Neka ljeto počne!

Uz jezero, na samo 15 minuta od Zagreba, ovog se vikenda održava popularni festival

 Press
Od petka do nedjelje traje treće izdanje Paradajz from Paradisea na park-jezeru Kipišće u Svetoj Nedelji

Kako zvuči ideja da ljeto dočekate na bajkovitom jezeru samo petnaest minuta od Zagreba uz koktele i slasna jela koja su se smišljala mjesecima posebno za ovu prigodu? To je tek mali dio onog što vas očekuje u parku na jezeru Kipišće u Svetoj Nedelji od petka do nedjelje, 21. do 23. lipnja, a u nastavku vam donosimo i više razloga zbog kojih ne biste trebali propustiti treće izdanje Paradajz from Paradisea.

Prvi razlog: Nova jela s pričom braće Nekić

Marin i Josip Nekić, pioniri food truck revolucije u Hrvatskoj, mjesecima su radili na recepturama i svojim prepoznatljivim klasicima dodali neke novitete. Njihov dobro poznati pulled pork sendvič, zbog kojeg su gosti vozili i po 200 kilometara samo da ga kušaju, sad premijerno predstavljaju u novom izdanju i to uz džem od rajčica sorti Bumblebee i Sunstream.

image
Salty Business/Press

"Uvijek se trudimo koristiti domaći proizvod, a finalno jelo ponuditi s nekom osobnom pričom. Rajska rajčica se uzgaja u Svetoj Nedelji gdje i radimo ovo događanje kao hommage lokalnoj proizvodnji. Osim pulled pork sendviča, napravili smo novu salsu od rajčica za nachose, sorti Bumblebee, Sunstream, Campari i Yoom te raznih mediteranskih začina. Kad smo složili salsu, toliko nas je okus podsjetio na salsu bake Antice i tunkanje prstiju u staklenke, da smo je i nazvali po baki. Naravno, njoj tada nisu bile dostupne navedene sorte, ali okus je baš kao iz djetinjstva", ističe Marin Nekić.

image
Press

Priči ovdje nije kraj. Kako bi intenzivirali okus rajčice, prethodno ih peku u Josper pećima koje postižu temperature između 300 i 350 °C, a roštilj se zagrijava ugljenom. Proces će se moći vidjeti i u Svetoj Nedelji gdje će tim tvrtke Gastrostil pomagati braći Nekić u pripremi.

Drugi razlog: Kokteli vrhunskih barmena s meksičkim destilatima

Gringos de Croatia je projekt barmena nastao iz potrebe da naprave nešto drugačije i približe ljubav prema meksičkim destilatima. Znate li još nekog tko je skupio grupu stručnjaka, ali i istinskih zaljubljenika u destilate i odveo ih u Meksiko na sam izvor? Gosti Paradajz from Paradisea imat će jedinstvenu priliku kušati najbolje meksičke destilate u kombinaciji s lokalnim namirnicama.

image

Gringos de Croatia

Ines Grahovac Photography

"Teško je sumirati naše, nazivom ga studijsko putovanje u najzabačenije dijelove Meksika, samo da bi kroz edukaciju i istinsko iskustvo prenijeli barmenima prave okuse i tehnike. Trenutno se svijetom širi glas o mezcalu, ali to je kap u moru njihove proizvodnje pića. Genijalna je scena gdje sjedimo u Oaxaci i promatramo scenu gdje se djeca igraju s kokošima, slade se vlaknima pečene agave dok žene pripremaju ručak, a muškarci brinu za to vrijeme o kotlu za destilaciju. Koristimo svaku priliku da približimo ljudima čudesne okuse pa tako i sad u Svetoj Nedelji", kaže Marko Markota, suvlasnik firme Alca, koja se bavi uvozom i proizvodnjom žestokih pića.

image
Salty Business/Press

Razlog, dva više

Pored svega navedenog, još je razloga zašto doći ovog vikenda u Svetu Nedjelju. Recimo, dok vi ispijate najbolje koktele, sladite se pulled porkom i uživate u zalasku suncu uz jezero, najmlađi mogu sudjelovati na likovnim radionicama "Bumbargrad" te radionicama pripreme i tiska linoreza uz poznatog grafitera Leona Golubića. Ostanete li do kraja, nećete požaliti jer su se organizatori pobrinuli i za glazbenu kulisu pa se u subotu 22. lipnja na pozornicu penje grupa Silente, nedjelju će pjesmom začiniti ZSA ZSA, a dobar uvod u petak dat će bend Daddy Cool Band.

Program počinje od 19 sati, taman kad malo padne sunce da možete uživati u cijelom bogatom programu sad već tradicionalne proslave ljeta u Svetoj Nedelji. Paradajz from Paradise održava se u organizaciji Turističke zajednice Sveta Nedelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 08:23