TUŽNA VIJEST

Umro je dr. Nikola Mirošević, autor, profesor i najznačajniji hrvatski vinski znanstvenik

 Tonci Plazibat/Cropix
Tužna vijest pogodila je ovih dana hrvatsku vinsku scenu

Ovog utorka, u 80. godini života, preminuo je dr. Nikola Mirošević, jedno od najznačajnijih imena domaće vinske industrije. Odgojio je većinu enoloških i ampelografskih pedagoga današnjice i bio je iznimno aktivan kao profesor i kao znanstveni autor.

Za vrijeme rada kao profesor na Agronomskom fakultetu odgojio je cijelu jednu generaciju, a pedagozi koji su od njega učili danas drže sve ključne pozicije u znanstvenim i stručnim institucijama Hrvatske. Ampelografijom se bavio još u doba kada nije bilo genetskih analiza i kada je ustanovljavanje porijekla i autentičnosti pojedinih sorti bio daleko kompliciraniji posao.

image
Dragan Matic/Cropix

Njegova djela temelj su današnje vinske znanosti, a najznačajnije je svakako Ampelografski atlas. Mirošević je, dakle, prije svega bio vrsni ampelograf i još će dugo ostati zapamćen kao najznačajniji vinski znanstvenik.

Osim Atlasa, napisao je i objavio još desetke publikacija i više od sto znanstvenih radova, među kojima se nalazi i Atlas hrvatskog vinarstva i vinogradarstva. Njegove knjige ključne su za razumijevanje hrvatske vinske scene i industrije. Osim toga, Mirošević je i sam na Korčuli, gdje je i rođen, imao svoj vinograd, a jedno od značajnih postignuća mu je i podizanje projekta Korlat.

Naš suradnik i kolumnist Saša Špiranec Miroševiću je svojevremeno dodijelio Vinart nagradu za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 21:58