Nezaobilazan dodatak

Čisti organizam od toksina, jača imunitet, a tako je ukusan! Iskoristite ga u ova četiri recepta

Promo
 Maja Danica/
Crni papar je nezaobilazan začin u glavnim jelima, a nastaje kao plod zimzelene biljke penjačice

Popularnost papra seže daleko u povijest, a njegova tajna nije samo u tome što daje izvrstan okus jelima, već sadrži i brojna ljekovita svojstva. S obzirom na to da je pun nutritivnih vrijednosti koje poboljšavaju zdravlje organizma, njegova svojstva prepoznata su još u antičkim vremenima. Već tada se koristio u prehrani kao zaštita od bakterija i virusa, a znanstveno je dokazano da poboljšava probavu te čisti tijelo od toksina.

Crni papar nastaje kao plod zimzelene biljke penjačice, a u sebi krije pravo bogatstvo značajnih nutritivnih tvari. Fantastičan je izvor bjelančevina i ugljikohidrata, ali i vitamina A, C i K te brojnih minerala poput kalcija, magnezija, kalija, mangana, željeza i natrija. Ova kombinacija sažeta u jednom začinu omogućava nam bolju probavu, jačanje imuniteta te pomaže organizmu u čišćenju od štetnih tvari. A najbolji način da si to omogućite je kroz ukusne recepte koji su nezamislivi bez crnog papra. Također, poznato je kako ljubav ide kroz želudac i stoga vam donosimo nekoliko ideja uz koje možete iznenaditi svoju bolju polovicu. Jedan super video recept daruje vam i Petar Grašo, pogledajte i isprobajte jer nema koga neće zagrijati njegovo zimsko varivo s kobasicama!

Isprobajte i naše ostale recepte te unesite u svakodnevicu malo paprene ljubavi, a uz Vegeta Maestro Crni papar mljeveni možete osvojiti i vrijedne nagrade! Zato se bacite na kuhanje i u osvajanje nagrada, a detalje pogledajte ovdje.

Lungić u jednostavnom umaku od brusnica

image
Promo
Maja Danica/

Ukusne medaljone od lungića poslužite s relishom od brusnica te uživajte u rapsodiji slatkih i slanih okusa!

Sastojci (za 4 osobe):

Za relish od brusnica:

400 g luka

3 žlice maslinova ulja

1 Džem brusnica Podravka (440 g)

120 ml crnog vina

50 ml vinskog octa

1 žličica Senfa estragon Podravka

¼ žličice Vegeta Maestro đumbira

Vegeta Maestro Crni papar mljeveni

sol

700 g svinjskog filea (lungića)

1 žličica Vegete Natur

Vegeta Maestro šareni papar

50 ml suhog bijelog vina

prstohvat Vegeta Maestro majčine dušice

sol

3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja

20 g maslaca

Priprema:

Za relish, na zagrijano maslinovo ulje stavite luk narezan na ploške. Popecite ga uz miješanje da postane staklast. Ulijte vino i ocat, pa pirjajte da dio tekućine ispari. Umiješajte senf, đumbir, malo Vegeta Maestro Crnog mljevenog papra, sol i džem od brusnica. Pirjajte na laganoj vatri da dobijete umak. Umak zatim pustite da de ohladi i još zgusne. Svinjski file očišćen od suvišne masnoće i kožica narežite na medaljone debljine 2 cm. Stavite ih u posudu, pospite Vegetom Natur, mljevenim šarenim paprom, majčinom dušicom, posolite te ulijte vino i maslinovo ulje. Promiješajte i ostavite meso marinirati 30 minuta u hladnjaku. U široj tavi zagrijte maslac i na njega stavite marinirane medaljone. Popecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane tako da dobije zlatnu boju. Medaljone od lungića poslužite s relishom od brusnica.

Makedonski kotlić

image
Promo
Maja Danica/

Jedno od najpoznatijih makedonskih jela idealno je za romantičnu večeru!

Sastojci (za 4 osobe):

1 kg janjetine ili junetine

250 g luka

80 ml ulja

1 žlica Vegete

sol

Vegeta Maestro Crni papar mljeveni

250 g rajčice

Vegeta Maestro ljuta paprika mljevena crvena začinska

3 mlada luka

300 ml bijelog vina

Priprema:

Meso narežite na manje kockice, a luk sitno nasjeckajte. Na zagrijanom ulju pirjajte meso i luk. Dodajte Vegetu, sol i Vegeta Maestro Crni papar mljeveni te podlijte po potrebi. Kada meso malo omekša, dodajte rajčicu narezanu na kockice i začinite s ljutom paprikom. Pirjajte na laganoj vatri povremeno miješajući dok meso potpuno ne omekša. Dodajte sitno narezani mladi luk, vino i vode te još kratko prokuhajte. Po želji, kotlić poslužite uz njoke ili široke rezance.

