Vinarija Štampar na vrhu Mađerkinog brega sutra otvara ugostiteljski objekt. Radi se o doista spektakularnoj lokaciji s koje se pruža pogled na Sloveniju, Austriju, Mađarsku, a za lijepa vremena čak i Slovačku. Dolazak je moguć od 1. svibnja nakon podneva. Ovog vikenda za hranu će se pobrinuti chef Marko Palfi, a cijene jela kretat će se oko 50 kuna. Za sada planiraju raditi vikendima, a radnim danom nakon 16 sati. Cijela priča još se uhodava tako da će radnim danom zasada služiti nareske i sireve lokalnih malih proizvođača. Planiraju uvesti i štrukle koje rade u obitelji, a s vremenom će širiti svoju ponudu. Na mjesečnoj razini planiraju organizirati razna gostovanja pa je za pretpostaviti da će Mađerka živnuti.
Iako je pogled spektakularan, u njemu je uvijek ljepše uživati uz čašu dobrog vina. David Štampar nam je u telefonskom razgovoru otkrio kako će točiti sva svoja vina na čaše, a bit će moguće i nadopuniti kućne vinske zalihe jer će prodavati i boce. Teško da ćete naći ljepšu lokaciju za proslavu Praznika rada, a udaljeni su tek nešto više od sat vremena od Zagreba.
Vinarija Štampar nije novo ime na hrvatskoj sceni. Njihova povijest seže još na početak 20. stoljeća. Točnije 1913. godine od kada datiraju prvi zapisi pronađeni na zidnoj freski u podrumu, a upućuju na bavljenje vinom. Od onda pa do danas jedino što su zadržali je uzgoj sorata pušipel i graševine, a pristup se značajno modernizirao. Podigli su nove nasade, od kojih je nekolicina i na spomenutom Mađerkinom bregu, krenuli su u proizvodnju crvenih vina te pjenušaca. Njihov pjenušac Urban White extra brut na Decanteru 2020. godine osvojio je zlatnu medalju, a ako planirate put na Mađerku, svakako ga kušajte.
Naš stručni suradnik, Saša Špiranec opisao ga je kao: "idealno osvježenje u toplim danima koji dolaze, ali i kao sjajan aperitiv u svakoj prilici. Živahan je i elegantan, ugodno naglašene kiselosti, s puno aroma koštunjičavog voća i citrusa, osvježavajućeg karaktera u ustima, sasvim suh, ali i s nekom privlačnom citrusno voćnom slasti na finišu. Elegantno osvježenje s puno svježe voćnosti."
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....