LIJEPE VIJESTI

Varaždinsko bučino ulje osvojilo čak tri zlata na prestižnom svjetskom natjecanju u Bruxellesu

Branko Vidaček, Vladimir Kurtek, Radimir Čačić i Stjepan Kolenko
Na 60. izdanju natjecanja Monde Selection hrvatski proizvodi proglašeni najboljima na svijetu

Varaždinci proizvode najbolje bučino ulje na svijetu. Službeno je to potvrđeno na prestižnom svjetskom natjecanju za kakvoću prehrambenih proizvoda, 60. Monde Selection u Bruxellesu. Tri su se Varaždinca iz Belgije vratila sa zlatom: Vladimir Kurtek, Branko Vidaček i Stjepan Kolenko. Konkuriralo im je 3100 uljara iz 90 zemalja svijeta. Nagrada im je još draža jer su ulja ocjenjivali kuhari francuske kulinarske akademije, svi odreda s Michelinovim zvjezdicama.

"Izrazito ukusno bučino ulje", "suptilna mirisa prženih bučinih sjemenki", "aromatični bouquet karakteriziran mirisnim i pikantnim notama", "jedinstveno ulje" koje je "savršen dodatak salati od svježeg matovilca ili juhi od bundeve", a ujedno je "proizvod velike zdravstvene dobiti" - komplimentirali su chefovi.

image
Berislava Picek/Cropix


Rigorozna testiranja

"U prvi plan dolazi kvaliteta", sretan je Dragutin Vincek iz Upravnog odjela za poljoprivredu Varaždinske županije. Vincek je stručnjak koji je cijelu karijeru posvetio poljoprivredi i poljoprivrednicima. Aktualne su se vlasti mijenjale, Vincekova pozicija nije se mijenjala. Njegov je entuzijazam, koji je rezultirao i izdavanjem nekoliko knjiga o zaštićenim proizvodima, čija je zaštita išla preko njegova ureda, zarazan. Zbog svega se i on ima pravo radovati svakom zlatu, kao da je mrvicu i njegovo.

"Svako je ulje na Monde Selection rigorozno testirano. Svaki član komisije proizvod ocjenjuje po čak 25 različitih parametara. Te tri zlatne medalje stoga su izniman uspjeh i definitivna potvrda svjetske vrijednosti Varaždinskog bučinog ulja", ponosan je. Do prije nekoliko godina, bučino ulje umalo je završilo kao zaboravljeni proizvod. Varaždinska županija potom ga je revitalizirala i njegova je kvaliteta osvojila svijet. Varaždinsko bučino ulje prvo je u Hrvatskoj, od prosinca 2019. godine, sa zaštitom naziva i zemljopisnog podrijetla. Varaždinski župan Radimir Čačić kaže da tri zlata prelaze njegova najoptimističnija očekivanja.

Vlasniku OPG-a Kurtek, Vladimiru Kurteku, ovo je druga takva, međunarodna nagrada. Njegovo je ulje bilo šampion lanjske izložbe u Austriji.

"Evo me baš na polju, tu sam od osam ujutro, završit ću tko zna kad, pripremamo se za sadnju koštica."

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

"Nagrade su posljedica tog mukotrpnog rada", kaže nam telefonom Vladimir Kurtek. Da nema Varaždinske županije, izložbe, kaže, ne bi ni vidjeli. Ona im financijski i logistički puno pomaže. OPG Kurtek uljem se bavi posljednjih 15 godina, a od njihovih 35 hektara zemljišta, deset je hektara pod tikvama.

"Zbog sve veće potražnje, udvostručili smo proizvodnju ulja, a otkad dolaze i nagrade, prodaja se povećala 20 post", zadovoljan je. Osim kvalitetne koštice, za kvalitetu ulja odlučujuća je i uljara. Koštice moraju biti pečene u vrhunskoj uljari, ističe uljar, a to je u ovom slučaju Agroprom Patrčević.

Odmor u polju

Stjepan Kolenko za život zarađuje punjenjem caffe aparata pa u pandemiji ne zna kud će od posla. Ulje mu je za dušu.

"Polje me odmara. Dođem doma s posla, odem na polje i uživam. Pritom se trudim da ono što radim bude vrhunske kvalitete, a ova su zlata pokazala da sam u tome uspio. Hoću li se posvetiti isključivo ulju? Moguće je, sve su opcije otvorene", kaže Stjepan Kolenko.

image
Stjepan Kolenko, proizvođač bučina ulja
Privatna arhiva

Zlatni Branko Vidaček ulja radi sa suprugom. Nadaju se da će zlata pridonijeti dodatnoj potražnji. Iz godine u godinu sadi sve više, ali se, kaže, ne 'zaletava'.

"Pratim tržište i prema njemu se ravnam. Ove smo godine jako strahovali da će nam Kinezi pokupovati sve koštice, kao što su lani kukuruz. Nabavljamo vrhunsko austrijsko sjeme Gleisdorf, za koje su ponudili dvostruko veću cijenu, ali Austrijanci su ispoštovali s nama potpisane ugovore. Svaka im čast. Ova je nagrada vrh vrhova. Ne možemo konkurirati količinom, ali kvalitetom nam nema ravnih. Kvalitetom pobjeđujemo i najveće na svijetu", zaključio je Branko Vidaček sretnu priču zlatnih varaždinskih uljara.

image
Branko Vidaček, proizvođač bučina ulja
Privatna arhiva
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:09