DOBRA PRILIKA

Upišite edukaciju tijekom koje ćete naučiti sve o ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu

 Matija Djanjesic/Cropix/Cropix
Najbolje je utrošiti vrijeme na stjecanje znanja. Dobra vijest, još stignete upisati tečaj za ekološko vinogradarstvo i vinarstvo

Jedna od dobrih stvari pandemijskog vremena je mogućnost usvajanja novih znanja i vještina. Istarska Udruga Agroturist Vodnjan - Dignano ove godine je završila Erasmus+ projekt WinEra kojim je osmišljen i pokrenut online tečaj za ekološko vinogradarstvo i vinarstvo dostupan na hrvatskom i talijanskom jeziku. Tečaju se pristupa registracijom na WinEra platformu preko web stranice projekta WinEra

Za vrijeme trajanja projekta, Vodnjanci su uvidjeli kako bi tečaj bio još kvalitetniji za korisnike kad bi uz online program polaznici imali i podršku stručnjaka te dvodnevnu terensku nastavu u renomiranim istarskim vinarijama. Ideja je bila da stručnjak jednom tjedno dodatno pojasni neke fenomene iz svijeta vinarstva i vinogradarstva, a kruna edukacije je terenska nastava u poznatim vinarijama. Istarski tim iz Pučkog otvorenog učilišta, ideje je proveo u djelo, a upravo su u tijeku upisi za kombinirani model učenja o ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji vina.

Dakle, do 28. siječnja moguće je upisati tečaj za ekološko vinogradarstvo i vinarstvo.

image
Arhiva Vinarije Kabola/

Kombinirani model učenja podrazumijeva 83 sata nastave, osiguranu podršku stručnjaka i dvodnevnu terensku nastavu koja uključuje obilaske vinograda i podruma istarskih vinarija. Cijena tečaja 1950 kuna.

Dobili smo informaciju kako je za studente cijena gotovo 50% niža, te iznosi 1000 kuna. Po završenom tečaju polaznici dobivaju certifikat španjolskog Sveučilišta u Salamanci, jednom od partnera projekta pri izradi tečaja, a Pučko otvoreno učilište Vodnjan izdaje certifikat o sudjelovanju u Hrvatskoj. Moguće je i samostalno učiti po pripremljenim materijalima i pristupiti završnim testovima što je potpuno besplatno.

Zašto upisati tečaj?

Još od 2012. godine zapažen je izrazit porast prodaje biodinamičkih vina. Francuska je prije deset godina bilježila porast prodaje biodinamičkih vina za 17%, danas je taj postotak znatno veći. Isti trend primijećen je i na talijanskom tržištu. Okretanje prirodi nema uporište samo u brojkama. Brojni restorani visoke kuhinje okreću ka što prirodnijem konceptu, nabavljajući isključivo ekološki proizvedene namirnice iz neposredne blizine lokala. Bilo bi potpuno začudno da gastronomski dio priče ne prati vinski dio.

Biodinamika nije nova stvar, dapače radi se o principu utemeljenom još 1924. od strane austrijskog filozofa Rudolfa Steinera. Biodinamika se temelji na poštivanju kopnenog ekosustava uzimajući u obzir kozmičke zakone (posebno mjesečeve mijene) i aktiviranje života u tlu, kako bi se biljke mogle samoregulirati i prilagoditi vanjskim uvjetima. Ne koriste se kemijska gnojiva ili pesticidi, a prirodni pripravci se daju u homeopatskim dozama kako bi se potaknula plodnost tla i rast biljaka. Slijedom toga, ekološka proizvodnja vina neće biti samo trend već će se nametnuti kao pravilo.

Kome je namijenjen tečaj?

Tečaj je namijenjen vinarima koji razmišljaju o prelasku na ekološku proizvodnju, studentima, ali i ljubiteljima vina i ostale zainteresirane za ovaj način proizvodnje.

Koji je koncept tečaja?

Tečaj se sastoji od 17 nastavnih cjelina, 83 sata koji obuhvaćaju razne vježbe, analize literature, studije slučaja i rješavanje završnih testova. Neke od tema su proizvodne tehnike ključne za ekološku proizvodnju, rezidba, zaštita, kvaliteta tla, vinifikacija i slično. Značajan dio tečaja posvećen je analizi potrošača, marketinškim strategijama, komunikacijskim alatima, društvenoj odgovornosti poslovanja i održivosti s naglaskom na utjecaj vinarija na okoliš. Važne cjeline edukacije su one posvećene razvoju vinskog turizma i povezivanja vina s kulturnom baštinom.Tijekom projekta izrađeni su i priručnici za lakše praćenje edukacije namijenjeni svim zainteresiranima, a potpuno se besplatno mogu preuzeti na službenim stranicama.

Kolika je cijena edukacije?

Cilj spomenutog Erasmus+ projekt WinEra jest povećati konkurentnost europskih vinara znanjem o ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji vina te promociji. Slijedom toga, online tečaj je potpuno besplatan, a materijali dostupni svima sljedećih pet godina ako se odlučite cijeli proces prolaziti sami.

Ako se odlučite na kombinirani model učenja o ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji vina s podrškom stručnjaka i dvodnevnom terenskom nastavom koja uključuje obilaske vinograda, podruma i degustacije u vinarijama Clai, Kabola, Šuran i Matijašić tada je cijena 1950 kuna. Za studente je cijena 1000 kuna.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

Što je potrebno za upis?

Dva su uvijeta za upis, a to su završena srednja stručna sprema i navršenih 18 godina. Od dokumenata je potrebna preslika osobne iskaznice i popunjena prijavnica – upisnica

Tečaju se pristupa registracijom na WinEra platformu preko web stranice projekta WinEra.

Erasmus+ projekt WinEra punog je naziva "Promicanje europskih vina kroz novo doba specijalizirane obuke za ekološke i biodinamičke proizvođače vina u EU-u" te ima za cilj povećati konkurentnost europskih vinara znanjem o proizvodnji i promociji ekoloških i biodinamičkih vina. Projektom se također razvija svijest da je vino dio kulturne, gastronomske i krajobrazne baštine zemlje te promiče korištenje ekoloških i biodinamičkih vina među potrošačima. Tim stručnjaka Agroturista, kao hrvatskog partnera, uz još pet europskih organizacija, LAG-ova i Sveučilišta iz Francuske, Španjolske, Cipra, Italije i Bugarske ostvarili su ovu vrijednu bazu informacija o ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu.

U provedbi projekta ključna je bila i podrška Grada Vodnjana-Dignano i Istarske županije u 30 mjeseci provedbe opsežnih aktivnosti. Grad Vodnjan-Dignano, poznat po vrhunskom maslinovom ulju, a na čijem području postoje značajne površine pod ekološkim maslinama, ovim se projektom posvetio i ekološkom vinogradarstvu i vinarstvu uvidjevši sukladnost razvoja i ovog segmenta Istarske županije kao ekološke regije.

Prijave i upisi na tečaj otvoreni su do 28.01.2022. godine. Prijave i upisi mogu se obavljati osobno u Pučkom otvorenom učilištu – Università popolare aperta "Vodnjan - Dignano", Portarol 31, 52215 Vodnjan, radnim danom od 8.00 do 16.00 sati; mogu i putem weba na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., www.pou-upa-vodnjan.com, tel. 052/512-540, mob 0916175014. Početak nastave je predviđen 31.01.2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:24