U ČAST DOMAĆIM SPECIJALITETIMA

Znate li gdje se nalaze spomenici krumpiru i pašta šuti, a gdje spomen ploče zelju i klipičima?

Točan odgovor su Međimurje, Varaždin i Šibenik, a evo i kako spomenici u čast domaćim specijalitetima izgledaju

Svaki dio naše zemlje bogat je različitim kulturama, ponosi se pojedinim namirnicama, njihovom obradom i pripremom određenih jela. U Dalmaciji to su riblji specijaliteti, u Istri boškarin i tartufi, a u Slavoniji kulen. I dok se u većini zemlje upravo te namirnice slave tako da se u njima uživa, u nekim dijelovima zemlje toliko su obožavane da im se podižu čak i spomenici. Primjerice, jeste li znali da u Međimurju postoji spomenik krumpiru, u Varaždinu čak tri sasvim posebne spomen ploče, a da je šibenska pašta šuta svojevremeno izazvala veliku pozornost javnosti?

MEĐIMURCI VOLE KRUMPIR I ORAHE

Osim na bučino ulje, međimursku gibanicu i meso ‘z tiblice, Međimurci su posebno ponosni i na svoj krumpir. Najveće količine međimurskog krumpira uzgajaju se u mjestu Belica i upravo je tamo 2007. godine osvanuo veliki spomenik krumpiru.

Krumpir se u Belici proizvodi još od pedesetih godina prošlog stoljeća, godišnje se proizvede oko 60 tona krumpira, a tamošnji proizvođači osnovali su i Udrugu međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. Svakog rujna u Belici se tradicionalno održava i Festival krumpira gdje se, logično, izvodi i belička himna "Kalamper".
Osim krumpira, Međimurci jako vole i orahe pa su u mjestu Orehovica svojevremeno podigli i spomenik orahu.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

VARAŽDINSKO ZELJE, KLIPIČI I BUČINO ULJE

Tek 30-ak minuta vožnje od Belice i već smo u Varaždinu, gradu koji toliko voli svoj kupus da mu je 2015. godine posvetio spomen ploču. Umjetnička instalacija koja se nalazi u Prolazu Marijana Zubera, ranije poznatijem kao varaždinska Bakačeva ulica, nedaleko tržnice, nastala je od vilica, noževa i žlica koji su prikupili upravo Varaždinci, a potom je umjetnik Ivan Mesek napravio spomen ploču u čast povrću koje se u varaždinskom kraju uzgaja već desetljećima. Osim prikaza samog varaždinskog zelja, uz ploču se nalazi i recept za dinstano zelje, omiljeni specijalitet ovoga kraja.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

Zanimljivo je dodati i kako je nakon instalacije varaždinskog zelja, u istoj ulici osvanula i spomen ploča Klipič mašine kojom se slave upravo popularni varaždinski klipiči, a potom i spomen ploča varaždinskom bučinim ulju.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/Cropix

PAŠTA ŠUTA IZ POZNATOG FILMSKOG OSTVARENJA

Uz zelje, krumpir, orahe i klipiče, spomenik je dobila i pašta šuta, i to u Kanalu sv. Ante gdje je kultna scena iz filma Vinka Brešana "Kako je počeo rat na mom otoku" i snimljena. Na mjestu bivše šibenske vojarne danas se, naime, nalazi Posjetiteljski centar, a uz instalaciju, i ovdje također stoji recept.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Sigurni smo, čak i površni gledatelj hrvatskih filmova pri obilasku Posjetiteljskog centra upravo zbog ove skulpture prisjetit će se kultne scene u kojoj glumica Matija Prskalo poziva svog filmskog supruga, oficira Aleksu, na predaju uz povik: “Vrati se doma, skuvala sam ti pašta šutu”. Ta je uloga kao antologijska uvrštena i u enciklopediju hrvatskog filma. Više o instalaciji pročitajte ovdje.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:12