GDJE ZA VIKEND?

Vikend vodič za savršen piknik, domaću hranu sa spektakularnim pogledom i dobro pivo

Međimurje vam nudi toliko mogućnosti kao obilazak vinarija, piknik i specijalitete s pogledom na brežuljke i nagrađivano pivo

Tražite li nove destinacije za vikend bijeg s gradskog asfalta, Međimurje bi moglo biti više nego sjajna ideja. Ovdje vas čekaju prave poslastice kada su u pitanju domaći proizvodi, a dobre zalogaje pronaći možete i u omiljenim međimurskim restoranima. Osim toga, odlična ideja bit će i obilazak Štrigove i okolice gdje ćete pronaći male, ali pažnje vrijedne vinarije. Svakako preporučujemo posjet vinariji Jakopić u Železnoj gori te vinskoj kući Dvanajščak Kozol u Dragoslavecu. Uz vino, u Čakovcu vas čeka i nagrađivano pivo pa će tako, vjerujemo, na ovom vikend izletu baš svatko pronaći nešto za sebe.

IZLET NA MAĐERKIN BREG

Obitelj Štampar, najpoznatija po uspješnom vođenju jedne od najpoznatijih međimurskih vinarija, na Mađerkinom bregu početkom svibnja otvorila je novi ugostiteljski objekt na otvorenom. Riječ je o mjestu na kojem se u vinu i hrani uživa uz spektakularan pogled, a kao rezultat dugogodišnje suradnje i prijateljstva, u kućici na bregu često kuha i poznati domaći chef Marko Palfi. Kako su nam rekli prije samog otvorenja, za sada rade samo vikendima, a uz specijalitete koje mijenjaju na tjednoj bazi, poslužuju i svoje vino na čaše. U slučaju da vam se pokoja etiketa posebno svidi, rekao nam je David Štampar, ovdje je možete i kupiti pa ponijeti kući.

Vinarija Štampar

Sveti Urban 2

40312 Sveti Urban

image
David Štampar/Privatna arhiva/

UŽIVANJE U PRIRODI I LOKALNIM SPECIJALITETIMA

Nedavno smo pisali i o prvom međimurskom vinskom kampu obitelji Hažić u Jurovčaku. Riječ je o obiteljskom imanju na koje možete doći kamp kućicom ili postaviti svoj šator, a sestre Hažić, koje su projekt razvijale još od 2016. godine, potrudit će se da u Međimurju uživate na najslasniji mogući način. Osim smještaja, tako nude i doručak koji uključuje lokalne specijalitete poput domaćeg sira i mesa iz tiblice, njihov med i proizvode od jabuka, a u vinskoj kući možete kušati i vina obiteljske proizvodnje. Uz to, nude i obilazak okolnih OPG-ova, degustacije, ali i posebne pogodnosti kada je u pitanju odlazak u obližnje Terme Sveti Martin te Accredo rekreacijski centar.

Vinski kamp Hažić

Jurovčak 37

40313 Jurovčak

image
Privatna Arhiva/

PIKNIK JE UVIJEK DOBRA IDEJA

Ljubiteljima uživanja u međimurskim brežuljcima mogla bi se svidjeti i ideja odlaska na piknik. Naime, u sklopu platforme piknika.hr, o kojoj smo također nedavno pisali, restoran Međimurski dvori nudi piknik košare ispunjene pravim lokalnim poslasticama. U proljetnom zelenilu tako možete uživati uz međimursku platu koja uključuje meso z tiblice, kobasice i sušeni goveđi jezik ili pak uz klasičan međimurski roštilj, pohanu piletinu s heljdom, trgancima s vrhnjem, zapečenom grahu s ječmenom kašom, vegetarijanskim namazima i slasticama poput međimurske gibanice, zlevanke ili štrukli s jabukama. Uz jelo tu su i, naravno, odabrane međimurske vinske etikete te domaći sokovi od jabuke i bazge. Sve informacije potražite na piknika.hr.

image
Igor Nobilo - Www.igornobilo.inf/

DOBRE PREPORUKE

Dok obilazite vinarije gornjeg Međimurja, svakako stanite i u restoranu Terbotz. Tamo smo svojevremeno isprobali sjajan namaz od gusje jetre s domaćim kruhom, uživali u odličnoj patki i jelima od divljači, a posebna poslastica u Terbotzu su i njihovi kolači s tradicionalnim namirnicama. U slučaju da želite tek nešto usputno prigriznuti uz čašu vina i pogled na međimurske vinograde, dobra ideja bit će već i njihova plata s domaćim kobasicama, dimljenim jezikom, kosanom masti te sirom i vrhnjem.

Restoran Terbotz

Železna Gora 113

40312 Štrigova

image
Terbotz Facebook/

Za ljubitelje tradicionalne međimurske hrane, dobar odabir bit će i Mala hiža u Mačkovcu. Prošle smo godine pisali o njihovim sjajnim sezonskim tanjurima, a ove nam je za oko posebno zapela proljetna rolada s koprivama i šparogama te omiljena kukuruzna zlevanka. Više informacija potražite na njihovoj Facebook stranici.

Mala hiža

Balogovec 1

40000 Mačkovec

image
Mala Hiža Facebook/
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix/

PIVSKA AVANTURA

U slučaju da vas više od vina ipak zanima pivo, ne brinite, imamo rješenje i za vas. Međimurska pivovara Lepi dečki, naime, svakog vikenda otvara svoja vrata zainteresiranim posjetiteljima. Uz obaveznu prethodnu najavu, posjetite jednu od najpopularnijih domaćih pivovara, isprobajte još svježa piva tek izašla iz proizvodnje i upustite se u razgovor s pivskim znalcima. Osim toga, Lepi dečki u lipnju kreću s manifestacijom Ljeto u pivovari u sklopu koje organiziraju koncerte domaćih izvođača što je, za one željne dobre glazbe, svakako dodatan plus za izlet u Međimurje. Dobro je dodati i kako najveći izbor piva pivovare Lepi dečki, osim na samom izvoru, možete pronaći i u restoranu Stari hrast.

Lepi Dečki Brewery

Mihovljanska

40000, Mihovljan

image
Marko Miscevic/cropix/
image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 22:27