VIKEND PROJEKT

Znate li što je Rum Baba? Francuzi kažu da je njihova, a zapravo su je izmislili Poljaci

 Olga Mazyarkina/Getty Images/istockphoto
Zašto ovog vikenda ne biste napravili rum babu, bogatu francusku slasticu natopljenu rumom?

Iako ga danas ubrajamo u francuske klasike, desert rum babu zapravo su, vjeruje se, izmislili Poljaci u Francuskoj. Naime, priča govori kako je za izum ove slastice zaslužan poljski kralj Stanislav, a zatim je njegova kći, koja se udala u francusku kraljevsku obitelj, rum babu učinila kompletnim desertom. Slastica je zapravo nastala od babke, tradicionalnog poljskog kolača od dizanog tijesta nalik onome što danas poznajemo kao kuglof. Upravo je se zato često uspoređuje i s francuskom slasticom gugelhupf.

image
Bonchan/Getty Images/istockphoto

KAKO JE NASTALA RUM BABA?

Kada je kralj Stanislav prognan iz Poljske u francuski grad Lorraine, tamo je, vjeruje se, izmislio kolač koji danas zovemo rum baba. Nastao je od gotovih guglehupfa koje je smatrao presuhima te ih odlučio natopiti i zasladiti alkoholom. Koristio je mađarsko vino ili sherry, a u nekim se pričama spominju i marelice. Kasnije, kada se Stanislavova kćer udavala za kralja Luja XV. njezin je slastičar Strohrer otišao s njom u Versailles gdje su kupili gugelhupf, a da bi bio još bolji, dodao mu je rum. Nekoliko godina kasnije Stohrer je otvorio slastičarnicu u Parizu i gostima nudio upravo ovaj sočan, gusti kolač natopljen rumom koji je odmah postao veliki hit. Zanimljivo je dodati i kako Patisserie Stohrer još uvijek postoji te se smatra najstarijom pekarnicom u Parizu.

image
Tanukiphoto/Getty Images/istockphoto

Druga, pak, priča govori kako je kralj Stanislav od svog osoblja zatražio da mu napravi mekan i sočan kolač nalik kuglofu u kojem će moći uživati čak i ako nema zube.

Dobro je dodati i kako rum babu posebno vole u Napulju te mnogi smatraju kako je ovaj desert nastao upravo tamo. No, priča o kralju Stanislavu, prema vjerovanjima, ipak je izglednija.

image
Daniele Russo/Getty Images/istockphoto

GDJE SMO PROBALI RUM BABU?

Velik broj hrvatskih restorana u jednom je trenutku na svom meniju imao slasticu nalik rum babi. Posljednji put smo je jeli u Matrixu na zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, a prije toga sjajan primjerak ove slastice isprobali smo u pop-up slastičarnici Petre Jelenić u nekadašnjem Brokenshipsu. Također, rum babu s crnim čajem, marcipanom i jagodama neko je vrijeme nudio i restoran Noel.

image
Privatna Arhiva/

GDJE DANAS ISPROBATI RUM BABU?

Pregledavajući Instagram, nedavno smo naletjeli na fotografiju rum babe s kremom od pistacije iz Paninoteke Mangia. Dobra je vijest da se naručiti može i putem dostavnog servisa Wolt, a cijena jednog komada ove bogate slastice iznosi 5,57 eura.

image
@mangiapaninoteka Instagram/

KAKO NAPRAVITI RUM BABU?

Baba au rhum, kako se naziva u originalu, zapravo se sastoji od gustog, biskvitastog tijesta s kvascem kojem se često dodaje i suho voće te se zatim, kada je pečeno, prelije toplim sirupom od ruma. U tijesto se dodaje i korica limuna i naranče, dok se sirupu mogu dodati i začini poput vanilije. Rezultat je bogat desert stvoren samo za najhrabrije za stolom.

Za izradu možete koristiti kalupe za male kuglofe ili jednostavno kalup za muffine, a najvažnije je pripaziti da se prilikom umakanja u sirup od ruma dizano pecivo ne smoči previše, a zatim i raspadne. Također, vrijedi pripaziti i na balansiranje okusa kako se, primjerice, limun ili naranča ne bi osjetili više i od ruma. Koristite eko agrume i kvalitetan rum i u pripremu ovog kolača upustite se sa strpljenjem.

image
Inna Brailchuk/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:

1 žlica suhog kvasca

3 žlice tople vode

3 veća jaja

250 g brašna

2 žlice šećera

1 žličica narančine korice

1 žličica limunove korice

115 g maslaca (plus još malo za namastiti kalup)

pola šalice grožđica

3 žlice tamnog ruma

Za sirup:

700 ml vode

400 g šećera

120 ml ruma

2 žličice ekstrakta vanilije

4 žlice džema od marelice

krema od vanilije (po želji)

Priprema:

U posudi najprije pomiješajte kvasac i toplu vodu. Pustite da stoji pet minuta, a zatim dodajte jaja i sve zajedno pomiješajte. U drugoj posudi pomiješajte brašno, šećer, koricu limuna i naranče i prstohvat soli. Sve povežite pa dodajte u zdjelu s kvascem i jajima. Špatulom sve dobro pomiješajte i prebacite na pobrašnjenu podlogu. Zamijesite tijesto, trebalo bi biti elastično i meko, ali i lijepiti se za prste. Ne brinite, mijesite ga još kratko kako biste dobili kuglu i pritom dodajte omekšali maslac. Prebacite u posudu, pustite da se diže oko sat vremena. Za to vrijeme, u manju posudu stavite rum i grožđice i pustite da stoje. Kada se tijesto udvostruči, dodajte namočene grožđice i podijelite tijesto tako da u svaki kalup stane jedna loptica. Kalupe, naravno, prethodno namastite. Stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Prekrijte peciva i pecite 30 do 45 minuta prekriveno. Maknite poklopac ili foliju i pecite još 20-ak minuta. Odmah ih izvadite iz kalupa, kratko ohladite, a za to vrijeme napravite sirup. U posudu stavite vodu i šećer. Pustite da se šećer otopi i da dobijete sirup. Maknite sirup s vatre, dodajte rum i vaniliju i sve zajedno pomiješajte. Stavite peciva u topli sirup, okrenite ih žlicom nekoliko puta i dopustite im da upiju sirup. Izvadite i stavite na tanjur, a zatim svako pecivo premažite s ugrijanim džemom. Poslužite samo ili uz kremu od vanilije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:07