Želite biti Einstein? U tom slučaju izbjegavajte ovih pet skupina hrane

Kad je nutricionizam u pitanju, svakodnevno čitamo mnoštvo – katkada kontradiktornih – podataka. No činjenica je da nam neke namirnice pomažu u borbi protiv prekomjerne tjelesne težine, a neke pak druge pomažu kognitivnim funkcijama i poboljšanju pamćenja.

S druge strane, tu su i namirnice koje imaju razarajući učinak na kognitivne funkcije pa nam nutricionisti savjetuju da ih što više izbjegavamo kako bismo izbjegli i njihov negativan učinak. Ne morate nužno planirati postati doktor znanosti, ali mozak treba čuvati, stoga svakako izbjegavajte sljedeće namirnice koje polako, ali sigurno štete vašoj sivoj tvari:

1. Previše slatkog

Šećer i jako zašećereni proizvodi nisu pogubni samo za kazaljku na vagi, već i za vaš mozak. Dugoročno uzimanje velikih količina šećera može dovesti do mnoštva neuroloških problema i problema s pamćenjem.

2. Alkohol

Nije baš neko iznanađenje da se i alkohol našao na ovom popisu. Da uništava jetru, to sigurno znate, a želite li do dugo u starost pamtiti koje ste sve mirisne butelje probali, koji im je bio postotak alkohola i koja su berba – ograničite unos alkohola na jedno do dva pića tjedno.

3. Pržena hrana

Gotovo sva hrana koja je prošla složene tvorničke procese sadržava kemikalije, umjetne boje, aditive, arome, konzervanse i sl., a oni mogu utjecati na ponašanje i kognitivne funkcije, kako kod djece, tako i kod odraslih. Neki su načini obrade i neka ulja opasniji od drugih, a smatra se da je suncokretovo ulje koje masovno koristimo u kućanstvima među najopasnijima.

4. Vrlo slana hrana

Slana hrana povisuje krvni tlak i ima loš učinak na srce, no istraživanja su pokazala da velike količine soli u hrani mogu loše utjecati i na mozak te usporiti procese razmišljanja. Dakle, možda bi bilo bolje da vam fali malo soli u glavi!

5. Tvornički obrađeni proteini

Proteini su osnovne građevne jedinice mišića i vrlo su važni za pravilno funkcioniranje organizma. Meso je odličan izvor proteina, no treba izbjegavati tvornički obrađene vrste mesa kao što su salame, hrenovke, kobasice i sl. Za razliku od prirodnih proteina koji tijelu pomažu pri zaštiti živčanog sustava, ovakvi tvornički obrađeni proteini čine upravo suprotno. Birajte svježu ribu, mliječne proizvode, orahe i sjemenke – prirodne izvore proteina.

6. Svakako izbjegavajte trans masnoće

Trans masnoće uzrokuju niz problema, od onih srčanih pa sve do debljine. Osim toga, loše su i za mozak jer usporavaju reflekse i brzinu odvijanja kognitivnih procesa. O povišenom riziku od moždanog udara da i ne govorimo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:10