ČOKOLADNI RAJ

Zbog ovih bismo čokolaterija odmah sjeli na avion, nude praline s wasabijem i čoko skulpture

 @mary_chocolatier_brussels Instagram/
Portal Travel and Leisure objavio je popis omiljenih adresa sa stvarno dobrom čokoladom, a mi smo dodali i nekoliko domaćih favorita

Iako nam ove zime situacija s pandemijom možda i ne dopušta putovanja u mjeri u kojoj bismo voljeli, još uvijek si dopuštamo slatka maštanja pa tako radimo planove o odlascima na omiljene destinacije i adrese. Zna se, da bi putovanje bilo stvarno dobro, jedan od ključnih faktora svakako je hrana, a veliku ulogu igraju i slastice. Zavirili smo zato na popis luksuznih čokolaterija i dućana s čokoladom koji smo pronašli na portalu Travel and Leisure i izdvojili favorite koje pri idućem posjetu Francuskoj, Belgiji i Španjolskoj jednostavno ne želimo propustiti.

Obiteljska čokolaterija u Londonu

Visoko na listi prioriteta tako je i posjet obiteljskoj čokolateriji Melt Chocolates u londonskom Notting Hillu. Proizvode čokoladu bez nepotrebnih, umjetnih dodataka, pri pakiranju izbjegavaju plastiku, a nude i tečajeve na kojima zainteresirani uz stručno vodstvo uče raditi praline, čokoladne bombone, brownieje i slično, piše portal Travel and Leisure. Dobra je vijest i ta da čokoladu iz Melt Chocolates možete naručiti na kućnu adresu.

Čokolada kao umjetnost

Za one koji vole spajati umjetnost i hranu, dobar odabir svakako će biti i Patrick Roger. Naziv je dobila po vlasniku, majstoru čokoladnih poslastica, koji je još kao tinejdžer o čokoladi učio od najboljih chefova u Švicarskoj, Monaku i Španjolskoj, a onda je 1997. godine pokrenuo i vlastiti brend. Kako je jednom prilikom komentirao za Ecole Chocolat, Patrick Roger veliku inspiraciju pronalazi u putovanjima, a u svojim trgovinama u Parizu i Moskvi posjetiteljima nudi praline, čokoladu za kuhanje i čokoladne pločice okružene čokoladnim umjetničkim djelima koja zatim, piše Travel and Leisure, stvaraju dojam kao da se nalazite u kakvom dobrom muzeju.

Čokolada s wasabijem ili tartufima?

Još jedan majstor za čokoladu je i Oriol Balaguer, najpoznatiji po spajanju čokolade s dodacima kao što su wasabi, maslinovo ulje i tartufi. Njegovi se proizvodi mogu pronaći u nekoliko trgovina u Barceloni, a na portalu Travel&Leisure savjetuju uživanje u njegovoj Collection 36 koja, logično, sadrži 36 poslastica u 12 različitih okusa.

Idemo u Švicarsku

Zaputite li se uskoro u švicarski Broc, svakako razmislite i o odlasku u Maison Cailler čokolateriju. Čokoladne slastice tamo proizvode već više od 200 godina te koriste samo lokalne proizvode poput švicarskog mlijeka. Također, osim što ovdje možete kušati čokoladu, uživati možete i u obilasku muzeja te doživjeti kako zapravo nastaje čokolada.

Kad si u Belgiji...

Jedna od najpoznatijih čokolaterija u Belgiji svakako je Mary. Prvu trgovinu Mary Delluc otvorila je još 1919. godine u Bruxellesu, a danas, više od 100 godina kasnije, nosi kultni status. Na portalu Travel and Leisure savjetuju da iz popularnog dućana nikako ne izlazite bez paketa čokolada, a najbolji odabir bit će Rosin Rose pakiranje s 18 pralina. Dobro je dodati i kako, osim u Belgiji, Mary čokolade možete pronaći i u Saudijskoj Arabiji i Japanu.

Praline, čokolade i bomboni iz Hrvatske

U slučaju da putovanje u neku od navedenih adresa za vas još neko vrijeme ne dolazi u obzir, svakako razmislite i o narudžbi čokolade, pralina ili čokoladnih bombona domaćih proizvođača. Počastiti se tako možete Chozen čokoladnim bombonima kreativnog Dražena Zeljkovića, dobar odabir uvijek su i Taman Chocolates, a nedavno smo pisali i o sjajnim istarskim Brist pralinama s maslinovim uljem. Pisali smo i o obiteljskom brendu ChoCo koji, između ostalog, nudi i sjajne praline.

image
Marko Miscevic/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:10