FRANCUSKA ILI RUSKA

Znate li što je ruska salata koja je ukrala svu pažnju na važnom NATO sumitu u Madridu?

 Pixabay Phamkhanhquynhtrang/63/
Pitanja što je ruska salata, koliko je slična ili istovjetna francuskoj te po čemu se razlikuju zapalila su društvene mreže

U Madridu se održava NATO samit gdje su pozvani brojni svjetski čelnici, ali fokus ovog važnog političkog događaja preuzela je ruska salata navedena u jelovniku. Jose Andres, inače megapopularan španjolski chef koji je bio zadužen za osmišljavanje jela promijenio je svoje jelo u "ukrajinska salata". Podsjetimo kako je Jose Andres jako angažiran u pružanju humanitarne pomoći i toplih obroka potrebitima pogotovo sada za vrijeme ruske invazije na Ukrajinu. Unatoč iznenađenju, ruska salata navodno je rasprodana unutar nekoliko sati.

Pitanja što je ruska salata, koliko je slična ili istovjetna francuskoj te po čemu se razlikuju, pokrenula su mnoge rasprave na društvenim mrežama.

Ruska salata je zapravo poznata pod nazivom Olivier salata, a priprema se od nasjeckanog povrća, mesa i majoneze. Klasični recept podrazumijeva korištenje ovih namirnica: kuhanog krumpira, mrkve i graška narezan na kockice, ukiseljene krastavce, jaje, majonezu, kuhanu šunku ili piletinu i luk. Danas postoje brojne varijacije, ali većina ruskih kuhara slaže se u jednom: dodavanje mrkve u Olivier salatu je svetogrđe.

Tradicionalno se Olivier salata služi u novogodišnjoj noći. Vjeruje se kako je originalni recept osmislio Lucien Olivier, kuhar u popularnom moskovskom restoranu L'Hermitage. Špekulira se kako je Olivier ljubomorno čuvao recept do svoje smrti, ali recept je ipak ukrala njegova djelatnica koja ga je nebrojeno puta promatrala u izradi zbog čega se, navodno salata pravi i danas. Autentična Olivier salata pak nije nimalo nalik današnjoj verziji jer je nekad bilo nezamislivo pripremiti spomenutu salatu bez kavijara, kapara, piletine i rakova. Tako postoji i druga teorija kako je zapravo došlo do verzije Olivier salate kakvu danas poznajemo, a to je da je novu salatu osmislio stalni gost restorana L'Hermitage u nadi kako će živjeti uspomena na glasovitog chefa Oliviera.

Istina je da Olivier salata koju nazivaju i ruskom neodoljivo podsjeća na francusku salatu, ali to jelo ne sadrži meso. Spomenuta salata popularna je i u Španjolskoj pa tamošnja verzija nosi naziv ensaladilla rusa. Toj superpopularnosti u Španjolskoj svjedoči i činjenica da se ovo jelo služi u školama i u mnogim barovima kao tapas. I Talijani imaju svoju inačicu, a u njoj se nerijetko nađu ukiseljena cvjetača, inćuni pa i tuna.

Kao što je francuska salata neizostavna na blagdanskim stolovima u Hrvatskoj tako je ruska salata megapopularna u Srbiji. Gotovo niti jedno slavlje ne može proći bez ruske salate na stolu, a postoji mali milijun kombinacija. Ponekad u klasičnu kombinaciju sastojaka dodaju još malo senfa za šmek, negdje još kiselog vrhnja, a umjesto kuhane šunke se često zna stavljati i kuhana piletina. Ne štede na majonezi i omjeri su recimo 200 g krumpira, jednako toliko šunke, mrkve graška, ali u tom slučaju oko 350 g majoneze.

Recept za Olivier salatu:

3 krumpira

3 srednje mrkve

125 g graška

4 tvrdo kuhana jaja

6 manjih kiselih krastavaca

100 g majoneze (veće količine po potrebi i ukusu)

100 g dimljene šunke narezane na kockice (po želji)

sitno sjeckani kopar, za ukras

Neoguljeni krumpir skuhajte na pari 30 minuta, a zatim dodajte očišćenu mrkvu. Nastavite kuhati na pari još 10-15 minuta. Krumpir i mrkva moraju zadržati čvrstu teksturu, ali biti mekani kad se probodu vilicom. Ostavite ih da se ohlade. ili dok krumpir i mrkva ne postanu čvrsti, ali mekani kada se probode. Ako možete koristite svježi ili zamrznuti grašak jer je znatno boljeg okusa od onog iz konzerve, ali poslužit će i taj. Pažljivo ogulite krumpir. Narežite mrkvu i krumpir na male kockice, ubacite i skuhani grašak. Ogulite i narežite prethodno skuhana tvrdo kuhana jaja pa dodajte i njih, zatim kisele krastavce također narezane na kockice, šunku i veliku jušnu žlicu majoneze. Sve bi se trebalo lijepo sjediniti. Po potrebi dodajte još majoneze, oplemenite s malo nasjeckanog kopra, začinite dodatno po želji i pustite da se ohladi preko noći u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:46