U slučaju da ste se prošlog tjedna okušali u pripremi petominutnih rezanaca, zasigurno vam je ostalo kikiriki maslaca i javorova sirupa. E, pa upravo će vam to, uz zobene pahuljice, čokoladu i sol, trebati za današnju poslasticu. Osim pobrojanih pet sastojaka, trebat će vam još samo sat vremena za pripremu (period u kojem uglavnom sjedite i čekate, a manje radite), zamrzivač i kalup za led. Kod mene je ovog puta u igri bio ljubavni kalup, ali vi slobodno iskoristite onaj koji vam je pri ruci ili smjesu jednostavno stavite u plastičnu posudu koja može u zamrzivač pa čokoladice na kraju režite na kockice.
Ideju za ovaj slatkiš dobila sam kada sam neki dan naletjela na super akciju mojih omiljenih čokoladica - Reese‘s peanut butter cups. Ako ih još niste isprobali, a volite kombinaciju kikirikija i čokolade, ne znam što čekate. U pitanju su čokoladne košarice punjene slatkastom kremom od kikirikija i najbolje su na svijetu. Kupila sam ih hrpu i kad sam ih nakon dugo vremena ponovno isprobala, shvatila sam kako su svaki put sve slađe. To me, naravno, natjeralo da razmislim o vlastitoj varijanti pa sam napravila ove čokoladice koje vrlo lako, zbog dodatka zobenih pahuljica, mogu proći i pod slatki doručak. Zasitne su i jedna će vam biti dovoljna (dobro, može i dvije), a ako vam mogu otkriti tajnu, reći ću vam i kako nakon ovih malih slatkiša preskačem gnjecavu zobenu kašu i u dan napokon krećem zadovoljna. Mislim, postoji li bolje jelo sa zobenim pahuljicama od ovog koje spaja kikiriki maslac i čokoladu? Pa, ne znam baš...
P. S. Osim kikiriki maslaca, koristiti možete i drugi orašasti maslac. Badem ili lješnjak, oboje zvuči itekako dobro!
Brze čokoladice s kikirikijem
- 60 g zobenih pahuljica
- 2 žlice kikiriki maslaca za podlogu
- prstohvat soli
- 1 žlica javorova sirupa za podlogu
- 3 žlice kikiriki maslaca za kremu
- 1 žlica javorova sirupa za kremu
- 80 g tamne čokolade
- prstohvat soli za kraj
U blender ili neku drugu sjeckalicu stavite zobene i usitnite ih. Dodajte dvije žlice kikiriki maslaca, jednu žlicu javorova sirupa i malo soli te još jednom pomiješajte kako biste dobili ljepljivu masu. Ako je potrebno, dodajte još kikiriki maslaca ili javorova sirupa.
Dobivenu smjesu utisnite u kalupe ili plastičnu posudu. Stavite u zamrzivač na 20-ak minuta.
Za to vrijeme pomiješajte tri žlice kikiriki maslaca i žlicu javorova sirupa. Izvadite podlogu iz zamrzivača, dodajte kremu i ponovno vratite u zamrzivač na 10-ak minuta.
Na kraju otopite tamnu čokoladu (u mikrovalnoj ili na pari) i prelijte je preko kreme. Pospite krupnom soli i spremite u hladnjak na 20-ak minuta. Poslužite ohlađeno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....