Macho hamburger

image
Promo
Maja Danica/

Ljubitelje hamburgera oduševit će jednostavna i brza priprema!

Sastojci (za 4 osobe):

500 g mljevene junetine

120 g panko mrvica (ili usitnjeni bijeli kruh)

1 razmućeno jaje

2 žlice Ketchupa blagog Podravka

½ žlice Vegete

sol

Vegeta Maestro Crni papar mljeveni

½ žličice Vegete Maestro dimljene slatke paprike

4 deblje ploške Podravskog špeka Podravka (0,5 cm debljine)

1 luk

1 – 2 rajčice

4 jaja

200 naribanog sira (cheddar)

Priprema:

Mljevenom mesu dodajte mrvice, razmućeno jaje, kečap, Vegetu, sol, Vegeta Maestro Crni papar mljeveni i dimljenu slatku papriku. Dobro pomiješajte sve sastojke da dobijete kompaktnu smjesu. Podijelite je na 4 dijela i oblikujte u kuglice. Položite ih na lim za pečenje prekriven papirom. Na kuglicu smjese položite limenku (pivo ili gazirani sok) i lagano pritisnite da dobijete malo udubljenje. Oko njih savijte plošku slanine i učvrstite kuhinjskim koncem. Luk i rajčicu narežite na kockice. Uklonite limenku i u šupljinu na meso stavite malo luka i rajčice. Preko njih pažljivo razbijte jaje (da ostane kao jaje na oko) i pospite naribanim sirom. Pecite oko 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C. Poslužite hamburgere sa salatom ili pečenim krumpirima.

Kobasice s povrćem i tjesteninom iz tave

image
Promo
Maja Danica/

Ako preferirate kobasice, kombinacija ovih ukusnih zalogaja posutih svježe sjeckanim bosiljkom, mladim lukom i parmezanom će vas u potpunosti osvojiti!

Sastojci (za 4 osobe):

1 Kranjske kobasice Podravka (300 g)

300 g Tjestenine Penne Zlato polje

3 žlice maslinova ulja

1 crvena paprika

60 g luka

2 češnja češnjaka

sol

Vegeta Maestro Crni papar mljeveni

390 g Sjeckane rajčice Podravka

100 ml Passate Podravka

1 žličica Vegete Natur

½ žličice Vegeta Maestro mljevene crvene paprike

¼ žličice Vegeta Maestro origana

¼ žličice Vegeta Maestro bosiljka

1 mladi luk

svježe narezani bosiljak

Priprema:

Tjesteninu skuhajte u posoljenoj kipućoj vodi i ocijedite. Na 2 žlice zagrijanog ulja stavite kobasice i pecite sa svih strana dok ne porumene. Po potrebi podlijte s malo vode kako ne bi zagorjele. Kada su kobasice gotove izvadite ih na dasku za rezanje. U istu tavu dodajte 1 žlicu ulja i popecite sitno narezani luk. Dodajte nasjeckani češnjak, sjeckanu rajčicu, Passatu, Vegetu Natur, crvenu papriku, origano, bosiljak, Vegeta Maestro Crni papar mljeveni i sol. Miješajući nastavite pirjati 15 minuta da dobijete umak te po potrebi dodajte malo vode. Pripremljenu kobasicu narežite na ploške. Kobasicu dodajte u tavu s drugim sastojcima. Kuhajte zajedno još 5 minuta. Dodajte tjesteninu u tavu i miješajući zagrijavajte nekoliko minuta kako bi tjestenina bila sljubljena s umakom. Poslužite posuto svježim sjeckanim bosiljkom, narezanim mladim lukom i parmezanom.

Nagradni natječaj - Vegeta Maestro PAPRENA LJUBAV

image
Promo

Do 14. veljače sudjelujte u nagradnom natječaju Paprena ljubav jer možete osvojiti iPhone 11! Pravila su sljedeća: osmislite i kreirajte pismo voljenoj osobi te ju pozovite na večeru pripremljenu s Vegeta Maestro crnim paprom. Najkreativnije pismo osvaja iPhone 11 i Vegeta Maestro poklon paket, a utješne nagrade su 10 dodatnih Vegeta Maestro poklon paketa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:13