REFUL I CALMA

VINA IZ BOŠKINCA: Vinarija koja se proslavila bordoškim kupažama uvela je i jednostavnija vina neophodna u kuhinji njihova restorana!

 Maja Danica Pečanić / Boškinac
Vinarija koja se proslavila bordoškim kupažama kolekcionarske vrijednosti uvela je i jednostavnija vina kakva su neophodna u visokoj kuhinji njihova restorana

Godinama je vinarija Boškinac temeljila svoj vinski portfelj na blendu merlota i cabernet sauvignona naziva Boškinac cuvée i na više izvedenica lokalne sorte gegić, nekad same, a nekad u blendu s chardonnayom i sauvignonom. Moćni crnjak Boškinac cuvée iz berbe u berbu isporučuje kvalitetu dostojnu ekskluzivnog kluba najboljih Bordeaux blendova Hrvatske, a s nekim berbama poput sada već kultne 2005. osvojio je i titulu najboljeg vina Hrvatske u tom razredu.

Zagreb, 290220.
Hotel-vinarija-restoran Boskinac sa Paga dobitnik je Michelinove zvjezdice za 2020. godinu.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miscevic / CROPIX

Stilski je Boškinac cuvée sličniji toplim mediteranskim crnjacima, osobito onima iz južnog dijela porječja rijeke Rhone, nego elegantnim i aromatičnim bordoškim sortnim pandanima. Međutim, za razliku od brojnih drugih crnih vina punog tijela iz toplijih krajeva, Boškinac cuvée stari dostojanstveno, jednako dobro kao crnjaci iz hladnijih podneblja poput spomenutog Bordeauxa. U to su se obožavatelji vina ove vinarije uvjerili na vertikalnom kušanju koje je u sklopu Vinart Grand Tastinga početkom ožujka u Zagrebu održao vlasnik vinarije i idejni tvorac svih svojih vina, Boris Šuljić. Svako od vina iz raspona od berbe 2006. do berbe 2016. govorilo je vlastitim jezikom, a vinar koji je maestralno vodio kroz degustaciju objasnio je i zašto.

Zagreb, 290220.
Hotel-vinarija-restoran Boskinac sa Paga dobitnik je Michelinove zvjezdice za 2020. godinu.
Na fotografiji: Zdravica eipe hotela povodom dobivene zvjezdice.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miscevic / CROPIX

Naime, mikroklimatski uvjeti Novaljskog polja na otoku Pagu, gdje se nalaze Šuljićevi vinogradi, zahvaljujući velebitskoj buri i položaju vinograda jedni su od najizazovnijih u Hrvatskoj, a vjerojatno i puno šire, zbog čega su ishodi po pitanju prinosa i izgleda grožđa svake godine dramatično različiti. To iziskuje velike odluke vinara po pitanju selekcije i načina vinifikacije i u konačnici daje aromatski gledano različita vina, koja su stilski opet u istom razredu crnjaka visoke koncentracije i punog tijela. Vertikalno kušanje je pokazalo iznimnu kondiciju vina starosti od osam do dvanaest godina. Ta su vina na tržištu već odavno popijena, jer je sada aktualna berba 2015. čije najbolje izdanje tek treba doći kroz dvije do tri godine, a na tržište se već sprema i berba iz 2016. koja pak pokazuje potencijal biti jednom od najboljih Šuljićevih berbi ove etikete do sada.

Maja Danica Pečanić / Boškinac

Boris Šuljić je tako jasno ukazao na kolekcionarsku vrijednost cuvéea Boškinac od svojih prvih izdanja do danas. S gegićem se priča razvijala sasvim drugačije. Ta lokalna bijela sorta prvotno je bila zamišljena za dobivanje laganijih i jednostavnijih vina osvježavajućeg karaktera, a tek je u kombinaciji s chardonnayom i sauvignonom bila zadužena za nešto ambicioznija izdanja koja stilski podsjećaju na bogatije korčulanske pošipe. Međutim, s vremenom je Šuljić spoznao da u ambicioznijim varijantama dužih maceracija i dužeg dozrijevanja gegić daje puno više, daje vina s više okusa, karaktera i trajanja, a ne gubi na svježini i eleganciji. Stoga se gegić nametnuo kao vino kvalitetom sasvim ravnopravno perjanici vinarije, crnom Boškincu, i ušao u zonu ekskluzivnosti. Blend gegića s chardonnayom i sauvignonom je ostao na istoj poziciji, nešto krepkijeg vina, pa je ostala praznina u razredu laganijih vina.

Maja Danica Pečanić / Boškinac

Tu se rodila ideja o dva nova vina, koja je realizacijski bila požurena propašću berbe 2019. Naime, te je godine bura digla more visoko u zrak i poprskala Šuljićeve matične vinograde, a kad je ujutro zasjalo sunce mlada vegetacija prekrivena solju je jednostavno izgorjela i gotovo cijela berba je propala. Tako je ideja o uvođenju dva vina svakodnevnog karaktera, jednostavnija i svježija te pritom cjenovno pristupačna silom prilika zaživjela preko noći. Boris Šuljić je pronašao partnere u okolici Nadina i Posedarja i otkupio grožđe za svoja dva noviteta, Reful i Calmu. Calma je upravo ono što je mladi gegić nekoć bio, dok je Reful ispunio stilsku prazninu koja je uvijek postojala u Šuljićevu portfelju i donio mlado, sočno i živo crno vino s pregršt voćnih aroma.

Otok Pag, 100519.
Reportaza s austrijskim chefom koji pomaze Pagu kao mikrolokaciji da uvrsti male porizvodjace u restorantsku ponudu.
Na fotografiji: polje sa samoniklim biljem.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanješić / HANZA MEDIA

Oba su vina možda nastala iz nevolje, ali sada su ovdje da ostanu. Naime, savršeno se uklapaju u ponudu vinarije, a osobito Michelinovom zvjezdicom ovjenčanog restorana smještenog na istoj lokaciji, iznad podruma u sklopu istoimenog luksuznog butiknog hotela. To su vina koja se serviraju u početnim sljedovima i koja su restoranu koji njeguje visoku kuhinju neophodna. Sada ih imaju u vlastitom podrumu.

BOŠKINAC, CALMA 2019. 75 kn, 86/100

Maja Danica Pečanić

Od sorti chardonnay 50%, debit 25% i ugni blanc 25%. Gotovo bezbojnog izgleda s refleksom žućkaste boje. Nježnog i blagog mirisa s asocijacijom na agrume. U ustima živahno, također nježno, vitkog tijela, s puno herbalne svježine i atraktivnog osvježavajućeg karaktera. Lijepo aperitivno vino s citrusno gorkastim finišom. Uz kamenice i druge sirove školjke, proljetne salate i druga laganija jela bez jakih umaka. Najbolje od sada do ljeta 2021. 12% alk.

BOŠKINAC, REFUL 2019. 75 kn, 88/100

Maja Danica Pečanić

Od sorti merlot 50%, cabernet sauvignon 25% i syrah 25%. Živo vino s puno sočnosti i svježe voćnosti. Mlado duhom i dobi. Odiše voćnim i herbalnim aromama u rasponu od kupina i borovnica do paprati i lista rajčice. Jako fino svakodnevno vino izvrsnog balansa između sočnosti i punoće. Tanini mekani, gotovo ih nema. Uz srdele s gradela, miješano meso i pljeskavice s roštilja, mesne štruce, paštu na bolonjez i slično. 13,5% alk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 09:51