KUHAJ BOLJE

Žličica ove ljute paste jelima daje još bolji okus, jednostavna je i napraviti je možete i sami

 Maksym Kapusta/
Humusu, guacamole umaku, pečenom odresku ili gulašu idući puta dodajte i žličicu harisse

Ljutkasta čili pasta omiljeni je dodatak humusima, koftama i jelima poput libanonske fattoush salate pa, u slučaju da volite uživati u takvim i sličnim jelima, vrlo vjerojatno ste harissa pastu do sada već isprobali. Ime dolazi od arapskog "harasa", što u prijevozu znači "razlomiti na komadiće".

image
Deposit Photos/

Harissa je zapravo čili pasta napravljena od tek nekoliko jednostavnih sastojaka kao što su sušeni crveni čili, češnjak, citrusi, maslinovo ulje i začini poput kumina, kima i korijandra. Vjeruje se kako se prvi puta pojavljuje u Tunisu, a danas je izrazito popularna u libanonskoj kuhinji.

image
Vadim Zakirov/

Dodaje se jednostavnim jelima kao što su jaja i različiti umaci, rezancima, marinadama i drugim mesnim, ribljim i vegetarijanskim jelima. Dodati je tako možete guacamole umaku od avokada, poslužiti uz hrskave pohane tikvice ili patlidžane, pečeni odrezak ili piletinu ili ubaciti žličicu u juhe i gulaše, a svakako isprobajte i pečeni kupus s harissom po receptu Nataše Rajčević (burbon i borovnice) koji je nedavno podijelila s nama.

RECEPT POTRAŽITE OVDJE

image
Nataša Rajčević/

Sadrži jake arome čilija i češnjaka pa nije za one koji se češće okreću nježnim okusima, a ako je radite kod kuće, jačinu ljutine možete regulirati po samo svom ukusu. Koristite li kupovnu harissu, uvijek je prije dodavanja u jelo isprobajte. Također, u specijaliziranim prodavaonicama harissu možete pronaći i u prahu.

image
Maksym Kapusta/

KAKO NAPRAVITI HARISSU KOD KUĆE?

U pitanju je zasigurno jedan od jednostavnijih umaka pa će vam tako za pripremu trebati tek klasični štapni mikser ili blender. U posudu ubacite sušeni čili, pečenu papriku, začine, češnjak, citruse i ulje, kratko pulsirajte i spremite u staklenke.

Jednom kada ste je napravili, harissu možete iskoristiti i za pripremu svinjskog karea s harissom i salatom od komorača po receptu chefa Tvrtka Šakote.

Svinjski kare s harissom i salatom komorača

Trebat će vam:

svinjski otkošteni kare, cca 2 kg
Harissa začinska mješavina, 2 žlice
1 dl maslinova ulja
1 dl argan ulja
4 režnja češnjaka
sol

Priprema:

Smiksati oba ulja s češnjakom, soli i harissom. Namazati kare i ostaviti nekoliko sati ili preko noći u hladnjaku. Zagrijati tavu i karamelizirati meso sa svih strana, prebaciti ga u posudu za pečenje i staviti potom u pećnicu na 180 stupnjeva oko dva sata, odnosno dok meso iznutra ne postigne temperaturu od 70 stupnjeva. Ostaviti meso da odmori oko pet minuta prije rezanja.

Savjet!

Ciljati unutrašnju temperaturu svinjetine na oko 70 stupnjeva, da se ne bi presušila

Za salatu:

2 komorača

2 tikvice
miješana zelena mlada salata
1 dl maslinova ulja
3 žlice kvasine
1 režanj češnjaka
1 čajna žličica senfa

Priprema:

Smiksati senf, kvasinu i češnjak, miksati ulijevajući ulje. Posoliti. Povrće narezati na mandolinu na tanke trakice, pomiješati sa zelenom salatom. Sve preliti pripremljenim dresingom.

image
Berislava Picek/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:12