POLJSKA GASTRONOMIJA

ŽLICOM PO SVIJETU: Pravi poljski ručak bez žureka i pieroga ne može proći!

 Iva Novosel
U samom srcu Europe, a kao da joj je okrenula leđa i zamišljeno gleda prema pučini Baltičkog mora, smjestila se Poljska. Gastronomija ove zemlje temelji se prije svega na slavenskoj tradiciji, ali ima tu i utjecaja njemačke, talijanske, tatarske, francuske i arapske gastro-kulture pa tako Poljsku odlikuju jaki, kiseli i gorki okusi prepuni začina.

Autor: Iva Novosel

Pravi poljski obrok uvijek počinje namazom od masti i usitnjenih čvaraka koji se maže na raženi kruh i jede s kiselim, usoljenim krastavcima, tu su naravno i kielbase iliti kobasice, a uz ova predjela, odnosno meze, piju se naliewke od aronije, šumskog voća i raznih trava te poznata poljska votka. Nju je slavni slikar Pablo Picasso uz blues i kubizam proglasio jednom od najbolje tri stvari prvog dijela 20. stoljeća.

Iva Novosel

Mast za predjelo

Najpoznatija je pak votka Žubrowka, votka s travama ubranim u nacionalnom parku Bialowiesza u kojemu živi jedina vrsta europskog bizona- žubra po kojemu ova votka nosi ime. Nakon ovog zasitnog predjela neki bi stali, no Poljaci će nastaviti s juhama, onom od cikle koja se zove barszcz, zatim hladnom juhom od kiselog vrhnja, cikle i krastavaca - chlodnik, pa krupnikom - juhom od ječma, kiselom juhom žur od raženog brašna, kuhanih bijelih kobasica i kuhanih jaja koja se obavezno servira u svečanim prilikama, a tu je i Žurek u koju se dodaju krumpir i gljive.

Iva Novosel

Tu je i czernina ili czarna polewka, neobična juha od pačje ili zečje krvi s mesom. Sve ove juhe izdašna su jela koja mogu biti i zaseban obrok, a tu svakako spada i najpoznatije poljsko varivo bigos od kiselog kupusa s kobasicama i gljivama, a u nekim verzijama i s krumpirom.

Meso u prvom planu

Za glavno jelo na stolu će se obavezno naći meso. Poljaci jako vole meso i pripremaju ga na razne načine. Pravi su majstori za izradu kobasica, a od tradicionalnih mesnih jela izdvajaju se pieczony schab, odnosno pečena svinjetina punjena suhim šljivama, zatim kotlet schabowy - pohani svinjski odrezak poslužen s krumpirom i kupusom, a recept za ovo jelo prvi put se spominje u kuharici iz 1860. godine. Tu su još dinstane goveđe rolice (zrazy zawijane) punjene kiselim krastavcima, gljivama i kobasicom koje se jedu s heljdom, zatim dinstana patka s gljivama - kaczka po krakowsku. Povrće je prisutno na svakom tanjuru, a u prvom planu su krastavci, zelje i puno hrena.

Iva Novosel

A deserti, tu su pak glavne namirnice šljive, mak, med i jabuke. Šljive u čokoladi obožavana je delikatesa jednako kao i medenjaci, od jabuka se rade razni kolači, posebice pite, tu su makovnjače i, naravno, knedle. No, ovo je mini gastro-tura po Poljskoj koju treba upoznati na samom izvoru, uz čašu poljskog piva i pieroge, mekane jastučiće od tijesta punjene mesom, gljivama ili sirom, a bez kojih je poljski ručak nezamisliv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:45