PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Vino bez sumpora cilj je o kojem mnogi maštaju, a ova hrvatska vinarija upravo ga ostvaruje

 Zeljko Grgic/Cropix/Cropix
Vino bez sumpora je sveti gral modernog vinarstva, cilj koji u praksi u većem obujmu nikada nije uspio zaživjeti

Eksperiment je to bez roka trajanja, jer pojava novih vina bez sumpora je kontinuirani proces, jednako kao što je i njihov nestanak s tržišta. Tržišni udio u odnosu na sulfitirana vina se mjeri u promilima, jer ih kupci jednostavno u konačnici ne žele, a ne žele ih jer su prije ili kasnije imali loše iskustvo. Sumporni dioksid je istodobno antiseptik i oksidans, koji s jedne strane umrtvljuje mikrobiološku aktivnost i na određeno vrijeme zaustavlja prirodni proces pretvaranja vina u ocat, a s druge strane veže kisik i sprječava oksidaciju.

Bez upotrebe zaštitnih sumpornih spojeva, vina vrlo brzo mogu postati neugodna za konzumenta, posmeđiti, usmraditi se i postati ustajalog okusa. S druge strane pretjerano doziranje sumpornog dioksida može prouzročiti jednako loše okusno iskustvo, a u najgorem slučaju i glavobolju. Vinarija Korak najnoviji je pretendent na titulu pronalazača ispravnog i održivog načina proizvodnje vina bez sumpora. Poznati su po tome da već desetljećima njeguju principe vrlo niskih udjela sumpornih spojeva u svojim vinima, daleko ispod zakonski propisanih normi. To ih nije spriječilo da postanu jedna od najcjenjenijih i najtraženijih domaćih vinarija i da im vina budu sinonim za najvišu kvalitetu, istovremeno bezgrešna i bez mana.

Sada su se odlučili i za onaj posljednji korak, potpuno izbacivanje sulfita iz procesa proizvodnje. Hoće li uspjeti pokazat će budućnost i reakcija tržišta. Vina iz linije U potrazi za izgubljenim vremenom (nesulfitirana) za sada pokazuju izvrsnu kvalitetu i stabilnost jednako dobru kao i u standardnih vina. Kako su to postigli u priloženom videu pojašnjava Josip Korak, enolog i pripadnik nove generacije u obitelji, zadužen za vinarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:47