poslužite s relishom od brusnica te uživajte u rapsodiji slatkih i slanih okusa!
Sastojci (za 4 osobe):
Za relish od brusnica:
400 g luka
3 žlice maslinova ulja
1 Džem brusnica Podravka (440 g)
120 ml crnog vina
50 ml vinskog octa
1 žličica Senfa estragon Podravka
¼ žličice Vegeta Maestro đumbira
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni
sol
700 g svinjskog filea (lungića)
1 žličica Vegete Natur
Vegeta Maestro šareni papar
50 ml suhog bijelog vina
prstohvat Vegeta Maestro majčine dušice
sol
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
20 g maslaca
Priprema:
Za relish, na zagrijano maslinovo ulje stavite luk narezan na ploške. Popecite ga uz miješanje da postane staklast. Ulijte vino i ocat, pa pirjajte da dio tekućine ispari. Umiješajte senf, đumbir, malo Vegeta Maestro Crnog mljevenog papra, sol i džem od brusnica. Pirjajte na laganoj vatri da dobijete umak. Umak zatim pustite da de ohladi i još zgusne. Svinjski file očišćen od suvišne masnoće i kožica narežite na medaljone debljine 2 cm. Stavite ih u posudu, pospite Vegetom Natur, mljevenim šarenim paprom, majčinom dušicom, posolite te ulijte vino i maslinovo ulje. Promiješajte i ostavite meso marinirati 30 minuta u hladnjaku. U široj tavi zagrijte maslac i na njega stavite marinirane medaljone. Popecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane tako da dobije zlatnu boju. Medaljone od lungića poslužite s relishom od brusnica.
Makedonski kotlić
Jedno od najpoznatijih makedonskih jela idealno je za romantičnu večeru!
Sastojci (za 4 osobe):
1 kg janjetine ili junetine
250 g luka
80 ml ulja
1 žlica Vegete
sol
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni
250 g rajčice
Vegeta Maestro ljuta paprika mljevena crvena začinska
3 mlada luka
300 ml bijelog vina
Priprema:
Meso narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte. Na zagrijanom ulju pirjajte meso i luk. Dodajte Vegetu, sol i Vegeta Maestro Crni papar mljeveni te podlijte po potrebi. Kada meso malo omekša, dodajte rajčicu narezanu na kockice i začinite s ljutom paprikom. Pirjajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso potpuno ne omekša. Dodajte sitno narezani mladi luk, vino i vode te još kratko prokuhajte. Po želji, kotlić poslužite uz njoke ili široke rezance.
Macho hamburger
Ljubitelje hamburgera oduševit će jednostavna i brza priprema!
Sastojci (za 4 osobe):
500 g mljevene junetine
120 g panko mrvica (ili usitnjeni bijeli kruh)
1 razmućeno jaje
2 žlice Ketchupa blagog Podravka
½ žlice Vegete
sol
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni
½ žličice Vegete Maestro dimljene slatke paprike
4 deblje ploške Podravskog špeka Podravka (0,5 cm debljine)
1 luk
1 – 2 rajčice
4 jaja
200 naribanog sira (cheddar)
Priprema:
Mljevenom mesu dodajte mrvice, razmućeno jaje, kečap, Vegetu, sol, Vegeta Maestro Crni papar mljeveni i dimljenu slatku papriku. Dobro pomiješajte sve sastojke da dobijete kompaktnu smjesu. Podijelite je na 4 dijela i oblikujte u kuglice. Položite ih na lim za pečenje prekriven papirom. Na kuglicu smjese položite limenku (pivo ili gazirani sok) i lagano pritisnite da dobijete malo udubljenje. Oko njih savijte plošku slanine i učvrstite kuhinjskim koncem. Luk i rajčicu narežite na kockice. Uklonite limenku i u šupljinu na meso stavite malo luka i rajčice. Preko njih pažljivo razbijte jaje (da ostane kao jaje na oko) i pospite naribanim sirom. Pecite oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. Poslužite hamburgere sa salatom ili pečenim krumpirima.
Kobasice s povrćem i tjesteninom iz tave
Ako preferirate kobasice, kombinacija ovih ukusnih zalogaja posutih svježe sjeckanim bosiljkom, mladim lukom i parmezanom će vas u potpunosti osvojiti!
Sastojci (za 4 osobe):
1 Kranjske kobasice Podravka (300 g)
300 g Tjestenine Penne Zlato polje
3 žlice maslinova ulja
1 crvena paprika
60 g luka
2 češnja češnjaka
sol
Vegeta Maestro Crni papar mljeveni
390 g Sjeckane rajčice Podravka
100 ml Passate Podravka
1 žličica Vegete Natur
½ žličice Vegeta Maestro mljevene crvene paprike
¼ žličice Vegeta Maestro origana
¼ žličice Vegeta Maestro bosiljka
1 mladi luk
svježe narezani bosiljak
Priprema:
Tjesteninu skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocijedite. Na 2 žlice zagrijanog ulja stavite kobasice i pecite sa svih strana dok ne porumene. Po potrebi podlijte s malo vode kako ne bi zagorjele. Kada su kobasice gotove izvadite ih na dasku za rezanje. U istu tavu dodajte 1 žlicu ulja i popecite sitno narezani luk. Dodajte nasjeckani češnjak, sjeckanu rajčicu, Passatu, Vegetu Natur, crvenu papriku, origano, bosiljak, Vegeta Maestro Crni papar mljeveni i sol. Miješajući nastavite pirjati 15 minuta da dobijete umak te po potrebi dodajte malo vode. Pripremljenu kobasicu narežite na ploške. Kobasicu dodajte u tavu s drugim sastojcima. Kuhajte zajedno još 5 minuta. Dodajte tjesteninu u tavu i miješajući zagrijavajte nekoliko minuta kako bi tjestenina bila sljubljena s umakom. Poslužite posuto svježim sjeckanim bosiljkom, narezanim mladim lukom i parmezanom.
Nagradni natječaj - Vegeta Maestro PAPRENA LJUBAV
Do 14. veljače sudjelujte u nagradnom natječaju Paprena ljubav jer možete osvojiti iPhone 11! Pravila su sljedeća: osmislite i kreirajte pismo voljenoj osobi te ju pozovite na večeru pripremljenu s Vegeta Maestro crnim paprom. Najkreativnije pismo osvaja iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket, a utješne nagrade su 10 dodatnih Vegeta Maestro poklon paketa.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....