TUŽNA VIJEST

Umro je legendarni istarski ugostitelj, živio je za ugostiteljstvo i restoran do zadnjeg trena

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Mladen Vivoda, vlasnik istarskog Old Rivera umro je nakon teške bolesti u svom restoranu

Umro je Mladen Vivoda, legendarni istarski ugostitelj, a prvi je vijest o njegovom preranom odlasku objavio Glas Istre. Doznali smo to nekako u isto vrijeme od našeg čovjeka na terenu, koji je samo kratko javio: - Ništa od sutrašnjeg snimanja, otišao je gazda Mladen. Naš suradnik Zoran Šimunić Šime trebao je, naime, u srijedu snimiti materijale za editorijal magazina Dobra hrana s temom istarske tradicije na moderan nači.

Mladen Vivoda živio je sto na sat, a benzin za njegovu neutaživu volju za životom bilo je ugostiteljstvo. Sa samo 23 godine otvorio je kultni kafić Lessandro u Buzetu. Ipak, posao se nije mogao podići s ničime i iz ničega pa su ljudi i prije njegova dvadesetog rođendana znali za "munjenog" mladića koji je sa psom tražio tartufe u okolici današnjeg umjetnog jezera Butoniga. Naravno, imao je uspjeha u tome i istarske tartufe prodavao Talijanima, a novac čuvao za pokretanje posla.

image

Motovun, 271120.
Restoran Old River, vlasnik Mladen Vivoda - Gloria Delicije
Foto: Vedran Peteh/CROPIX

Vedran Peteh/Cropix/Cropix

Uz Lessandro je nakon nekog vremena otvorio i kafić D´Or, a željan rada privaća se i vođenja Konobe Sveti Ivan. Prije šest godina uzeo je restoran uz staru cestu u dolini Mirne. Mnogi su ga odgovarali od tog pothvata, no Vivoda se nije dao. Old River je bio kruna njegovog sna. U neposrednoj blizini rijeke s prekrasnim pogledom podigao je lokal koji je prije dvije godine u potpunosti renovirao. Nisu to bili samo kozmetički popravci. Vivoda je krenuo nadograđivati i renovirati 2020. baš kad je svijetom zavladala pandemija korona virusa. Iako smo mnogo puta ondje prolazili, prvi put nas je ondje odveo vinar Klaudio Ipša koji je bio njegov redoviti gost, ali i prijatelj. Danas smo ga kontaktirali kako bismo saznali više o toj legendi istarskog ugostiteljstva.

"E baš ste dobro rekli, legenda! Ali ne samo kao ugostitelj, nego kao čovjek. On je toliko bio srdačan i volio ljude da si se u njegovu društvu morao osjećati dobro", otkrio nam je Klaudio Ipša.

Kontaktirali smo i Mladenovu kćer Meri koja mu je pomagala posljednjih godinu dana u vođenju restorana Old River.

"Možete li vjerovati da smo morali ići ravno u restoran nakon odrađenih kemoterapija u Zagrebu? Pomislila sam kako čovjek izmučen lijekovima i liječenjem želi otići kući, malo odmoriti, ali ne i moj tata. Njemu je to ugostiteljstvo bilo sve, to je bio njegov život!" ispričala nam je Meri Vivoda.

Mladen Vivoda umro je u svom restoranu. Uhvatila ga je slabost i jednostavno je otišao zauvijek. Bez dvojbe i nedvosmisleno može se reći kako je živio za gastronomiju do svog posljednjeg trenutka. Buzet, ali i cijela Istra izgubili su važnog ugostitelja, ali još većeg čovjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 04:54