DOBRA HRANA & JRE

Uvijek kuhate s istim soja umakom? Osvojite ulaznice za masterclass i naučite sve chefovske tajne

 Arhiva Jre/
Portal Dobra hrana i prestižno udruženje Jeunes Restaurateurs (JRE) Hrvatska vode vas na kulinarski masterclass

U srijedu 07. 07. u splitskom Miele experience centru gostuje chef kvarnerskog hotela Navis, Tino Sinožić koji će otkriti tajne pripreme jela s cijelim nizom fermentiranih umaka na bazi soje. Možda će vam se tema na prvu učiniti pomalo egzotičnom, no ideja je pokazati da postoji cijeli niz soja umaka koji jednostavno možete koristiti u svojim jelima, a dat će jedan novi štih.

Tino Sinožić će pripremiti morska jela bazirana na divnoj svježoj tuni koju ćete potom oplemeniti s raznim soja umacima i primijetiti različitost. Tako će chef objasniti koji soja umak će vam najbolje odgovarati u pojedinom jelu što će unaprijediti vaše kulinarske vještine.

image
Arhiva Jre/

Zanimljiva je povijesna priča o poznatom soja umaku. Naime, u 17 stoljeću, u japanskom gradu Noda, obitelj Mogi počela je raditi tamni umak od soje, pšenice, vode i soli. Lokacija grada na obali Edo bila je odlučujući faktor u lakoj dostupnosti sirovina i brzom transport u druge krajeve, pa je grad ubrzo preuzeo ime svoje rijeke, a danas ga znamo kao Tokio. Samo “crno zlato”, odnosno soja umak, otkrili su Nizozemci i donijeli ga u Europu. Jedan od najpoznatijih brendova soja umaka je Kikkoman, ali kako je nastao? Pa kao što to često biva, ujedinjenjem dviju kuća, Mogi i Takanshi, osnovano je poduzeće koje 1964. posluje pod brandom Kikkoman. Ime nije odabrano slučajno: “kikko” znači oklop od kornjače, a “man” označava broj 10 000, pa je poruka imena poruka dugovječnosti, sreće I uspjeha jer se oba ova simbola smatraju srećonošama.Dobro je znati, kako su Kikkoman proizvodi lako dostupni i možete ih jednostavno nabaviti preko Nikasovog webshopa.

Na druženju od dva sata moći ćete o svemu ovome doznati iz prve ruke i priskrbiti si nove recepte. Naravno, za vrijeme cijelog druženja imat ćemo i malu vinsku edukaciju, a za vinsku pratnju zadužena je MIVA Galerija vina. Vinska pratnja ovog puta dolazi iz vinarije Voštinić-Klasnić koji radi najbolji škrlet u Hrvatskoj. Ovo je prava prilika da kušate kako se svježi škrlet, aromatični muškat slažu s Tinovim jelima.

JRE Masterclassovi inače su zatvoreni za javnost, a ovo je jedinstvena prilika kad možete učiti uz bok ponajboljih hrvatskih chefova. Naučite sve o fermentiranim umacima na bazi soje od chefa Tina Sinožića i odgovorite nam na Instagram profilu Dobre hrane: Zašto biste baš vi trebali osvojiti mjesto na masterclassu?

image
Arhiva Jre/

Jeunes Restaurateurs (JRE) Hrvatska prestižno je udruženje najkreativnijih gastronoma, a hrvatska inačica broji 16 restorana. Utemeljeno je 1974. godine, broji oko 350 najboljih mladih vrhunskih chefova i vlasnika restorana u Europi. JRE chefovi kombiniraju izvanredan talent, duboku strast prema kuhinji, ljubav prema lokalnim proizvodima i snažan osjećaj tradicije. Njihova stručnost u kuhanju uparena s izvanrednom atmosferom njihovih restorana nudi uistinu nevjerojatno iskustvo. Nekoliko puta godišnje JRE organizira masterclassove s chefovima iz ponajboljih hrvatskih restorana koji su ujedno i članovi ovog prestižnog udruženja, a sve do sada bili su potpuno zatvoreni za javnost.

Što trebate napraviti?

  • zapratite Instagram profile @dobra_hrana i @jre_croatia
  • odgovorite na nagradno pitanje na profilu Dobre hrane (najkreativniji osvaja i može povesti pratnju na masterclass): Zašto biste baš vi trebali osvojiti mjesto na masterclassu?
  • Pobjednike proglašavamo 05.07.2021 do 12 sati.

U srijedu 07.07.2021. vodimo vas na masterclass na temu fermentiranih umaka na bazi soje s chefom Tinom Sinožićem iz hotela Navis u splitskom Miele experience centru s početkom u 17 sati. Masterclass traje oko 2 sata, a showroom se nalazi na adresi Poljička cesta 26, Split.

Detaljna pravila natječaja pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:17