Doznaj što jedeš

Znate li što se točno skriva u vašoj hrani? Izvadite mobitel, skenirajte kod pa saznajte!

 Monkeybusinessimages/Getty Images/istockphoto
Hrvati lansirali aplikaciju koja za vas u tren oka provjerava jesu li namirnice koje kupujete sigurne

U današnje je vrijeme s gotovo nepreglednim mnoštvom dostupnih proizvoda postalo teško razlučiti koliko je hrana koja se nađe u našim košaricama doista zdrava i sigurna. Toga su bolno svjesni svi koji iz nekog razloga moraju paziti na prehranu pa se nerijetko u trgovinama mogu vidjeti kupci kako proučavaju sitna slova na deklaracijama, pokušavajući odabrati najbolje za sebe. Ako ste i vi među njima ili jednostavno želite bolje za sebe, razveselit će vas vijest da je iz razvojnog studija splitskih IT stručnjaka na tržište pušten ScanEat, inovativna aplikacija za koju tvrde da će kupcima olakšati probijanje kroz šumu informacija o tome što se točno nalazi u hrani koju svakodnevno kupujemo.

image
Promo

Ova bi aplikacija mogla biti osobito zanimljiva alergičarima, kao i svima koji žele iz svoje prehrane izbaciti skrivene šećere, razne aditive i slične neželjene tvari. Iz Splita poručuju kako se skeniranjem bar koda prehrambenog proizvoda putem njihove aplikacije može u tren oka saznati sve informacije o sastojcima i nutrijentima, kao i brzo provjeriti je li navedeni proizvod u skladu s potrebama pojedinačnog kupca. Tako, primjerice, možete za čas otkriti sadrži li pojedini proizvod laktozu, gluten, kikiriki i slične alergene, što na deklaraciji u brzini nekad nije jednostavno uočiti.
image
Sdi Productions/Getty Images/istockphoto

ScanEat pruža jasne i razumljive informacije o sastojcima proizvoda i smanjuje izazov pronalaska sigurnih prehrambeni proizvoda za osobe s alergijama i intolerancijom na pojedine namirnice. S obzirom na to da su mnoge deklaracije danas neprecizne, obilježene natpisima "obogaćeno vitaminima", "od cjelovitih žitarica" ili "zaslađeno fruktozom", kupcima je teško prosuditi radi li se doista o zdravim proizvodima. Iz ScanEata poručuju da njihova aplikacija olakšava biranje namirnica jer nudi uvid u nutritivne vrijednosti i podrijetlo proizvoda, odnosno glavne namirnice koje se u njemu nalaze, prepoznaje skrivene sastojke i daje jasne informacije o sastojcima. Usto za svaki skenirani proizvod preporučuje slične artikle raznih proizvođača.
image
Londoneye/Getty Images/istockphoto

Sama aplikacija je besplatna, a rukovanje jednostavno: bez registracije, plaćanja i reklama. Nakon skidanja aplikacije, koja je dostupna za iOS i Android operativne sustave, korisnik uređuje listu alergena i intolerancija, kroničnih bolesti, kao i stav prema hrani životinjskog podrijetla. Sukladno tome, aplikacija nakon skeniranja javlja postoji li smetnja u proizvodu prema odabranim postavkama, jesu li prisutni kakvi izdvojeni sastojci za koje treba obratiti pozornost te njegovu nutritivnu vrijednost. Može se prilagoditi trudnicama i dojiljama, kao i uključiti obavijest o povlačenju pojedinih proizvoda:
"Svakodnevno smo svjedoci povlačenja proizvoda s polica zbog uočenih nepravilnosti u njihovom sastavu ili proizvodnji. Nažalost, ova vijest do potrošača dolazi jako sporo, a do mnogih i nikako. ScanEat će vas pravilno obavijestiti o svim povučenim proizvodima", pojašnjavaju kreatori i naglašavaju kako je aplikacija u potpunosti neovisna te nije sponzorirana od strane niti jednog brenda.
image
Promo

Sa sloganom "Doznaj što jedeš", ScanEat pomaže detektirati preko 200 alergena i intolerancija među sastojcima proizvoda, ali i pomoći u kvalitetnoj i pravilnoj prehrani. Mnoge aplikacije donose nutritivni pregled namirnica, no ne ulaze "dublje" u proizvod pa izostaju informacije vezane, recimo, uz aditive. S više od 25 tisuća proizvoda, ScanEat mijenja svijest o onome što unosimo u organizam, a to su prepoznali i korisnici: u kratkom vremenu, njih preko sedam tisuća skeniralo je više od 50 tisuća proizvoda.

image
Promo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:57