Wine bar Loza, Lovran

U Lozi vam je kao s lozom.

Moraš biti žilav, uporan, moraš uložiti puno truda i muke da bi vidio rezultat. Da bi okusio njen plod. U tom plodu trenutno uživamo.

Ovako mi je Dalibor Komadina ispričao priču o Wine baru Loza. I nije jedini koji uživa u plodovima Loze.

U tapasima s kozicama i mozzarelom, tartufatom i pancetama, rajčicama i pršutom, u fritaji od šparoga, domaćim njokima i sirom, uživalo je i naše nepce, ali i brojni domaći i strani turisti, ako je suditi po recenzijama na Tripadvisoru.

Smještena u staroj jezgri Lovrana, crkvi Svetog Jurja nasuprot, Loza već dvije godine privlači goste, a na ideju o hrvatskim tapasima u lovranskoj Lozi došao je Rus Oleg Voronin. Godinama je dolazio na Kvarner i odmah se na prvu zaljubio u ovaj kraj. Kako u početku nije razumio hrvatski jezik, u restoranima je naručivao samo najskuplja vina i jela jer je smatrao da su ona najbolja. Onda je naučio da to baš i nije tako, pa je odlučio otvoriti wine bar u kojem će napraviti vinske karte i tako strance upoznati s blagodatima vinske scene u Hrvatskoj – objašnjava mi voditelj Dalibor.

U početku je Loza, koja može primiti tridesetak ljudi, bila zamišljena kao klasični wine bar za poduzetnike koji će navratiti nakon posla, ili za turiste koji će navratiti na još koju čašu vina poslije ručka ili večere. Stotine domaćih vina iz svih krajeva Hrvatske i svim mogućim i nemogućim sortama i proizvođačima, te skromnom ponudom finger fooda. Hrana u počecima Loze, nije bila u prvom planu.

– No, hrana kao hrana, uvijek se probije na prvo mjesto. I zato danas, osim naših tapasa ili bruschetta i plata od domaćeg sira, pršuta, nudimo i lokalna jela ovisno o godišnjem dobu. Sada je vrijeme šparoga, pa je fritaja od šparoga neizbježna – kaže Dalibor. U ponudi su pladnjevi domaćeg sira, istrarskog i dalmatinskog pršuta, slavonskog kulena i domaćih kobasica, mariniranih i slanih inćuna, pečene paprike s češnjakom, ali i ostalih delicija koji se režu na fete ili dolaze iz noninih špajzi. 99% domaće. Parmezan je, naravno, talijanski.

Cijene?

Čaša kvalitetnog vina može se popiti već za 7 kuna, a najskuplje jelo u ponudi platit ćete 40 kuna. Loza privlači i interijerom, koji također ima predznak hrvatski.

Tako su grede iz Zagorja, drveni stolovi su iz Istre, kamen iz Dalmacije, a namještaj je kupljen na sajmu antikviteta na zagrebačkom Britancu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 16:13